Bloggers Meet & Greet met Leigh Bardugo

Gepost op 8 november 2015 door Iris in Boekenpraat / 4 Comments

Tags: , , , , ,

Een tijdje geleden kreeg ik totaal onverwacht een super leuk mailtje van uitgeverij Blossom Books. Zo leuk dat ik het liefst de kamer wilde rondspringen van blijdschap. Ik heb het uiteindelijk maar niet gedaan omdat ik nog op het werk was… Dat zou heel wat rare blikken hebben opgeleverd van mijn collega’s! 😉

Wat zat er dan in dat mailtje dat mij zo springerig maakte? Nou, een uitnodiging voor een meet & greet met Leigh Bardugo op 1 november! Leigh Bardugo, schrijfster van de Grisha serie en hier om haar nieuwste boek, List en Leugens, te promoten. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Ik bedoel, zij is de bedenkster van een van de leukste, tofste en geweldigste personages die ik in boekenland ben tegen gekomen: Nikolai *zucht*, heeft drie hele leuke boeken en een hele coole wereld geschapen en ik was uitgenodigd om  haar een paar vragen te stellen! Dus op naar de andere kant van Nederland ging deze boekenwurm: op naar Amsterdam!

De reis verliep voorspoedig en voor ik het wist was ik aangekomen in Amsterdam en op weg naar het café waar de meet en greet werd gehouden: van Puffelen. Wat een leuk en gezellig café was dit! Samen met de andere bloggers die uitgenodigd waren zaten we in een leuk en comfortabel hoekje te wachten op Leigh Bardugo. Om eerlijk te zijn was ik best wel zenuwachtig. Ook al lees ik Engels, het spreken doe ik niet dagelijks, dus ik hoopte dat ik de juiste woorden zou kunnen vinden. Zeker met het fiasco van de dag ervoor (Boekenbeurs) nog vers in mijn hoofd was ik een beetje huiverig. Bovendien was dit de eerste keer dat ik een van mijn favoriete auteurs echt vragen mocht stellen!

Gelukkig hoefde ik me nergens druk om te maken. Leigh Bardugo zat boordevol energie, was super aardig, grappig en beantwoordde op een heel leuke wijze de vragen. Ik ben heel veel te weten gekomen over de Grisha trilogie en het nieuwe boek List en Leugens. Ook lukte het me om mijn vragen te stellen, yay!

Belangrijkste vraag die ik er meteen uit popte was natuurlijk: Komt er nog een boek over Nikolai?
Wat was ik blij toen Leigh hier ja op antwoordde! Oké, het zal wel nog even duren. Ze wil eerst nog een vervolg op List en Leugens schrijven en daarna wil ze even afstand nemen van de Grisha wereld en zich op andere ideeën concentreren. Wat ik kan begrijpen, maar ooit zal ik weten hoe het met Nikolai afloopt! *doet een rondedansje*

Verder wilde ik, als Dutchie, natuurlijk weten waarom ze het Nederland van de 17e eeuw heeft uitgekozen als setting van Ketterdam?
Hierop antwoordde ze dat Ketterdam een mengeling is van verschillende steden, maar dat ze ervoor heeft gekozen om de Nederlandse invloed het sterkst naar voren te laten komen. Ze wilde een soort anti Ravka creëren om het zo maar even te zeggen. Dat kon het beste door het heel kapitalistisch te maken en wie waren rond de 16e en 17e eeuw daar heel goed in en een wereldmacht? Juist, wij, de Nederlanders 😀

Uit haar antwoord kon je ook merken dat ze heel veel onderzoek heeft gedaan naar het vroegere Nederland. Zo wist ze bijvoorbeeld te vertellen dat het moderne idee van bankieren in Antwerpen was ontstaan en andere kleine feitjes. Leigh had zich echt goed ingelezen! Ze vond het dan ook leuk, dit was haar eerste bezoek aan Amsterdam, om al rondrijdend allerlei beeltenissen uit haar boeken te herkennen.

Als laatste heb ik haar nog een vraag gesteld over de volksvertellingen. Na het lezen van de drie korte verhaaltjes was ik toch wel nieuwsgierig geworden. Want waar waren deze volksvertellingen op gebaseerd?
Wat bleek? Het zijn gewoon hertellingen van Roodkapje, Repelsteeltje en Hans en Grietje! Ze heeft deze echter vanuit een ander oogpunt geschreven. Ze snapte namelijk nooit waarom Hans en Grietje probeerden terug te keren naar ouders die hen hebben achtergelaten om van de honger om te komen. Waarom de dochter van de molenaar met de koning trouwt, terwijl hij tot drie keer toe heeft gedreigd haar te doden als ze geen goud spon en ze wilde het verhaal van roodkapje eens een keer weergeven uit het oogpunt van de dieren en niet van de jager.

Na dit antwoord gekregen te hebben, snap ik waarom alle drie de verhalen bekend en toch ook weer niet aanvoelden. Ik begrijp ze nu ook beter en kan de unieke en onverwachte twist die elk van de verhalen heeft een stuk beter waarderen!

Na afloop was er nog tijd om mijn kopie van Schim en Schaduw te laten signeren en met haar op de foto te gaan. Als afsluiting werd er ook nog een groepsfoto gemaakt. Ik heb een hele leuke middag gehad en wil Blossom Books dan ook heel graag bedanken voor de uitnodiging!

P.S. De kwaliteit van de foto’s is iets minder omdat op het laatste moment (om precies te zijn net voor ik het café binnen ging… ) mijn camera er besloot mee op te houden. Deze zijn dus gemaakt met behulp van mijn telefoon en bij weinig licht 😉

4 responses to “Bloggers Meet & Greet met Leigh Bardugo

    • Dankjewel! Ja het is niet niks om een van je favoriete auteurs te ontmoeten heb ik gemerkt 😉
      Julie Kagawa heb ik ook mogen ontmoeten op de boekenbeurs toen ze mijn boek signeerde. Net als Leigh was ze super aardig 🙂

Geef een reactie

CommentLuv badge