Dagje Den Haag #2

Gepost op 24 oktober 2015 door Iris in Persoonlijk / 2 Comments

Tags: , , , , , , ,

Enige tijd geleden plaatste ik het eerste gedeelte van mijn reisverslag over een gezellig dagje in Den Haag samen met mijn zusje. Nu volgt dan het tweede gedeelte, met onder andere lekker eten, een mooi en oud archief / bibliotheek en natuurlijk de boekhandels! Als boekenwurm kun je niet een onbekende stad bezoeken zonder in alle boekhandels die je tegen komt te snuffelen! O ja, de plaatjes waar een beschrijving onder staat kun je op klikken en dan worden ze groter 🙂

Kabinet van de Koning

Tijdens ons bezoek aan Den Haag brachten we ook een bezoekje aan het Kabinet van de Koning. Van tevoren had ik er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is het een organisatie die de koning ondersteunt met het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Zij zijn ook een soort tussenpersoon tussen Willem-Alexander en de regering. Ze verblijven in ieder geval in een prachtig pand in de buurt van het Binnenhof, met uitzicht op de vijver. Het staat erom bekend dat in een van de kamers elke muur prachtig beschilderd is. Dat hebben we met eigen ogen mogen aanschouwen. Prachtig!

Tweede Kamer en Oud Ministerie van Justitie

Na een bezoek aan de Eerste Kamer kon een bezoekje aan de Tweede Kamer natuurlijk niet ontbreken. Wederom was het even wachten voor de scan van onze tassen en om door het detectie poortje te lopen, maar uiteindelijk waren we binnen. Echt raar om opeens te lopen op een plek die je tot nu toe alleen op televisie gezien hebt. Ik herkende nu de gangen waar de politici altijd door de pers geïnterviewd werden. Vervolgens hebben we een kijkje mogen nemen in de Tweede Kamer. Ook die was een stuk kleiner dan ik me had voorgesteld, al was het verschil een stuk minder dan de Ridderzaal.

Aansluitend liepen we naar de plek waar het Ministerie van Justitie heeft gezeten. Zodra ik de foto in het boekje dat we bij de VVV hadden ontvangen zag, wist ik dat dit ik MOEST bezoeken. Ze hadden namelijk een ouderwetse leeszaal! Compleet met oude boeken! Later kwam ik er pas achter dat het handelingen waren. De verslagen van alle debatten die in de Eerste en Tweede Kamer hebben plaatsgevonden. Alle verslagen van 1815, het jaar dat de Tweede Kamer werd opgericht, tot het jaar 1995. Daarna is alles gedigitaliseerd en alleen nog online beschikbaar. Ook de plank voor de jaren 1940 tot 1945 was leeg, want toen waren er immers geen Kamers die debatten hielden.

Er was ook iemand aanwezig die allerlei leuke feitjes vertelde over de handelingenzaal. Zo kom ik ook aan bovenstaande informatie. Hij legde uit hoe er in moeilijke omstandigheden gewerkt werd in de kamer voordat er elektriciteit was aangelegd. Kaarsen en gaslampen waren immers verboden vanwege het brandgevaar en met alleen een dakraam was lezen vooral in de winter heel moeilijk. Ook wees hij ons op de leuke drakenkopjes en pootjes die de stijlen sierden en waar ik anders niet op had gelet.

Het Eten

Een stad door crossen op een hongerige maag gaat natuurlijk niet, daarom hebben we ook regelmatig een pitstop gehouden om onze energie en buik weer te vullen. Ondanks dat er zulke leuke tentjes door heel Den Haag zitten, hebben we toch besloten om heerlijk te gaan lunchen bij Bagels & Beans. Ik keek even naar binnen en was verkocht. Het zag er zo gezellig en knus uit met zijn heldere kleuren en etages. Bovendien is het eten er elke keer weer lekker!

