Een weekendje Leeuwarden: deel één

Gepost op 12 december 2015 door Iris in Persoonlijk / 0 Comments

Tags: , , ,

Het is alweer een tijdje geleden, ik ben inmiddels alweer een aantal maanden aan het werk, maar hier is alsnog mijn verslag van een heel leuk weekend in Leeuwarden. Wat had ik hier naar uit gekeken! Nadat de reis geboekt was kon ik niet wachten om mijn spulletjes te pakken en samen met mijn moeder een een paar dagen van Leeuwarden te genieten! We hadden Leeuwarden voor ons weekendje weg uitgekozen omdat we allebei nog nooit in Friesland zijn geweest. Het is namelijk een heel stuk rijden van de ene kant van Nederland naar de andere, dat merkten we onderweg wel!

Onze Bed & Breakfast

We logeerden in een leuk ingerichte, maar helaas gehorige Bed & Breakfast, wat onze nachtrust niet echt ten goede kwam. Ook hebben we de eigenaresse gedurende ons verblijf geen enkele keer gezien, wat wel jammer was. De reden dat we voor een B&B hadden gekozen was namelijk om vooral in contact te komen met iemand die de stad op zijn duimpje kent. Zo kom je vaak hele leuke, minder bekende plekken tegen, die voor de toerist meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken! De persoonlijke touch was dus niet aanwezig, maar voor de rest was alles prima in orde.

Een heerlijk ontbijtje elke dag!

Leeuwarden

We hebben ons hierdoor niet uit het veld laten slaan en volop genoten van alles wat Leeuwarden te bieden heeft. Wat een mooie stad is dat! Het deed me een beetje denken aan Utrecht op sommige momenten, waar je ook kanalen in de binnenstad aantreft. De mensen, de Friezen, zetten die gedachte gauw uit je hoofd. Ten eerste hoor je overal het Fries, wat ik echt niet kon begrijpen, en ten tweede: wauw, wat waren ze lang! Met mijn 1.67 weet ik dat ik beneden het gemiddelde zit, maar hier in Limburg merk je dat niet zo. In het noorden wel! De gemiddelde man (en vrouw) die ik tegenkwam was toch wel een stuk groter dan ik…

Het Fries Museum

Onze eerste stop was het Fries Museum, waar verschillende interessante exposities waren die allemaal met Friesland te maken hadden (goh… xP) . Zo hebben mijn moeder en ik wat geleerd over het maken van terpen, de goudschatten die jaren laten zijn terug gevonden, Mata Hari, het Friese verzet en Friesland in het algemeen. Alles was even interessant en op een mooie en boeiende manier in elkaar gezet. Helemaal boven in het museum had je bovendien een heel mooi uitzicht over de stad zelf. We hebben dan ook bijna 5 uur in het museum door gebracht…

Boekenmarkt

Na het museum zijn we aan de hand van een plattegrond die we bij het VVV-kantoor hadden gescoord de stad in gegaan, om tot de ontdekking te komen dat er een boekenmarkt was! Mijn moeder en ik zijn allebei leesfanaten (heb het dus niet van een vreemde 😉 ) en hebben dan ook heerlijk tussen de kraampjes rondgesnuffeld. Helaas was er niets voor mij bij, maar mijn moeder heeft wel wat boeken op de kop kunnen slaan.

Historisch Leeuwarden

Een van de mooie oude gebouwen in Leeuwarden

Na deze korte onderbreking liepen we langs alle oude en interessante gebouwen die Leeuwarden te bieden heeft. Prachtige panden en mooi kerken zijn we langs gelopen. Wat ik vooral fijn vond was dat er overal informatiebordjes bij stonden. Hierop werd onder andere over de geschiedenis van het gebouw of belangrijke personen die er gewoond hadden verteld.

Ay, Ay Kapitein!

Voordat we aan onze citytrip waren  begonnen, hadden we al besloten om op zaterdag pannenkoeken te gaan eten als avondeten. Iets waar ik dol op ben. Gelukkig heeft Leeuwarden een eigen pannenkoekrestaurent: Het Pannekoekeschip! Aan de naam hadden we het eigenlijk al kunnen raden, maar het kwartje viel pas toen we er eenmaal waren: Het Pannekoekeschip is een daadwerkelijke boot! Van binnen is het prachtig en geheel in thema ingericht en de pannenkoeken waren overheerlijk. Het was een hele leuke ervaring om in een schip te eten, ook al vond mijn moeder het toch wel spannend. We zaten immers voor een gedeelte onder het water 😉

Film

Als afsluiting besloten we nog naar de film te gaan: The Intern, met Robert de Niro en Anne Hathaway. Een hele leuke feelgood film waarvan we allebei erg hebben genoten. Het gaat over een zeventigjarige man die genoeg heeft van het niets doen en zich opgeeft als stagiair bij een jong en levendig internetbedrijf, onder leiding van Anne Hathaway. Vooral Robert de Niro is heel erg goed met zijn mimiek en heeft ons herhaaldelijk aan het lachen gemaakt. Voor iedereen die een leuke en vermakelijke avond wil hebben, een aanrader!

Als afsluiting van deel één nog een paar leuke en lekkere foto’s! Klik en dan worden ze vanzelf groter 🙂

Zijn jullie al een keer in Leeuwarden geweest?

Geef een reactie

CommentLuv badge