De Dit of Dat Tag

Gepost op 10 oktober 2016 door Iris in Tags / 2 Comments

Tags: , , ,

Een heeeele tijd geleden kwam ik deze tegen bij Princesse au petit Pois, over boeken. Ik vond hem zo leuk dat ik hem meteen heb opgeslagen. Voor later… om er vervolgens een hele tijd niets mee te doen. Tot nu toe! Als je vakantie hebt, heb je opeens zoveel meer tijd om dingen die zijn blijven liggen op te kunnen pakken 🙂

Audioboek of een echt boek?

100% zekerste weten een echt boek. Ik hou ervan om zelf een beeld in mijn hoofd te creëren van de personages. Zelf te bedenken hoe ze eruit zouden zien, hoe ze reageren. Dat is in mindere mate mogelijk bij een audioboek. Bij het horen van een stem, creëer je ook een zeker beeld van het personage. Je mist de vrijheid om het helemaal zelf te doen. Ook vind ik het altijd fijn om sommige passages nog een keer te lezen. Omdat ze grappig waren, romantisch, of omdat ze me raakten. Dat lijkt me een beetje moeilijk om te doen bij een audioboek. Ik bedoel hoe kun je makkelijk naar het juiste stukje terug spoelen? Bovendien duurt het “lezen” van een audioboek veel langer. In de tussentijd had ik al meerdere “echte boeken” kunnen lezen, dus nee dank je!

Zachte of harde kaft?

Om eerlijk te zijn maakt me dat helemaaaaal niet uit. Mij gaat het om het verhaal. Daar heeft een harde of zachte kaft geen enkele invloed op. Als ik echt zou moeten kiezen zal het denk ik een zachte kaft worden, maar alleen omdat die goedkoper zijn dan boeken met een harde kaft 😉 Alhoewel boeken met harde kaften heel mooi in de boekenkast staan…

Fictie of non-fictie?

Fictie! Het is veel leuker om te lezen over weerwolven, elven en vampiers dan over de harde werkelijkheid. Hoewel het kan voorkomen dat je me af en toe in geschiedenisboeken ziet snuffelen. Ik vind het heerlijk om te lezen hoe mensen vroeger geleefd hebben. Vooral de middeleeuwen heb ik een zwak voor ^^

Verzonnen of de echte wereld?

Met de echte wereld heb ik dagelijks te maken. Als ik lees wil ik kunnen verdwalen in het boek. Dat kan niet als je alles al op je duimpje kent. Mijn keuze is daarom verzonnen! Een hele nieuwe wereld om te ontdekken, waar magische wezens kunnen leven en mensen magie kunnen beoefenen. Even wat anders om bij weg te dromen ^^

Harry Potter of Twilight?

Twilight! Dat boek heeft me kennis laten maken met het young adult genre. Door Twilight leerde ik Goodreads kennen en ging een wondere wereld vol weerwolven en anders shifters open. EINDELIJK! Ik was zo lang op zoek naar dat soort verhalen om over te lezen. Bovendien heb ik alle Twilight delen verslonden en hoewel ik het niet echt eens was met het einde, vind ik het nog steeds een geweldige serie. Harry Potte daarentegen begon geweldig, maar eindigde zeer zwak. Ik had de grootste moeite om het laatste boek uit te lezen en verloor interesse in de films na deel vier.

Geleend of gekocht?

Dat ligt er volkomen aan hoe goed ik het verhaal vond. Als het steengoed was, zal ik het verhaal vaker willen lezen en het boek liever kopen. Anders ben ik blij dat ik wat kosten gespaard heb door het boek te lenen, zodat ik nog meer boeken kan kopen!

Boekenwinkel of online?

Online. Er is zoveeeeeel meer te vinden op het internet. Bovendien zijn sommige boeken alleen in ebook-formaat verkrijgbaar. Je kunt ook makkelijker kijken of het boek wel wat is door recensies op te zoeken en andere mensen om hun mening te vragen. Dat gaat een stuk moeilijker in de boekenwinkel, ook al blijf ik het leuk vinden om te “snuffelen”.

Eenmalig boek of trilogie?

Trilogie. Het komt wel eens voor dat ik een geweldig boek lees, om vervolgens erachter te komen dat het geen vervolg heeft! Ik bedoel, hoe kan een schrijver je met geweldige personages kennis laten maken, waarvan je een ogenblik later alweer afscheid moet nemen? Of je een wonderbaarlijke wereld laat betreden, waar je vervolgens halsoverkop uit moet vertrekken? Zonder goed rond te kunnen kijken! Oké, een op zichzelf staand boek is ook leuk op z’n tijd, maar het heeft niet dezelfde aantrekkingskracht als de mogelijkheid om een hele nieuwe wereld COMPLEET te ontdekken met personages waar je van bent gaan houden.

Zwaar en dik of lief en kort?

Dik mogen boeken van mij altijd zijn, des te meer pagina’s om van te smullen! Lief kan er bij mij ook af en toe wel in, zolang het niet TE zoetsappig wordt, dan haak ik af 😉

Korte verhalen moet je bij mij niet mee aankomen. Ik wil een band kunnen opbouwen met de hoofdpersonen en de wereld ontdekken. Dat kan meestal niet als het verhaal in een mum van tijd voorbij is.

Zware boeken, daar moet ik voor in de stemming zijn, anders ga ik ze uit de weg. Ik heb meestal niet zo’n zin om een hele avond overstuur te zijn van het boek dat ik net heb gelezen. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar ik ben iemand die best makkelijk naar de zakdoekjes moet grijpen op “emotionele momenten”. Die helemaal kan opgaan in een verhaal. Dus dan is het logisch dat, als de traansluizen eenmaal geopend zijn, ze niet zo maar weer dichtgaan bij mij 😉

Conclusie: uiteindelijk zal ik toch voor zwaar en dik gaan. Ook al ben ik daarna emotioneel uitgewrongen, ik heb me helemaal kunnen verdiepen in de wereld en de personages!

Romantiek of actie?

Hmmm… Dit is een moeilijke. Ik hou er wel van als actie EN romantiek in een verhaal zit. Een verhaal zonder romantiek vind ik echter bijna nooit wat aan, dus dan kies ik toch maar voor romantisch ^^

Lezen in een knusse omgeving of in de zon?

Knusse omgeving! Mijn lichaam kan niet tegen al te veel warmte en als ik lees wring ik me in de raarste bochten. Dus een met kussens beladen bank of bed is de ideale plek voor mij om te lezen. Tal van mogelijkheden om nieuwe leesposities uit te vinden zonder te bezwijken van de hitte!

Warme chocolademelk of koffie?

Tsja, als je geen koffie drinkt is de keuze snel gemaakt: warme chocomel! (MET slagroom! 😉 )

Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?

Meestal heb ik aan het lezen van de achterkant genoeg informatie om zelf tot een keuze te komen. Het is echter altijd handig om Goodreads na te kijken wat andere mensen over het boek dachten. Als het boek een zeer slechte rating heeft zal ik misschien niet overgaan om het boek meteen te kopen, maar kijk ik eerst of ik het kan lenen. Dat spaart me weer wat geld dat besteed kan worden om andere boeken te kopen 😉 Of het kan ook voorkomen dat ik zoveel goede recensies ben tegen gekomen dat ik toch besluit om het boek te gaan lezen. Het verschilt dus per boek 😉

Zoals ik al dacht was dit een leuke tag om in te vullen, ook al waren de keuzes soms moeilijk. Zouden jullie hetzelfde kiezen? Ik ben benieuwd!

2 responses to “De Dit of Dat Tag

  1. Wauw, dit is een leuke tag. 🙂

    En leuke antwoorden, whoop whoop voor warme chocolade melk (met slagroom natuurlijk, of marshmallows).

    Misschien ga ik deze tag ook doen, hij is wel ergggg leuk. Ik ga hem dan wel in het Engels doen (en dus dingen vertalen), of hem zoeken in het Engels gegeven dat mijn blog Engels is (met de uitzondering van reviews van Nederlandse boeken).

Geef een reactie

CommentLuv badge