Ons vier uurtje hebben we gehouden bij de Cheescake Company, een klein zaakje in de buurt van een of andere grote kerk. Van tevoren hadden we natuurlijk al Den Haag en places to eat gegoogled en toen kwamen we deze winkel tegen met enkele zeer lovende reacties. Aangezien een cheesecake op zijn tijd er bij ons wel in gaat besloten we dan ook om hier naar toe te gaan.

Het was de juiste keuze om te maken. Wat was die cheesecake lekker! Ik ben voor de Dreamsicle gegaan. Een mengeling van sinaasappel en vanille en mijn zusje koos een stuk wortelcake. Oh, wat waren die goed zeg! We hebben nog net niet onze borden afgelikt om de laatste kruimels op te eten. Volgende keer dat ik in Den Haag ben weet ik wel waar ik naartoe ga!

Voor ons avondeten besloten we naar Simonis in de stad te gaan. Door mijn werkbezoeken was ik al bekend geworden met het begrip Simonis, waar je vis kunt krijgen die zelfs een non-visliefhebber als ik kan bekoren. Tot nu toe was ik met mijn collega’s alleen in de eetgelegenheid op de visafslag geweest, maar dat was iets te ver voor mijn zusje en mij om naar toe te gaan.

Ik denk dat ik mijn collega’s de volgende keer ook overhaal om naar Simonis in de stad te gaan. Veel gezelliger en het eten is net zo lekker! Ik had zin in een lekkere Kibbeling schotel en mijn zusje ging voor een lekker Ceasarsalade met Gamba’s. Zoals gewoonlijk verbaas ik me over de hoeveelheid eten die je op tafel gezet krijgt, maar met hulp van mijn zusje heb ik het allemaal op gekregen. Wat was het lekker 🙂 Wel iets te zout naar mijn smaak, ik zal de volgende keer dus vragen of ze er geen zout op willen doen.

Boekhandels

Een bezoekje aan een stad is nooit compleet zonder een paar boekhandels onveilig te maken. Gelukkig lagen er drie binnen een straal van 50 meter en vond mijn zusje het niet erg om bij alle drie even binnen te wippen om wat te snuffelen. Paagman was het eerste aan de beurt. Wat me op viel was hoe ruimtelijk het was ingedeeld en de heerlijke stoelen die ze er hadden neer gezet. De selectie boeken voor Young Adult was redelijk ruim en ik ben dan ook met twee nieuwe boeken naar buiten gelopen.

Een paar meter verderop lag The American Bookcenter al naar me te roepen. Hij kwam iets rommeliger dan Paagman over. Ik hou meer van het overzichtelijke, zodat ik weet waar ik naar kijk en waar ik moet zoeken, maar wat een selectie boeken! Ik keek mijn ogen uit. Zo veel Young Adult en Fantasy heb ik in geen tijden bij elkaar gezien. Als mijn zusje niet mee was denk ik dat ik hier met gemak wel een paar uur had kunnen blijven. Ik was wel een beetje teleurgesteld over hun manga aanbod. Niet echt veel Shojo Beat zag ik ertussen staan, het was in mijn ogen meer op mannelijke lezers gericht (uitzonderingen daargelaten natuurlijk 🙂 )

Van de drie boekhandels keek ik wel het meeste uit naar naar een bezoekje aan Van Stockum. Ik had al een paar keren eerder boeken van hen besteld en op hun site hebben ze altijd een zeer ruim aanbod. Eenmaal binnen werd ik toch een beetje teleurgesteld. Niet echt veel Young Adults en ze waren in een klein hoekje gepropt. Verder was het nogal donker en te modern naar mijn smaak. We stonden dan ook niet veel later weer buiten.

Zo dit was dan mijn drukke maar super gezellig dagje Den Haag met mijn zusje. We hebben veel gezien en gedaan, maar ook weer eens lekker bijgekletst en heerlijk gegeten. Kortom een geslaagde dag!

Hebben mijn zusje en ik alles gezien wat de moeite waard is in Den Haag? Of hebben jullie nog tips voor een volgende keer? Vooral tips over boekhandels zijn welkom!

2 responses to “Dagje Den Haag #2

Geef een reactie

CommentLuv badge