Boeken en Bloggen: Boekenquête 2015 deel één

Gepost op 10 januari 2016 door Iris in Boekenpraat / 2 Comments

Tags: , , , , , , ,

Het is januari 2016: Een nieuw jaar. Een nieuw begin. Iedereen kijkt vooruit, bedenkt goede voornemens en maakt plannen voor wat ze dit jaar willen gaan doen. Natuurlijk doe ik dit ook wel, afgezien van de voornemens. Ervaring heeft uitgewezen dat als ik deze met mezelf afspreek, ik ze juist NIET doe. Heeft waarschijnlijk iets met moeten en verplichtingen te maken 😉 Reden voor mij om het dit jaar eens zonder te proberen. Ben benieuwd hoe dat bevalt. Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte!

Ahum, ik wilde ergens naartoe werken. Aja! Iedereen kijkt dus uit naar 2016, terwijl ik in januari eigenlijk liever terugkijk naar 2015. Eindelijk is het jaar voorbij en kan ik vergelijken. Conclusies trekken. Mijmeren over wat ik allemaal heb gedaan. De hoogte- en dieptepunten doornemen. Zien of de ‘ik’ van een jaar geleden veel verschilt met mijn huidige ‘ik’. Zo leuk om dan te beseffen wat voor vooruitgang ik heb geboekt (pun not intended 😛 ) en hoeveel ik ben gegroeid! Realiseren waar ik sta helpt bovendien om te bepalen waar ik naartoe wil. Wat wil ik met 2016 doen? En nee, doelen zijn geen goede voornemens, dus ze hebben hopelijk alle kans van slagen 😉

De “Bookish Survey,” die ik op The Perpetual Pageturner tegenkwam, past perfect hierbij! Het is een hele leuke manier om even stil te staan bij mijn afgelopen lees- en blogjaar! Aangezien ik het echter nodig vond voor een beetje uitleg bij mijn keuzes is het een hele uitgebreide en lange survey geworden (11 A4’tjes met meer dan 5000 woorden… ). Vandaar dat ik hem opgedeeld heb in drie stukjes. Anders was het denk ik niet meer zo leuk om te lezen 😉  Hier is dus het eerste gedeelte van mijn boekenquête 2015!

Reading Stats

Aantal nieuwe boeken gelezen: 134 boeken

Aantal boeken herlezen: 27 boeken

Meest gelezen genre: Bovennatuurlijk

Best in Books

Favoriete boek van 2015

De Kroon van de Tearling door Erika Johansen. Zoals ik in mijn top 5 al had aangegeven, had ik niet verwacht dat dit boek me zo zou raken. Er zit namelijk helemaal niets van romantiek in, wat normaal gesproken nogal zwaar weegt bij mij. Erika Johansen liet mij echter door de personages, de wereld en het verhaal dat ze heeft geschreven, helemaal vergeten dat ik een boek zonder romantiek eigenlijk niet zo leuk vind. Ik was zo gegrepen door alles, dat ik zelfs pas besefte dat ik geen enkele kus of mogelijke liefdes was tegen gekomen toen ik het boek al lang en breed uit had. En het deed me helemaal niets! Reden genoeg om dit boek als mijn absolute favoriet te benoemen!

Divider

Boek waarvan ik heel veel verwachtte, maar dat uiteindelijk tegenviel

Het Huwelijkscontract door Jennifer Probst. Ik weet niet waarom, maar van tevoren had ik hele hoge verwachtingen van dit boek. Op Goodreads en online had ik een paar super enthousiaste recensies gelezen. Het Huwelijkscontract zou een leuk, hilarisch en geweldig boek zijn. Ik kon niet wachten om te beginnen!

Groot was mijn teleurstelling toen bleek dat dit boek niet anders bleek te zijn dan de andere romannetjes. Dat de schrijfstijl van Jennifer Probst niet zo uniek en lekker was dat ik binnen de kortste keren nog een boek van haar wilde oppakken. Ik kwam maar één keer een grappige scène tegen en de diepgang in de personages was ook ver te zoeken… Het was uiteindelijk nog wel een leuk boek om te lezen, maar niet dé nieuwe favoriet die ik dacht dat het zou worden.

Divider

Meest verrassende boek van 2015

De Flirt door Andrea Cremer. Ik was een aantal jaren geleden al een keer in de Engelse versie van dit boek begonnen. Om het vervolgens weg te leggen en er niet meer naar om te kijken. Nightshade was niet voor mij bestemd, leek het.

Totdat ik het dit jaar opnieuw probeerde, in de Nederlandse versie. Een paar bladzijdes en BOEM ik was verknocht! Wat een fantastisch boek was dit! Hoe kan het dan dit ik dit een tijdje geleden drie keer niks vond?

Divider

Beste serie die je in 2015 bent begonnen

Zonder twijfel de Angelfall trilogie van Susan Ee. Normaal gesproken heb ik het niet zo op engelen en dystopia. Het doet me gewoon niet zoveel. Totdat ik Penryn tegenkwam. En Raffe. Hun verhaal las. Vanaf dat moment was ik verknocht aan deze serie. Het is anders dan anders. Heeft een heerlijke en pakkende, vooral zeer pakkende, schrijfstijl en een bloedstollend verhaal. Met wat romantiek! Wat wil je nog meer?

Divider

Beste vervolg van 2015

Lead door Kylie Scott. Lead is het derde deel van de Stage Dive series en gaat over de zanger van de band, Jimmy. Jimmy was niet echt mijn favoriete personage uit de vorige twee delen. Ik had veel liever over een ander lid van de band of zelfs een ander personage uit de boeken gelezen. In ieder geval niet over Jimmy.

Omdat ik toch het laatste deel wilde lezen, wat geweldig beloofde te zijn, begon ik met gezonde tegenzin aan dit verhaal. Om vervolgens een totaal andere kant van Jimmy te ontdekken dan ik voorheen had gezien. Binnen een mum van tijd ontpopte hij zich tot mijn favoriet van de serie. Daarnaast is de chemie tussen Jimmy en Lena geweldig. Ze kibbelen over van alles en nog wat en de aantrekkingskracht tussen hen staat op standje nucleair. Lead was op en top genieten in plaats van zuchtend en steunend en kreunend door de pagina’s te worstelen.

Het is niet iets wat iedereen voor elkaar kan krijgen. Om je gevoelens dusdanig te veranderen dat je van je meest gehate personage, je meest geliefde maakt. Om die reden heb ik dit boek als het beste vervolg gekozen. Het vergt namelijk een knap staaltje schrijfwerk, wat Kylie Scott overduidelijk voor elkaar heeft gekregen!

Divider

Beste laatste deel van een serie

Er is maar één boek dat deze plek waard is: Val en Verlossing van Leigh Bardugo. In 2015 leerde ik haar kennen en door de Grisha-readalong die uitgeverij Blossom Books organiseerde nam ik ook meteen weer afscheid van deze geweldige serie. Op een van de beste manieren die ik tot nu toe ben tegen gekomen.

De schrijfster, Leigh Bardugo, besloot namelijk om op het laatste moment nog even te gaan spelen met je gevoelens. Niet dat ze dat niet eerder had gedaan, maar door je pas in het laatste deel kennis te laten maken met de andere kant van een belangrijk personage, krijgt het hele verhaal een andere invalshoek. Zet ze de hele Grisha wereld voor je op zijn kop. Laat ze je hersens overuren maken met het zoeken naar oplossingen om iedereen een happy ending te geven, wat een onmogelijke opgave lijkt…

Gelukkig laat de schrijfster je niet hangen. Nee, ze sluit het op zo’n prachtige en passende manier af dat het allemaal niet meer uitmaakt. Oké een beetje natuurlijk wel, maar dit einde hoort gewoon bij dit verhaal. Ik heb er vrede mee en waardeer de manier waarop Leigh Bardugo nog eenmaal viool gespeeld heeft met mijn gevoelens ten zeerste.

Divider

Favoriete nieuwe auteur die je hebt ontdekt in 2015

Kylie Scott. Ik heb haar Stage Dive serie ontdekt en verslonden. Ze heeft gewoon een manier van schrijven die me zeer aanstaat. Het is makkelijk om je in haar verhalen te verdiepen, ze verzint de meest leuke personages en de verhalen zijn anders dan anders. Elk van de boeken voelde namelijk totaal niet aan als de romannetjes en new adults die ik tot nu toe heb gelezen. De boeken hadden meer inhoud. Diepte. Een totaal andere “feel.” Haar zal ik zeker in de gaten blijven houden!

Divider

Beste boek van een genre dat je normaal gesproken niet leest

Bevrucht! door Rebecca Eckler. Een soort autobiografische roman die ook nog eens gaat over moeder worden. Ik lees echt alleen fictie. Voor de fun, met romantiek en fantasie erin verweven. Dus dit is niet een boek wat ik elke dag zou oppakken. Bovendien gaat dit boek over in verwachting zijn! Iets waar ik me op dit moment totaal, maar dan ook totaal niet mee bezig houd. Dat is echt iets voor later.

Bevrucht! trok echter op de een of andere manier mijn aandacht en na een paar bladzijdes wist ik zeker dat ik meer wilde. Een beslissing die heel goed heeft uitgepakt. Het is een hilarisch boek dat ik iedereen kan aanraden. Of je nu ervaring hebt met het moederschap of niet!

Divider

Boek dat je onmogelijk neer kon leggen

Crown of Embers door Rae Carson. Crown of Embers is het vervolg op The Girl of Fire and Thorns, dat je ook nog in deze lijst tegen zult komen. Om een geheel andere reden, maar niet omdat ik moeite had om het neer te leggen. Oké, daar had ik wel moeite mee, maar dat gevoel was bij Crown of Embers erger.

Het verhaal is namelijk even goed als het eerste deel, misschien iets beter en spannender, maar dat is niet waarom dit boek nog lastiger was om weg te leggen. Het probleem zat hem in het feit dat je ondertussen de schrijfstijl van Rae Carson een beetje kende. Een beetje wist hoe ze graag haar verhalen vertelt en wat je dus kon verwachten: het onverwachte.

Rae Carson bewees wederom dat ze in staat is om uit heel onverwachte hoek te komen. Alles, maar dan ook alles kan gebeuren. Zelfs geliefde personages spaart ze niet als het zo moet zijn. Met dat in je achterhoofd is het opeens een stuk moeilijker om dit boek weg te leggen. Je weet namelijk niet wat er de volgende bladzijde zal gebeuren. Wat er deze keer op het pad komt. Wie er nog leeft… Zenuwslopend is dat, kan ik je verzekeren. Zenuwslopend!

Divider

Welk boek dat je in 2015 las, lees je het snelst nog een keer?

De Sea Breeze serie door Abbi Glines. Hieronder kunnen jullie de prachtige cover bewonderen die me aantrok om het eerste deel in deze serie te lezen. Het was echter niet wat ervoor zorgde dat ik de boeken keer op keer wil lezen. Nee, dat is volkomen te danken aan het verhaal zelf en de personages. In elk boek leer je namelijk een ander leuk koppel kennen. Wel hebben ze natuurlijk links of rechts een link met de andere koppels en komen de “oudere” koppels terug in de recentere delen. Super dat je op deze manier toch op de hoogte blijft over hun wel en wee 🙂

Daarnaast bevat elk boek een flinke dosis romantiek, humor en hunks in een dusdanige combinatie dat ik er telkens weer naar terug keer. Als ik de covers al voorbij zie komen heb ik zin om het eerste deel op te pakken en opnieuw te beginnen met lezen. Het verveelt echt nooit!

