Dagje Den Haag #1

Gepost op 4 oktober 2015 door Iris in Persoonlijk / 0 Comments

Tags: , , , ,

Zoals ik al in mijn post September, tot volgend jaar vermeldde, zijn mijn zusje en ik tijdens mijn vakantie een dagje naar Den Haag geweest. Wij hadden al langere tijd geleden besloten dat wij met z’n tweetjes op 12 september deze stad onveilig zouden maken. Ik was er nog nooit geweest en het leek me wel om de politieke hoofdstad van ons land een keer te bezoeken.

Vlak voor vertrek kwamen we erachter dat hetzelfde weekend Open Monumentendag was EN dat een paar dagen later Prinsjesdag was. Er waren dus volop dingen te doen en te bezichtigen. Zelfs zo veel dat we het niet allemaal gered hebben! Wel jammer, maar de Open Monumentendag wordt net als Prinsjesdag jaarlijks gehouden, dus misschien dat we de komende jaren er wel tijd voor hebben. De foto’s zijn helaas niet allemaal even goed gelukt omdat ik de dag erna er pas achter kwam dat de optie intense kleuren ingesteld stond *face palm* Hierdoor waren de kleuren wel heeeeel intens, maar het beeld helaas ook een stuk waziger.

Het Binnenhof en de Eerste Kamer


Zoals gezegd was ik nog nooit in Den Haag geweest, afgezien van wat flitsbezoeken voor mijn werk, waarbij ik nooit genoeg tijd had om de toerist uit te hangen. Dat hebben mijn zusje en ik die betreffende zaterdag meer dan goed gemaakt! Nadat we in alle vroegte op de trein waren gestapt, want helaas ligt Den Haag niet echt in de buurt van Zuid-Limburg, kwamen we rond een uur of 10 aan. Onze eerste stop was Het Binnenhof, omdat we vermoedden dat daar wel de meeste mensen op of zouden komen. Gelijk hadden we, want er stond zelfs al een rij toen wij in alle vroegte (ja 10 uur is vroeg 😉 ) achter in de rij aansloten voor bezichtiging aan de Eerste Kamer. Reden was dat iedereen, net als op de luchthaven, door een metaaldetectiepoortje moest en zijn bagage moest laten scannen voordat je naar binnen mocht. Aan de ene kant begrijp ik dit wel, we bezoeken tenslotte DE kamer waar een gedeelte van het parlement bij elkaar komt.

Eenmaal binnen kwamen we in een mooie hal met prachtige plafondschilderingen en wandtapijten terecht. Ze hadden ook een fotoreportage over het Binnenhof neergezet, met in de hoofdrol verschillende politici. Wij als bezoekers mochten op de mooiste of leukste foto stemmen. Daarna werden we via trappen naar de Eerste Kamer geleid. Wat was het daar warm! Kwam vast door al die tapijten die aan de wanden hingen. Ik zou hier echt niet midden in de zomer willen zitten of hebben ze dan airco? Het is wel een magnifieke kamer! Ik vroeg me alleen of hoe lekker die stoelen zitten, want zo comfortabel zagen ze er niet uit.

Ridderzaal

Na de Eerste kamer gingen we verder naar de Ridderzaal, die al helemaal klaar stond voor Prinsjesdag. Zodra ik de zaal betrad was ik toch een beetje verbaasd. Het was helemaal niet ‘de grote zaal’ die we altijd op de televisie zagen. Nee! De echte Ridderzaal is juist een klein zaaltje, eigenlijk niet groter dan een flinke gymzaal. Daar krijgen ze elk jaar al die mensen in gepropt? Ik zal voortaan met andere ogen naar de televisie kijken.

Wel moet ik toegeven dat dit kleine gebouwtje van binnen prachtig is. Alleen al naar het plafond staarde ik met open mond. Al die balken zorgden voor een indrukwekkend dak. Je kunt ze helaas niet zo goed op de foto terugzien, aangezien ik een beetje laag heb gemikt… Anyhow, met de bouw van het dak was beoogd om een schip na te bootsen. Natuurlijk leek het er ook op, maar stiekem deed het me meer aan de ingang van de Efteling denken dan aan een boot 😉 . Daarnaast hingen er allerlei prachtige wandkleden, waarop verdragen geborduurd waren, aan de muren die ik erg graag van dichtbij had willen zien, maar helaas.

Huis Huguetan

Huis Huguetan is een huis van bijna 300 jaar oud en de plek waar op dit moment de Hoge Raad gezeteld is. De Hoge Raad is de hoogste gerechtelijke instantie van Nederland. Mijn reden om dit pand te bezoeken was het feit dat er een expositie zou zijn over de Koninklijke Bibliotheek. Hoewel de expositie tegenviel, een of twee boekjes, een paar foto’s en wat plakkaten, was dit pand voor mij het mooiste pand waar ik die dag ben geweest. Het stukadoorswerk en de sereniteit die het uitstraalde… Wauw! Ik had daar graag nog een paar uurtjes doorgebracht, starend naar het plafond en het trappenhuis, want hoe langer je staart, des te meer details je kunt ontdekken.

Demonstratie Koninklijke Marechaussee

Daarna was het tijd voor iets anders dan een monument, namelijk een demonstratie! Omdat het een paar dagen later Prinsjesdag was, hield de Koninklijke Marechaussee een demonstratie met hun bereden escorte. Deze amazones en ruiters zouden een paar dagen later ook meerijden met de gouden koets. Ze lieten zien dat zij en hun paarden er klaar voor waren. Onder alle omstandigheden bleven ze namelijk kalm, zowel paard als ruiter. Niemand schrok van plotselinge geluiden, van rook of van politievoertuigen met licht en sirene. Echt knap! Een van de paarden stak zelfs de hele tijd zijn tong uit, geinig om te zien. Helaas heb ik daar geen foto van kunnen nemen, maar wel heel leuk om naar te kijken 🙂

We hebben nog veel meer beleefd, maar om dat in een post te beschrijven zou iets te veel van het goede zijn. Daarom heb ik hem maar in twee delen geknipt. Binnenkort volgt dan ook deel twee.

Ben jij al een keer naar de Open Monumenten Dag in Den Haag of een andere stad geweest?

Geef een reactie

CommentLuv badge