First Frost | Liz DeJesus

Gepost op 6 december 2015 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , , , , ,

First Frost | Liz DeJesusFirst Frost door Liz DeJesus
Mijn waardering: four-stars
Ook van deze auteur: Glass Frost, Shattered Frost
Serie: First Frost #1
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: Glass Frost, Shattered Frost
Pagina's: 233
ASIN: B008DQU0CQ
ISBN: 9780692422083
Uitgegeven door Indie Gypsy | June 21st 2012
Genres: Young Adult, Fantasie
Bron: Gekocht
Goodreads

For generations, the Frost family has run the Museum of Magical and Rare Artifacts, handing down guardianship from mother to daughter, always keeping their secrets to “family only.”
Gathered within museum’s walls is a collection dedicated to the Grimm fairy tales and to the rare items the family has acquired: Cinderella’s glass slipper, Snow White’s poisoned apple, the evil queen’s magic mirror, Sleeping Beauty’s enchanted spinning wheel…
Seventeen-year-old Bianca Frost wants none of it, dreaming instead of a career in art or photography or…well, anything except working in the family’s museum. She knows the items in the glass display cases are fakes because, of course, magic doesn’t really exist.
She’s about to find out how wrong she is.

Dit is alweer de derde keer dat ik First Frost gelezen heb en elke keer wordt het leuker en leuker. Geniet ik meer en meer van het verhaal. Van de hilarische acties van prins Ferdinand en het gevatte commentaar van Ming. Van alle sprookjes die in dit verhaal zijn verweven en waar vervolgens op een heel ludieke manier een twist aan gegeven is. Van… eigenlijk alles!

Mijn liefde voor dit boek was niet zo vanzelfsprekend. Toen ik het een paar jaar geleden voor het eerst oppakte en las, vond ik het wel oké, alleen niet echt denderend. Pas toen ik mijn geheugen opfriste voor het tweede deel dat uitkwam, begon ik het echt leuk te vinden. Liet het me niet meer los. Wilde ik heel graag verder lezen, ook al kende ik het verhaal al. Elke keer dat ik First Frost herlas ontdekte ik weer nieuwe gebeurtenissen of details die me de eerste keer waren ontschoten. Deze keer was het ook weer raak. Echt niet te geloven hoeveel je over het hoofd kunt zien. Hoeveel je niet opneemt, maar dat maakt herlezen juist zo leuk!

Een van de redenen waarom ik First Frost nu zo’n geweldig verhaal vind is de uniekheid. De eerste keer dat ik dit boek las was voordat Once Upon a Time zo populair werd. Voordat ik van andere hervertellingen zoals Cruel Beauty, op de hoogte was. Ik was nog niet echt een boek tegen gekomen waar sprookjes op een andere manier verteld werden. Waar ze op een heel grappige manier te grabbel worden gegooid. Als een echte sprookjesfan was ik toch wel nieuwsgierig na het lezen van de achterkant van dit boek. Wat zouden ze met een van mijn favoriete sprookjes hebben gedaan?

Nou, een heleboel! Met First Frost heeft Liz DeJesus een wereld gecreëerd waar sprookjes dus werkelijk zijn gebeurd. Waar de voorwerpen die in al die verhalen voorkomen, nou ja een gedeelte ervan, worden bewaard in het museum van Magical and Rare Artifacts dat wordt beheerd door een aanvankelijk onwetende Bianca en haar moeder. Dat verandert allemaal als Bianca erachter komt dat ze een directe afstammeling is van DE Snow White, oftewel Sneeuwwitje. Als ze haar moeder magie ziet gebruiken en merkt dat zij dat zelf ook kan. Als hun aartsvijand op het toneel verschijnt en haar moeder ontvoert.

Dat is het moment waarop Bianca begint te geloven dat al die voorwerpen die in het museum liggen, zoals de spiegel van de Boze Koningin, de giftige appel en het haar van Rapunzel echt zijn en ze samen met haar BFF Ming op weg gaat om haar te redden. Onderweg komen ze de hilarische prins Ferdinand en zijn bediende Terrance tegen. Ook komen ze bekende figuren uit sprookjes tegen, leren ze wat wel en niet de werkelijkheid is en dat het helemaal niet zo leuk is als het lijkt om de hoofdrol in hun eigen sprookje te mogen spelen. Voor de sprookjesfanaat in mij was dit op en top genieten!

Naast de sprookjes die tegen het licht worden gehouden, zorgen de personages zelf er ook voor dat het lezen van First Frost een hele leuke beleving wordt. Zo is daar Ming, de beste vriendin van Bianca die bepaald niet op haar mondje is gevallen en de meest gevatte antwoorden kan verzinnen. Daarnaast heb je prins Ferdinand, mijn geliefde simpele ziel, die een beetje als karikatuur van alle prinsen op het witte paard wordt neergezet, maar overduidelijk niet de slimste is, de dappere Biance om te eindigen met de even dappere Terrance met zijn verrassende achtergrond.

Het allerleukste vind ik de manier waarop Liz DeJesus overal een onverwachte draai aan geeft. Hoe ze bepaalde onderdelen van sprookjes in een ander licht laat zien. Hoe ze die overdrijft. Hoe ze dit verhaal een andere weg in laat slaan. Hoe ze afwijkt van het gebruikelijke. Het was leuk om continu verrast te worden! Oké, sommige momenten zijn een beetje cliché. Correctie zijn erg cliché, maar doordat je het hele boek lang al met clichés te maken hebt, kun je niets anders doen dan erom lachen en toch maar genieten. Want die overbekende momenten zijn door de schrijfster weer leuk gemaakt 🙂

Conclusie

First Frost is een boek dat hoe vaker je het leest des te leuker wordt. Het bevat super leuke en op momenten hilarische personages. Het laat je bekende sprookjes in een ander licht zien. Het verrast je met elke bladzijde die je omslaat en is eigenlijk een must read voor sprookjesfans!

Lezen of Niet Lezen? Yay of Nay?
Wat vind jij van First Frost?
four-stars

Geef een reactie

CommentLuv badge