De Ijzeren Engel | Cassandra Clare

Gepost op 9 september 2016 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,

De Ijzeren Engel | Cassandra ClareDe IJzeren Engel door Cassandra Clare
Mijn waardering: three-stars
Ook van deze auteur: Stad van Beenderen, Stad van Vuur, Stad van Glas
Vertaald door Lia Belt
Serie: De Helse Creaties #1
Mijn waardering voor de serie: three-stars
Ook in deze serie: De IJzeren Prins, De IJzeren Prinses
Pagina's: 464
ISBN: 9048826551
Uitgegeven door Moon, Overamstel Uitgevers | June 18th 2015
Genres: Young Adult, Romantiek, Bovennatuurlijk, Historisch
Bron: Gekocht
Goodreads

Tessa's gerieflijke leventje van het New York in 1878 eindigt abrupt wanneer haar voogdes sterft. Tessa wordt naar haar broer in Londen gestuurd, maar voordat zij daar aankomt is ze ontvoerd door de Zwarte Zusters, die haar dwingen zich te bekwamen in een vreemde gave, waarvan ze niet eens wist dat ze die had: transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt...

Volgens de leesvolgorde die Cassandra Clare op haar website aangeeft, kun je het beste na het lezen van de eerste drie delen van de Kronieken van de Onderwereld de Ijzeren Engel oppakken, om spoilers te voorkomen. Na het lezen van Stad van Glas brandde ik eigenlijk van nieuwsgierigheid en verlangen om met mijn geliefde Schaduwjagers verder te gaan in plaats van aan een hele nieuwe serie te beginnen. Zou ik wel de wereld van de Schaduwjagers kunnen betreden zonder Jace en de rest aan mijn zijde? Dit verhaal niet teveel gaan vergelijken met de Kronieken van de Onderwereld?

Gelukkig bleek die angst achteraf ongegrond. Vanaf het begin voelde de Ijzeren Engel aan als een totaal nieuw avontuur met andere personages en gebeurtenissen. Het is een goed opgezette spin-off eigenlijk van het originele verhaal, alleen dan in een andere tijd en plaats. Dat was wel fijn, want hierdoor wist ik wel precies hoe de wereld in elkaar zat en begreep ik het verhaal ook beter.

Het grootste struikelblok voor mij was eigenlijk de tijd. Er is een reden waarom ik niet zo graag over deze periode lees als ik weer eens naar romannetjes grijp: hoe men in die tijd over de rol van vrouwen dacht. Hoe onderdanig vrouwen zich dienden te gedragen, een man op zijn wenken dienden te bedienen. Dat druiste zo in tegen de moderne vrouw in me en daar ergerde ik me op een gegeven moment dood aan! Toegegeven, in de Middeleeuwen was het nog erger, maar in de 19e eeuw had er al zoveel vooruitgang plaats gevonden, behalve voor vrouwen, waardoor ik de behandeling van vrouwen in de Middeleeuwen iets beter kan slikken.

Gelukkig zijn de Schaduwjagers al een stuk vooruit met hun denken en krijgt Tessa ook voorbeelden te zien van vrouwen die op gelijke voet met mannen staan. Zij aan zij vechten en zeker niet onderdoen voor hen! Nu hopen dat ze daar wat van gaat oppikken voor de volgende delen, want om telkens aan te horen hoe verkeerd en ongehoord het gedrag van die vrouwen was… GRRR! Nogmaals, ik weet dat het de denkwijze was van die tijd, maar het werkte zo op mijn zenuwen!

Wat me ook verraste was mijn reactie op de personages in dit boek. Beter gezegd, hoe moeilijk ik het vond om een band met ze op te bouwen, om om ze te gaan geven. Ze voelden zo anders aan dan mijn geliefde vrienden uit de Kronieken van de Onderwereld. Met Tessa, bijvoorbeeld, is me dat tot op het einde niet gelukt. Ik vond haar te naïef, te ondoordacht en te kip-zonder-kopperig om echt moeite te doen om iets voor haar te gaan voelen. Ze leefde gewoon in zo’n andere tijd en wereld en had opvattingen waar ik me niet in kon vinden, waardoor ik me gewoon bijna niet in haar kon verplaatsen.

Will was ook niet een van mijn meest favoriete mensen uit de Ijzeren Engel. Ook al kon hij à la Jace heerlijk sarcastisch uit de hoek komen, ik kon gewoon geen hoogte van hem krijgen. Snapte niet waarom hij zo hot and cold reageerde (ja, hij deed me aan het liedje van Katy Perry denken 🙂 ), wat zijn beweegredenen waren en waarom hij zo compleet onberekenbaar was! Normaal gesproken zou je zeggen dat dit een intrigerend personage beschrijft die je graag beter zou willen leren kennen en ontrafelen. In dit boek pakte het anders uit: hij werkte me ook enorm op de zenuwen. Ik heb hem echt talloze keren door elkaar willen schudden na zijn laatste actie of opmerking, ook al denk ik dat het niet zo veel uithaalt bij Will…

Gelukkig waren Jem, Henry, Charlotte en een heleboel andere leuke personen er ook nog. Stuk voor stuk heerlijke personages en de reden dat ik ondanks bovengenoemde best zin heb om in het volgende deel te beginnen. Ik wil ze beter leren kennen, samen avonturen beleven en hopelijk over hun happy ending lezen!

Avonturen waren er trouwens in de Ijzeren Engel weer volop aanwezig. Cassandra Clare heeft echt een goede beeldende schrijfstijl en fantasie wat dat betreft . Ze is als geen ander in staat om de spanning hoog op te voeren en je vervolgens te laten hangen of om een grote verrassing in petto te hebben. Iets wat ze in dit boek wederom bewijst. Opnieuw werd ik op de meest onverwachte momenten overrompeld en soms verbijsterd achtergelaten. Met elke twist liet ze me alles wat ik tot dan toe had gelezen in twijfel trekken of in een ander licht zien, waardoor je hersenen overuren maken om alle nieuwe mogelijkheden te verwerken om het mysterie opgelost te krijgen. Zo leuk!

Mysteries creëren is Cassandra Clare ook ontzettend goed in. In dit verhaal niet anders, want wat voor wezen is Tessa nu eigenlijk? Wat is er met Will aan de hand? Hoe moet het met Jim verder? Allemaal vragen waarvan ik niet kan wachten om ze beantwoord te zien!

Conclusie

Het lezen van de Ijzeren Engel zorgde voor gemengde gevoelens van mijn kant. Door de periode waarin het boek zich afspeelde en sommige personages kon ik er niet helemaal in opgaan. Dit lag echter helemaal niet aan het verhaal zelf en het mysterie. Dat was zoals gewoonlijk goed uitgewerkt en lekker spannend. Als ik alles bij elkaar optel dan kan ik helaas niet anders dan tot de conclusie komen dat de Ijzeren Engel me niet echt heeft weten te raken. Hoewel zeer vermakelijk, liet het geen diepe indruk op me achter. Dit was echter dezelfde reactie die ik aanvankelijk voor Stad van Beenderen had en kijk, nu ben ik er dol op! So who knows, it might grow on me 🙂

Lezen of Niet Lezen? Yay of Nay?
Hoe denk jij over De Ijzeren Engel?

three-stars

Reading this book contributed to these challenges:

Geef een reactie

CommentLuv badge