Cinder | Marissa Meyer

Gepost op 3 februari 2016 door Iris in Boekrecensie / 4 Comments

Tags: , , , , , , ,

Cinder | Marissa MeyerCinder door Marissa Meyer
Mijn waardering: four-stars
Ook van deze auteur: Scarlet, Cress, Winter
Serie: The Lunar Chronicles #1
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: Scarlet, Cress, Winter
Pagina's: 387
ISBN: 0141340134
Uitgegeven door Puffin, Penguin Random House, Penguin Young Readers | January 5th 2012
Genres: Young Adult, Romantiek, Dystopie
Bron: Gekocht
Goodreads

Cinder, a gifted mechanic in New Beijing, is also a cyborg. She's reviled by her stepmother and blamed for her stepsister's sudden illness. But when her life becomes entwined with the handsome Prince Kai's, she finds herself at the centre of a violent struggle between the desires of an evil queen - and a dangerous temptation.

De reden waarom Cinder een hele tijd niet op mijn lijst om te lezen stond, ondanks alle positieve recensies die ik tegenkwam, komt door één woord: cyborg. Voor mij stond dat voor het woord robot. Ik zou dus een boek over een robot lezen. Een romantisch YA boek over een robot. Sorry, maar dat gaat er bij mij niet in. Robotten zijn machines. Daar heb ik ten eerste niets mee en ten tweede hebben robots geen gevoelens, uitzonderingen daar gelaten. Hoe kan het dan interessant en geloofwaardig zijn om over een verliefde robot te lezen? Dus liet ik het links liggen.

Om het vervolgens op mijn verjaardag cadeau te krijgen. Yay… Toch besloot ik niet aan te geven dat ik er niet zo blij mee was, want er moest toch iets zijn dat al die lyrische recensies veroorzaakte. Het lezen schoof ik echter steeds voor me uit. Wie heeft er namelijk zin om een boek op te pakken waarvan hij denkt dat het tegen gaat vallen? Om het maar gedaan te hebben zette ik het op mijn #boektober lijst, zodat ik een stok achter de deur had.

Toen het eindelijk de beurt aan dit boek was om gelezen te worden, was ik nog steeds niet enthousiast en ik besloot voor de gein het woordje cyborg te googelen. Dan krijg je meestal wel hele mooie tekeningen of weet ik niet wat, uitstel gedrag, ik weet het! Ik hoefde in ieder geval nog niet te beginnen met lezen. Zo kwam ik na wat surfen op Wikipedia terecht waar ik de definitie van cyborg ontdekte en mezelf voor mijn kop kon slaan. Een cyborg is namelijk niet een robot. Het is is iets heel anders! Het is “een fysieke samensmelting van mens en machine.”

Het is dus gewoon een mens, alleen zijn sommige ledematen of organen mechanisch in plaats van van vlees en bloed. Eigenlijk is het iets geavanceerder dan een prothese of donor orgaan. Oftewel een cyborg is meer dan in staat om gevoelens te ervaren! Ik treuzelde niet meer en pakte Cinder meteen op. Wetende dat ik nu zonder vooroordelen of wat dan ook van dit verhaal zou kunnen genieten en hopende hetzelfde als al die recensies te kunnen ervaren!

Wat gelukkig gebeurde. Vanaf de eerste paar bladzijdes begreep ik meteen waarom dit verhaal zo bejubeld wordt. Cinder verdient het namelijk! Marissa Meyer heeft een spannend verhaal vol onverwachte wendingen gecreëerd. Een verhaal dat je op het puntje van je stoel houdt en dat je moeilijk los kan laten. Zelfs niet om naar een feest toe te gaan 😉 Oh normaal vind ik het echt wel leuk om daar naartoe te gaan, nu was ik echter alleen maar aan het aftellen totdat het tijd was om naar huis te gaan. Wilde zo graag verder lezen 😀

Diegenen die een hertelling van Assepoester verwachten zullen bedrogen uitkomen. Nou ja, bedrogen… Dit boek is namelijk zo veel meer. Het alom bekende sprookje zie je nog wel in het geraamte van het verhaal terug: een boze stiefmoeder en zusjes. Daar is echter een geheel andere, intrigerende wereld omheen gebouwd. Een wereld waarin cyborgs tweederangs burgers zijn, alleen omdat ze een stukje robot in zich hebben. Waar een wrede koningin heerst op de maan en een dodelijke, ongeneeslijke ziekte op aarde. Ik weet niet waarom, maar ik moest op de een of andere manier aan Sailor Moon denken. Niet dat dit verhaal er ook maar enigszins op lijkt, maar toch.. boze koningin… mensen van de maan… prinses…

De personages zelf mogen er trouwens ook zeker zijn. Marissa Meyer heeft boeiende personages weten neer te zetten die de aandacht weten te trekken en te behouden. Die het verhaal met gemak dragen en waar je om gaat geven. Helemaal af zijn ze nog niet, een zekere diepte miste ik een beetje, maar dit is pas het eerste deel. Wie weet wat de volgende delen gaan brengen!

Conclusie

Cinder gaat dus over een cyborg. Een mens met gedeeltes van een robot in haar lichaam en niet een robot. Het laat je een geheel nieuwe en interessante wereld ontdekken, waar niet alles rozengeur en maneschijn is en een onschuldige cyborg verstrikt raakt in dit alles. Het bevat een spannend verhaal en goed uitgewerkte personages, die ondanks dat ze qua gevoelens nog wat meer inhoud mogen krijgen, een boeiend verhaal vertellen. Een aanrader voor lezers van dystopie, Disney verhalen en Sailor Moon!

Yay of Nay? Lezen of Niet Lezen?
Hoe denk jij over Cinder?
four-stars

4 responses to “Cinder | Marissa Meyer

  • Vervelend als dat gebeurd… Ben dan ook heel blij dat ik deze serie in het Engels ben begonnen. Hierdoor heb ik ze nu wel allemaal al kunnen lezen 😀
   Ik was eigenlijk niet eens op de hoogte dat er een Nederlandse vertaling van was uitgebracht!

 1. Ook jou lovende recensie kan mij niet overhalen dit boek te gaan lezen helaas 🙁
  Ik had hem vanaf het moment dat hij uit kwam al afgeschreven door de combinatie van Cyborg/Assepoester (ook al is het een minimale hervertelling), daar houd ik gewoon iet van.
  Gelukkig pakte het voor jou goed uit!
  Alma heeft onlangs WoW – Zomb-Pocalypse 2 geplaatst…My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge