Mijn liefde voor lezen: waarom hou ik er zo veel van?

Gepost op 17 april 2016 door Iris in Boekenpraat / 4 Comments

Tags: , , , , , , , , , ,

Oké, verleden week heb ik een ontzettend lange blogpost gewijd aan mijn relatie met boeken door de jaren heen. Hierbij heb ik echter helemaal niet stil gestaan bij waarom ik het eigenlijk zo leuk vind om te doen! Wel hoe die liefde is begonnen, maar niet waarom ik het liefst elke dag naar al die letters staar! Tijd om daar verandering in te brengen! Tijd om aan te geven waarom ik toch zo veel van lezen hou!

Andere Werelden

Elke dag dezelfde mensen tegen komen, dezelfde omgeving. Met dezelfde verwachtingen geconfronteerd worden. Dat wordt op den duur toch een beetje saai? Oké, je hebt vakanties en uitjes en dat soort dingen, maar voor een groot gedeelte blijft je leven herhalend. Lezen is daarom de perfect oplossing! Het geeft me de mogelijkheid om hete woestijnen te betreden, te vliegen met draken en tripjes naar verre planeten te maken. Vanuit mijn luie stoel kan ik op deze manier de dagelijkse sleur op een prachtige en fantastische wijze breken. Want als ik een boek opensla weet ik nooit waar ik eindig. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Afschakelen

Lezen helpt me enorm als het gaat om ontspannen na een hele drukke dag. Als ik teveel emoties of stress heb ervaren en ik even rust in mijn hoofd wil. Dan kruip ik het liefst in een boek. Even geen beslissingen maken, even verstand op nul zetten en helemaal opgaan in het verhaal. Niets is lekkerder dan dat!

Nieuwsgierig

Boeken maken me altijd heel nieuwsgierig, maar bevredigen mijn nieuwsgierigheid ook. Want je komt nieuwe woorden, mensen, plaatsen en gebruiken tegen, die meestal ook meteen worden uitgelegd. Of in het geval van personages: je leert ze kennen, want niets is natuurlijk heerlijker om je in het leven van anderen te kunnen verdiepen en je eigen even de boel te laten 😉 Alleen als het belangrijk is voor het plot mag de auteur je natuurlijk even laten wachten, maar dat is meestal geen probleem. Zolang het niet te lang duurt 😉 Ideaal voor de nieuwsgierige aagjes onder ons, waaronder ik!

Leren

Eigenlijk hangt deze een beetje samen met de vorige, want als je nieuwsgierig bent, dan leer je ook veel uit boeken! Voor de duidelijkheid ik heb het nu niet over encyclopedieën en schoolboeken, want ook van fictieve verhalen steek je meer dan genoeg op! Zo heb ik al over tig gebruiken over de hele wereld geleerd, simpelweg door te lezen. Ook kun je door boeken leren hoe je met anderen om dient te gaan en wat voor leuks je allemaal met vrienden kan gaan doen. Natuurlijk heb ik ook geleerd wat je in sommige situaties VOORAL NIET moet doen, dat je af en toe best de regels mag breken buigen en dat de overduidelijke good guys dit niet altijd zijn. Verhalen bevatten gewoon een bron van kennis, maak daar gebruik van!

Begrip

Door te lezen vergroot je ook het begrip dat je voor mensen, gebeurtenissen en situaties hebt. Het zorgt ervoor dat jij je makkelijker in andermans schoenen kan verplaatsen. Je beleeft het verhaal meestal toch ook door de ogen van iemand anders? Dit zuig ik niet uit mijn duim, het is zelfs wetenschappelijk bewezen (al vraag me niet waar ik DAT heb gelezen 😉 ) dat je door veel boeken te lezen begripvoller en meer open voor andere mensen en ideeën staat. Neem Simon van Becky Albertalli nou bijvoorbeeld, voor dit boek had me niet echt bezig gehouden met hoe stereotype ik denk en hoe moeilijk uit de kast komen wel niet kan zijn. Nu ik het boek gelezen heb, heb ik meer begrip voor mensen die uit de kast komen en zijn mijn ogen geopend voor het in hokjes stoppen van mensen! Geweldig toch als een boek je zo de ogen opent en de wereld van een andere kant laat zien?!

Nieuwe Vrienden

Natuurlijk maak je ook nieuwe vrienden door alle personages die je tegen komt, echter met dit kopje bedoel ik niet alle 2D versies in mijn vriendengroep, met wie ik helaas best wel eenzijdige conversaties heb. Nee! Ik duid op het feit dat boeken ook voor nieuwe vrienden kunnen zorgen. Ontmoetingen tussen mensen. Met wie je samen heerlijk kan fangirlen over de boeken die je hebt gelezen. Nog een manier waarop boeken je wereld vergroten!

Plezier

Ik kan natuurlijk nog veel meer redenen noemen waarom ik lees, maar dan wordt het weer zo’n lange blogpost als de vorige keer. Nee, ik sluit af met de belangrijkste reden waarom ik zo van lezen hou: HET IS GEWELDIG! Ik vind het heerlijk om nieuwe werelden te ontdekken, avonturen te beleven en nieuwe “mensen” te ontmoeten, zij het in mijn hoofd of in levende lijve. Het is fantastisch dat woorden je op sommige momenten intens kunnen raken dat je er dagen later nog mee bezig bent, maar er ook voor zorgen dat je gierend van het lachen op de bank ligt. Dit alles en meer is de reden dat ik lees en dat ik dit ook altijd zal blijven doen. Het is namelijk veel te leuk om ermee te stoppen!

Waarom houden jullie zoveel van lezen?

4 responses to “Mijn liefde voor lezen: waarom hou ik er zo veel van?

  1. Het wegduiken in een boek en alles om me heen vergeten, een heel andere wereld leren kennen, meeleven met personages, dingen meemaken die ik in het werkelijke leven zelf niet kan doen, tot rust komen, zelf aan het fantaseren gaan, blijven hangen in een geweldige wereld ook al is het boek al weer uit, …
    zwartraafje heeft onlangs De redding – Jayne Ann Krentz geplaatst…My Profile

  2. Ik vind het inderdaad ook heerlijk om me onder te dompelen in een andere wereld! Ik lees bovendien veel science fiction, wat voor mij echt een gedachte-experiment voor de toekomst is. Wat als technologie de mensheid de baas wordt? Ik vind het heerlijk om hierover te fantaseren 🙂
    Marcia heeft onlangs Mijn onbekende hobby: bordspellen geplaatst…My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge