Onderwerp Obsessies | Blog Hop #14

Gepost op 7 maart 2015 door Iris in Boekenpraat / 0 Comments

Tags: , , ,

De Blog Hop wordt elke zaterdag door Joany van Craving Pages georganiseerd. Elke week stelt ze een vraag, geeft ze een opdracht of legt ze een stelling voor die natuurlijk met boeken te maken heeft. Het is aan jou de keuze of je meedoet of niet. De vraag voor deze week is:

Waar komen je vijf ultieme onderwerp obsessies vandaan?

Gedaanteverwissellaars

Mijn nummer één onderwerp-obsessie is en zal waarschijnlijk ook blijven: gedaanteverwissellaars, oftewel shifters. Van jongs af aan zijn wolven mijn lievelingsdieren geweest. Ik kan de keren niet tellen dat ik als klein kind deed alsof ik een wolf was. Op handen en voeten door de kamer heen, stoeien met de rest en natuurlijk huilen. Dat laatste waren alleen mijn ouders nooit zo blij mee 😉

Toen ik ouder werd, kwam ik boeken over weerwolven tegen. Mensen die konden veranderen in een wezen dat half mens half wolf is. Gebonden aan de kracht van de maan. Dat vond ik echter nooit leuke verhalen. Wat had je eraan om in zo’n wezen te veranderen? Oké, je bent enorm sterker en je zintuigen zijn scherper, maar was het niet mooier om geheel in een wolf te kunnen veranderen? Om op vier poten door de natuur te kunnen rennen? Ongeacht de stand van de maan? Dus liet ik zulke boeken altijd links liggen.

Totdat ik Twilight tegen kwam. Daarin werden weerwolven omschreven zoals ik ze altijd voor ogen had: geheel wolf. Als prachtige, majestueuze wezens die ook nog eens in gedachten met elkaar konden praten. Wezens die zelf de keuze konden maken wanneer ze wolf wilden zijn en wanneer niet. Ik was verkocht. Ik moest en zou meer boeken zoals dit lezen. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds Twilight heb ik al ontelbare boeken over mensen die in een wolf of andere dieren kunnen veranderen en nog wil ik meer. Dus als iemand aanbevelingen heeft? Laat ze weten!

Leuke boeken met dit onderwerp: Twilight door Stephenie Meyer | The Mane Event door Shelly Laurenston | Zilverwolf door Alice Borchardt

Hervertellingen van bekende verhalen

Sprookjes behoorden toen ik klein was tot mijn favoriete verhalen. Ik was altijd aan mijn vaders lippen gekluisterd als hij Doornroosje voor las of sneeuwwitje op de tv was. Nog steeds kijk ik regelmatig mijn Disney videobanden terug (ja ben zo blij dat we nog een video speler hebben 😉 ) en nog steeds weten sprookjes me te betoveren!

Groot was mijn vreugde dan ook toen ik erachter kwam dat sommige schrijvers mijn favoriete sprookjes in een nieuw jasjes stopten. Het verhaal vanuit een ander personage laten zien, of een totaal andere wending eraan gaven. Ik kon mijn favoriete sprookes opnieuw beleven en tegelijkertijd nieuwe verhalen ontdekken. Ik was verkocht 😀

Leuke boeken met dit onderwerp: Rapunzel Untangled door Cindy C. BennettSnow Whyte and the Queen of Mayhem door Melissa Lemon | First Frost door Liz DeJesus

Tijdreizen

Op school vond ik geschiedenis een van de leukste vakken. Ik had ook altijd het geluk dat de leraren die het gaven heel goed konden vertellen. Vooral de Middeleeuwen vond ik leuk om verhalen over te horen. Met ridders en jonkvrouwen,  kastelen en belegeringen. Wat een mooie tijd leek me dat…

Inmiddels weet ik wel beter en ben ik blij dat ik in deze tijd mag leven. Met zijn toiletten, kennis over hygiëne en betere rechten voor iedereen, vooral voor vrouwen. Als ik echter de kans zou krijgen om een dagje terug te reizen in de tijd om erachter te komen hoe het echt gesteld was, dan zou ik dat natuurlijk met beide handen aannemen. Op voorwaarde dat ik weer heelhuids terug kan keren en niet zoals Dolf in Kruistocht in Spijkerbroek vastzit in het verleden… Ja, dat is het boek dat me de ogen heeft geopend voor het fenomeen tijdreizen en daar ben ik Thea Beckman vandaag de dag nog dankbaar voor 🙂

Leuke boeken met dit onderwerp: De Reiziger door Diana Gabaldon | Kruistocht in Spijkerbroek door Thea BeckmanStuck door Lisa T. Bergren

Elementen

Hiermee bedoel ik niets scheikundig, maar de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de elementen. Hoe cool zou het niet zijn als je stormen kan oproepen, planten kan laten groeien of met vuur kan spelen?

Deze vroege obsessie is niet afkomstig van een of ander boek, maar van de Fox Kids serie Mystic Knights of Tir na Nog. Kent iemand die nog? Daarin riepen de hoofdpersonen met de hulp van de elementen hun krachten op om het kwaad te bestrijden. Ik was als kind altijd dol op die serie en vond het wel cool bedacht dat ieder een “eigen” element had. Ik wist toen nog niet hoe de Chinese of westerse astrologie in elkaar zat, maar het is me wel altijd bijgebleven.

Die interesse is jaren later opnieuw leven ingeblazen door middel van de Oran trilogie van Midori Snyder. Hierin gaat het om vier jonge vrouwen die erachter komen dat zij zijn uitverkoren door de elementen om hun land te redden van de wrede heerseres. Deze serie was het begin van mijn onderwerp-obsessie en sindsdien heb ik enkele fantastische series ontdekt en ben ik altijd op zoek naar nieuwe 😉

Leuke boeken met dit onderwerp: Nieuwe Maan door Midori Snyder | Storm door Brigid Kemmerer | Let the Sky Fall door Shanon Messenger

Mythische Wezens

Tenslotte mijn laatste obsessie: mythische wezens. Draken, eenhoorns, griffioenen en zeemeerminnen. Allemaal fascinerende wezens waar ik onder andere graag over lees. Deze bewondering komt net zoals mijn andere obsessies uit een ver verleden 😉

Ik ben namelijk dol op mythes en saga en heb deze, zodra ik oud genoeg was om ze te kunnen lezen, ook verslonden. Daarin kwamen naast goden en monsters ook intrigerende wezens voor. Tekenfilms en Pokémon hebben ook hun bijdrage geleverd aan de fascinatie die ik voor deze wezens heb ontwikkeld. Vandaar dat ik Eragon ook heb verslonden 😉

Leuke boeken met dit onderwerp: Eragon door Christopher Paolini |  Song of the Summer King door Jess E. Owen | De Komst van de Vuurbrenger door Meredith Ann Pierce

Nieuwsgierig geworden naar de antwoorden van de andere bloggers?
Klik dan hier

Geef een reactie

CommentLuv badge