Dolende Ster | Romina Russell

Gepost op 4 oktober 2016 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , , , , , , , ,

Dolende Ster | Romina RussellDolende ster door Romina Russell
Mijn waardering: three-stars
Ook van deze auteur: Het 13e Huis
Vertaald door Saskia Peeters
Serie: Zodiak #2
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: Het 13e Huis
Pagina's: 367
ISBN: 9789045210353
Uitgegeven door Karakter Uitgevers | March 15th 2016
Genres: Young Adult
Bron: Gekocht
Goodreads

Ooit waren er 13 Huizen in het Zodiak-sterrenstelsel. Er zijn er nog slechts 12 over...

Rhoma Grace heeft haar vader verloren en is afgezet als hoedster van het huis Kreeft. Maar het nieuws heeft zich verspreid dat een explosieve terroristische groepering die vastbesloten is om het evenwicht in het sterrenstelsel omver te gooien, elk moment welk Huis dan ook kan aanvallen. Als Ochus - de verbannen leider van het 13e Huis uit de Zodiaklegende, en verantwoordelijk voor de dood van Rhoma's vader en van haar grote liefde Mathias - in een nachtmerrie aan Rho verschijnt met een cryptische boodschap, rest haar geen andere keus dan te vechten. Rho onderneemt een risicovolle reis langs de oude en nieuwe Huizen in het sterrenstel en komt er langzamerhand achter dat er nog veel onontdekt is; in de Zodiak, maar ook in haarzelf. Leef mee met Rho en zie hoe zij naar zichzelf moet leren luisteren en in zichzelf moet leren geloven om haar eigen toekomst en die van de hele Zodiak veilig te stellen

Na het lezen van Het 13e Huis had ik even een time-out nodig van dit verhaal. Niet omdat ik het zo slecht vond, integendeel! Maar door de gebeurtenissen op het einde en door bepaalde beslissingen die Rho toen maakte, moest ik even afstand creëren tussen mij en haar. Want hoewel ik Rho wel begreep, was ik het niet met haar eens. Toch kon ik er maar moeilijk mee leven en om met die gevoelens het volgende boek op te pakken, zou niet echt goed zijn. Toen mijn zusje (ook een fan) echter een aantal dagen geleden aangaf dat Dolende Ster een vermakelijk boek was, begon het bij mij weer te kriebelen. Want hoe zou het verhaal verder gaan?

Dolende Ster

Graag zou ik willen zeggen dat Dolende Ster me net zo in zijn band hield als het 13e Huis.  Dat gebeurde echter niet. De reden? Rho. Weg is de onverschrokken meid die ondanks alles doorzette om haar familie, om alle mensen van de Zodiak te redden van een verschrikkelijk kwaad. In plaats daarvan krijgen we een dom wicht dat me enorm op de zenuwen werkte. Oké, ze heeft veel meegemaakt. Oké, ze is nog ontzettend jong, maar ze maakt keer op keer dezelfde fout! Op een gegeven moment zou je toch moeten zeggen dat je daarvan leert? Zeker gezien de ernstige gevolgen? Vervolgens voelt ze zich natuurlijk opnieuw schuldig. Kruipt ze nog dieper in haar schuld en heb je het begin van een neerwaartse spiraal.

Laat me trouwens niet beginnen over haar liefdesleven. Waar dit in het vorige deel nog voornamelijk op de achtergrond bleef, was het nu voornamelijk op de voorgrond. Op zich geen probleem als Rho zich tenminste normaal zou gedragen. Eens één keuze maakte en zich niet zo grillig en onKreeftwaardig gedroeg en daardoor mijn geliefde Hysan alleen maar pijn deed (nog dieper voor hem gevallen in dit deel 🙂 ). Ik heb echt op sommige momenten het boek weg moeten leggen omdat ik haar acties gewoon niet kon geloven. Oh ik kon haar wel wat doen!

Gelukkig voor haar (en mij) heeft ze nog fantastische vrienden en Hysan, natuurlijk, die haar steunen. Haar een spiegel voorhouden, waardoor ze tot inkeer komt. Ziet wat ze aan het doen is en stappen gaat nemen in de juiste richting. Al werd het op liefdesgebied juist erger…

Door mijn frustratie tegenover Rho lukte me het ook niet echt om helemaal in Dolende Ster op te gaan. Dit terwijl het opnieuw zo goed was! We komen meer te weten over het 13e Huis en het verhaal maakt wendingen die ik niet zag aankomen, maar zeker toejuich. Bovendien was het opnieuw o zo spannend! Wow, wat kan Romina Russel vertellen en ze schuwt bijna niets!

De boodschap die dit verhaalt heeft is ook mooi en helaas ook relevant in deze tijd. Het laat namelijk zien wat wantrouwen kan doen tussen de verschillende huizen omdat ze alleen maar oog hebben voor hun eigen bevolking. Hun eigen belangen. Dit terwijl ze juist hun handen ineen dienen te slaan om het gezamenlijk gevaar af te kunnen weren. Een gevaar dat overal kan opduiken in guerrilla acties. Komt dat niet ergens bekend voor? Hoop dat wij dan ook de boodschap niet verloren laten gaan en er wat aan gaan doen, in onze wereld.

Als laatste nog even de worldbuilding, die wederom voortreffelijk was. Ik ben echt dol op de wereld die Romina Russell heeft gecreeërd! Al die verschillende Huizen, die zoveel lijken op hun astrologische sterrenbeeld. Al die verschillende uiterlijken en culturen. Technische snufjes en planeten. Zo fascinerend om er nog meer te leren kennen in de Dolende Ster! Bovendien is alles zo gedetailleerd, zo goed uitgewerkt! Ik zou er zo in kunnen verdwalen 🙂

Conclusie

Ware het niet voor mijn frustraties vanwege de hoofdpersoon, dan had ik zo van Dolende Ster kunnen genieten. Al die interessante Huizen om te leren kennen. Een spannend verhaal vol onverwachte wendingen. Heerlijk! Helaas gooide Rho met haar gedrag roet in het eten. Ze verbeterde gelukkig wel wat tegen het einde, dat bovendien naar meer smaakte. Ik zal dan ook zeker het volgende deel oppakken zodra het verschijnt 🙂 Want ondanks alles is dit een te goede serie om te laten liggen!

three-stars

Reading this book contributed to these challenges:

Geef een reactie

CommentLuv badge