Boeken en Bloggen: Boekenquête 2015 Deel Twee

Gepost op 17 januari 2016 door Iris in Boekenpraat / 1 Comment

Tags: , , , , , , ,

Vorige week konden jullie het eerste gedeelte van mijn boekenquête 2015 lezen. Een leuk vragenlijstje dat is bedacht door Jamie van The Perpetual Page-Turner en ideaal om op een andere manier te kijken naar de boeken die je het voorgaande jaar hebt gelezen. Aangezien ik nogal uitgebreid de vragen heb beantwoord, had ik besloten om hem in drieën te delen. Anders was het misschien iets te lang om te lezen (5000 woordjes maar 😀 )! Dus bij deze ‘part two’:

Best in Books

Boek waarvan je niet kan geloven dat je tot 2015 hebt gewacht om het te lezen

Geek Girl blundert van Holly Smale is het vervolg op het hilarische Geek Girl. Geek Girl heb ik op het moment gelezen dat ik een hele rotte dag had en het vrolijkte me meteen op. Harriet is een heerlijke en vooral hilarische meid die op de meest rare momenten met aparte feitjes komt aanzetten, om over haar maffe familie en vrienden nog maar te zwijgen. Geek Girl was echt een paar uurtjes genieten.

Het eerste deel vond ik dus super, toch duurde het TWEE jaar voordat ik in het vervolg begon. Voor mij was het verhaal afgelopen nadat ik de laatste bladzijde van Geek Girl had gelezen en ik had op dat moment niet echt behoeft aan meer. Herlezen misschien, maar ik was bang dat een vervolg al mijn liefde voor Harriet en haar feitjes zou doen vervliegen. Het overkomt me namelijk te vaak dat ik het eerste deel geweldig vind, maar de volgende delen niet echt.

In 2015 heb ik echter de stoute schoenen aangetrokken en ontdekt dat het zo jammer was dat ik dit boek niet eerder op heb gepakt. Ik mocht opnieuw genieten van Harriet, haar blunders en geweldige familie en vrienden. Ik had nieuwe feitjes om te delen en had opnieuw een paar uur prima vermaak in mijn handen. Harriet is en blijft mijn favoriete Geek!

Divider

Favoriet citaat

Ik moet bekennen dat ik niet zo van de quotes ben. Ik ga meestal te veel in het verhaal op om me bezig te houden met hoe quote-waardig iets is, laat staan dat ik ze opschrijf of markeer voor later. Gelukkig heb ik van mijn Secret Santa sticky notes gekregen, waardoor ik er wat meer op kan gaan letten. Ik heb ze in ieder geval bij Lobsters al uitvoerig gebruikt 😀

Ondanks dat zijn er toch een paar passages blijven hangen in 2015. Favoriete quote komt uit City of Glass van Cassandra Clare. Ik ben dol op deze serie en vooral op de sarcastische opmerkingen die uit Jace’s mond komen. Ze zijn altijd op zijn minst een glimlach waard. Het was dan ook moeilijk om de leukste uit te kiezen, maar uiteindelijk heb ik toch voor deze gekozen. Hij is an sich al leuk, maar de dubbele tegenstrijdigheid maakt het nog heerlijker. Zeker aangezien de tieners van tegenwoordig zulke zelfkennis totaal nog niet hebben!

Divider

Dunste en dikste boek van 2015

Het dunste boek was de Coupeuse en de Koningin van Leigh Bardugo met 20 pagina’s. Een extra scene die je meer inzicht geeft in de beweegredenen van Dzjenya. Leuke aanvulling voor de grote fan (zoals ik 🙂 )

Het dikste boek dat ik in 2015 gelezen heb is De Erfenis van Richard Grenville van Natalie Koch, die maar liefst 623 pagina’s besloeg. Helaas heb ik me een beetje door dit boek heen moeten worstelen, aangezien het verhaal nogal langdradig en van een ‘hoger’ taalniveau was dan ik gewend ben.

Divider

Boek dat je het meest heeft geschokt

Het einde van Rode Koningin door Victoria Aveyard. Dit was een heerlijk boek om te lezen en ik genoot volop, alleen was het voor mij niet vijf hele sterren waard. Dat veranderde toen ik bij de laatste paar bladzijdes belande. Wat ik toen las zorgde voor een mindfuck van heb ik jou daar (pardon mijn taalgebruik maar kan geen ander woord vinden dat mijn gevoel beter beschrijft). Ik kan er nu nog niet over uit wat Victoria Aveyard ons op het einde liet lezen. Een van de beste en meest onverwacht plottwists die ik in tijden gelezen heb.

Reden genoeg om mijn waardering meteen op te schroeven naar het maximale. Als een auteur je op deze manier weet te verrassen, je sprakeloos weet te maken, beduusd achterlaat, dan verdient dat niet minder dan de hoogste beloning!

Divider

Beste koppel van het jaar

Hoewel ik talloze koppels ben tegengekomen dit jaar, is er maar een die echt mijn hart heeft veroverd: Cam en Avery uit Wacht op mij van J. Lynn. Belangrijkste reden? De absolute epicness waar Cam voor staat. Hij is bijna het perfect vriendje. Geduldig, aandachtig, HOT, schattig, geweldig. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben helemaal voor hem gevallen en Avery met mij.

Samen zijn ze trouwens nog leuker, als dat al kan. Het was heerlijk om naar hun gekibbel te luisteren, hun schattige momenten mee te maken en Cam en Avery naar elkaar toe zien groeien. Bovendien is hun onderlinge aantrekkingskracht zinderend! Ik adviseer dan ook om het boek te lezen met een waaier in de buurt 😉 

Divider

Favoriet boek van een auteur waar je al eerder boeken van las

Nadat ik Wacht op Mij dit jaar herlas (anders had ik Cam en Avery niet mogen kiezen natuurlijk 😉 ), wist ik dat ik meer wilde. Meer Cam en Avery, maar ik was ook benieuwd naar de andere personages die ik had leren kennen. Wat zou hun verhaal zijn? Zou ik dat net zo leuk vinden om te lezen?

Redenen genoeg om Ga voor Mij op te pakken. Iets waar ik nooit spijt van zal krijgen. Het verhaal van Teresa en Jase was nog leuker om te lezen! Wederom lekker zwijmelen, meeleven en twee mensen voor elkaar zien vallen. Iets heerlijkers bestaat er gewoon niet 😀 

Divider

Beste debuut van 2015

Om eerlijk te zijn was het beste debuut voor mij De Rode Koningin van Victoria. Omdat ik dit boek eerder al onder de aandacht heb gebracht kies ik voor deze vraag een ander boek: The It-Girl door Katy Birchall.

Dit boek is even leuk om te lezen als Geek Girl. Het gaat namelijk om hetzelfde soort personage: een nerd! Het verschil zit hem er wel in dat Harriet in de modewereld terecht komt en Anna daarentegen plotsklaps beroemd wordt, omdat haar vader met een hele bekende actrice trouwt. Boem! Instafame! Wat doe je dan als echte geek? Lees het boek en dan kom je er vanzelf achter!

Oh nog een kleine voetnoot. Hoewel ik er geen enkel probleem mee had, is dit boek wel geschreven voor jongere lezers dan Geek Girl. Hierdoor kan het verhaal af en toe wat eenvoudig of simpel overkomen. Zoals ik echter al aangaf heeft dat er mij niet van weerhouden om van dit boek te genieten!

Divider

Leukste wereld waar je dit jaar een voet (of twee) in hebt gezet

Ever After in de Frost series van Liz DeJesus. Een paar jaar geleden leerde ik voor het eerst de hele leuke wereld die Liz DeJesus heeft gecreeërd kennen. Dit was voordat ik überhaupt maar gehoord had van de televisieserie Once Upon a Time en was mijn eerste echte aanraking met hervertellingen.

Na een paar bladzijdes was ik verknocht! Als kind was ik al dol op sprookjes en nu waren ze op een unieke wijze nieuw leven ingeblazen! Bovendien kwam ik eindelijk te weten wat er na het einde gebeurde. “Ze leefden nog lang en gelukkig” is niet altijd voldoende. Ik wil details mensen, details!

Daar zorgde Liz DeJesus dan ook ruimschoots voor. Bovendien staat in elk van haar boeken een ander sprookje centraal. Een beetje als Cinder, maar dan zonder het dystopsiche en met het magische. De personages zijn ook super en ik ben echt dol op Prins Ferdinand. Oh wat is hij toch een lekker simpele ziel 🙂 Daarnaast slaagt Liz DeJesus er elke keer in om een apart verhaal neer te zetten. Eentje die afwijkt van wat je gewend bent. Want waar andere boeken links gaan, gaat zij rechts! Voor sprookjesliefhebbers zeker een aanrader!

Divider

 Meest hilarische boek

In een poging om uit te vinden of een Nederlandse vertaling nu zo anders is als het origineel besloot ik om Godin bij Vergissing van P.C. Cast opnieuw te lezen. Om vervolgens erachter te komen dat ik hem eigenlijk leuker vind dan het origineel! Om de paar bladzijdes lag ik wel giechelend, lachend en al schuddebuikend op de bank. Oh wat is Shannon toch hilarisch! Ook zin in een avond lachen, gieren en brullen? Lees dan vooral dit boek!

Divider

Boek dat je liet huilen

Er zijn een paar boeken die me lieten huilen. In 2015 is er echter maar één boek dat me twee keer naar zakdoeken liet grijpen: City of Glass van Cassandra Clare. Ook al was de start van dit boek niet echt geweldig, de rest was fenomenaal. Cassandra Clare maaide op een gegeven moment gewoon de grond onder je voeten weg en liet je in een verschrikkelijk zwart en duister gat vallen. Verschrikkelijk wat er op dat moment gebeurde, maar prachtig hoe echt ze het allemaal liet aanvoelen.

Toen ik bekomen was besefte ik dat ik pas halverwege het boek was en de schrik sloeg om mijn hart. Wat zou Cassandra Clare voor de rest wel niet in petto hebben als dit nog niet het hoogtepunt is? Ik kreeg gelijk… Het werd nog erger en weer heb ik ongestoord mijn tranen de vrije loop kunnen laten. Niet echt verwonderlijk dat ik na de laatste bladzijde stil en toch een beetje beduusd op de bank zat. Ik was op! Cassandra Clare had me net in een emotionele achtbaan gezet en ik had even tijd nodig om bij te komen van dit geweldig, maar ook hartverscheurende verhaal.

Divider

Verborgen parel van 2015

Zij die Hoort van Patty van Delft. De reden waarom ik dit boek een verborgen parel vind is omdat het niet wordt uitgegeven door een grote uitgeverij. Ik kwam het bij toeval tegen, volgens mij via een andere boekblogger, en toen ik het in de bieb zag staan was ik toch wel nieuwsgierig. Fantasy van Nederlandse bodem? Een Young Adult? Het ging bovendien ook nog over draken! Hup, mee naar huis jij!

Die keuze is me totaal niet verkeerd bevallen. Zij die Hoort is een leuk en uniek boek vol draken en mysterie. Toen ik vervolgens mijn leeservaring invulde op Goodreads vond ik het wel jammer dat blijkbaar niet zoveel mensen het gelezen hadden. Spijtig, want het is echt een heerlijk verhaal! Ik nodig bij deze iedereen dan ook uit om het vooral op te pakken en liefde te geven 😀

Divider

Meest unieke boek van 2015

Verkikkerd van Lisette Jonkman. Een chicklit van Nederlandse bodem. Dat is op zich niet zo bijzonder, wat het boek echter voor mij uniek maakt is dat het een chicklit is over iemand van een jaar of 18 en haar studentenleven. In mijn ogen, of in ieder geval de chicklits die ik tot nu toe ben tegen gekomen, zijn de personages meestal een stuk ouder. Rond de dertig of zelfs veertig. Ze weten al allemaal wie ze zijn, wat ze willen en hebben de nodige levenservaring achter de rug.

Wat Lucy overduidelijk dus niet heeft. Het was dan ook leuk en hilarisch om haar met vallen en opstaan op eigen benen te zien staan. Vooral een zeker pannenkoekincident liet me naar adem happen van het lachen. Geniaal! Lisette Jonkman heeft echt een heerlijke schrijfstijl en het is zo fijn om tijd door te kunnen brengen in het gezelligste studentenhuis van Nederland!

Divider

Boek dat op je zenuwen werkte

Gabrielle van Lara Adrian. Leuk! Een populaire romantische serie over vampiers is eindelijk naar het Nederlands vertaald. Dat wordt een paar uurtjes lekker zwijmelen en griezelen. Wat had ik het mis. Ik kon me totaal niet vinden met de wijze waarop vampiers in dit boek worden weergegeven. Het druiste te veel in met de vampiers waarover ik tot nu toe heb gelezen en ik vond het, om eerlijk te zijn, ook niet een fijne portrettage. Vampiers zijn voor mij geen gewetenloze monsters meer, die tijd heb ik sinds Twilight mijlenver achter me gelaten.

Daarnaast hielden de bewuste vampiers er ook nog een heel erg achterhaalde, anti-feministische kijk op vrouwen op na en waren de vrouwelijke personages niet echt om over naar huis te schrijven. Ze hadden totaal geen pit en lieten helemaal over zich heen lopen. Gah, als ik iets niet kan uitstaan! Ik ergerde me dus enorm tijdens het lezen, maar heb vanmezelf een schouderklopje verdient door het alsnog uit te lezen. Ook al had ik meerdere malen de neiging om te stoppen. Ik had echter tevergeefs de hoop dat alles op een gegeven moment ten goede zou veranderen…


Binnen kort het laatste gedeelte van de Boekenquête 2015!
Wat was jou meest noemenswaardige boek van 2015?

One response to “Boeken en Bloggen: Boekenquête 2015 Deel Twee

Geef een reactie

CommentLuv badge