Ik heb wel nog niet alle delen kunnen lezen, iets wat ik natuurlijk zo snel mogelijk recht ga trekken. Misschien zelfs dit jaar nog!

Divider

Favoriete cover

Breathe door Abbi Glines. Normaal ben ik meer van de getekende covers of covers waar een “magisch” element aan toe is gevoegd, zoals de nieuwe cover van City of Ashes. Breathe, daarentegen, trok me gewoon ontzettend aan door de eenvoud. Door de pastelkleuren die gebruikt zijn. Het geeft zo’n rustgevend gevoel en maakte me zo nieuwsgierig naar waar het boek over zou gaan. Ik vind het dan ook jammer dat de nieuwe versie een meer standaard en minder originele voorkant heeft gekregen…

Divider

Meest noemenswaardige personage

Mijn geheugen is geweldig als het gaat om hoofdlijnen in verhalen. Of stukjes die ik hilarisch of prachtig vond. Ik ben echter een stuk slechter in het onthouden van personages en hun namen. Er zijn er maar enkele die een blijvende indruk hebben achter gelaten. Een daarvan heb ik in 2015 mogen ontmoeten: Nikolai Lantsov.

Nikolai ben ik tegen gekomen in de Grisha trilogie en bijna vanaf het eerst moment was ik verknocht. Hij is hilarisch, geweldig, zeer vindingrijk, dapper, bereid om voor zijn land te vechten, knap (niet dat dat zo belangrijk is maar wel een groot pluspunt) en… zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor mij is hij iemand die grenst aan perfectie. Ik heb gesmuld van elk ogenblik dat ik in zijn bijzijn mocht verkeren en heb getreurd toen ik afscheid van hem moest nemen op het einde van de Grisha serie.

Ik heb echter nog hoop. Leigh Bardugo heeft namelijk min of meer toegezegd dat er uiteindelijk ook een boek over Nicolai uit komt! Hoe geweldig is dat? Een boek met HEM in de hoofdrol? Honderden bladzijden om me op te verheugen? Please, laat me niet al te lang hoeven wachten…

Divider

Boek dat je aan het denken zette

The Girl of Fire and Thorns van Rae Carson. Dit boek zette me niet per se aan het denken, het liet me eigenlijk meer iets opvallen. Iets wat eigenlijk heel gewoon zou moeten zijn, maar het niet is. Ik “struikelde” namelijk over het feit dat de hoofdpersoon in dit boek, Elisa, “volluptueus” is. Ze heeft een maatje meer. Veel meer maatjes meer, wat niet echt gebruikelijk is voor een hoofdpersonage.

Om eerlijk te zijn besefte ik pas op dat moment hoe weinig van de hoofdpersonages in de boeken die ik lees afwijken van de modaal. Qua innerlijk zijn ze heel divers, maar qua uiterlijk… niet zo. Oke je hebt natuurlijk lange en minder lange, blonde en roodharigen, mannen en vrouwen. Je vindt er echter niet zo snel personages in terug die bijvoorbeeld een arm of been missen. Gehandicapt zijn op een andere manier. Een maatje meer hebben of op een andere manier verschillen. Wat eigenlijk best raar is, aangezien er wereldwijd meer dan genoeg “andere” normale mensen zijn.  Reden voor mij om bewust meer #diversebooks te gaan lezen dit jaar. Of in ieder geval een poging doen tot!

P.S. The Girl of Fire and Thorns is een heel leuk boek en zeker de moeite van het lezen waard 🙂


Dit was dan het eerste deel van mijn boekenquête 2015! Stay posted voor meer 😉
Hoeveel boeken hebben jullie in 2015 kunnen lezen?

2 responses to “Boeken en Bloggen: Boekenquête 2015 deel één

    • Ik ook! Ik vind het ook leuk dat ze het doen. Zo kom je onwijs veel leuke boeken en andere boekgerelateerde dingen te weten 🙂 En geeft bovendien inspiratie voor mij, hoe kan ik volgend jaar terug kijken op 2016?

Geef een reactie

CommentLuv badge