De Glazen Troon | Sarah J. Maas

Gepost op 20 september 2016 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , , , , ,

De Glazen Troon | Sarah J. MaasDe glazen troon door Sarah J. Maas
Mijn waardering: four-stars
Ook van deze auteur: Hof van doorns en rozen, Hof van mist en woede, De donkere kroon
Vertaald door Lia Belt
Serie: De Glazen Troon #1
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: De donkere kroon, Erfgenaam van vuur, Koningin van de Schaduw
Pagina's: 360
ISBN: 9022570037
Uitgegeven door De Boekerij | April 8th 2014
Genres: Young Adult, Romantiek, Fantasie
Bron: Gekocht
Goodreads

Ze wordt door twee mannen bemind.
Het hele land vreest haar.
Alleen zij kan het koninkrijk redden.

Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Na het lezen van Een Hof van Doorns en Rozen was ik verknocht. Sarah J. Maas had zo’n heerlijk verhaal geschreven! Op het moment dat ik dat boek las was het vervolg echter nog niet in het Nederlands verschenen. Daarom besloot ik maar om haar andere, even bezongen serie op te pakken: De Glazen Troon. Hier waren gelukkig al wel wat meer delen van verschenen!

De Glazen Troon

*Diepe Zucht* En toen was de Glazen Troon uit en keerde ik terug naar mijn alledaagse leventje, dat opeens een stuk kaler en leger aanvoelde. Soms kom je van die boeken tegen die je vanaf de eerste bladzijde oppakken en meenemen in een groots avontuur. Dit boek bevat zelfs een avontuur zo groots dat ik halverwege al besloot om ook meteen de andere delen in huis te halen. Ik wist dat ik niet lang wilde wachten om erachter te komen hoe dit verhaal verder gaat. Dat zou gewoon een marteling zijn.

Aanvankelijk moest ik echter wel aan onze hoofdpersoon, Celeana, wennen. Ze is heel anders dan de heldinnen die ik tot nu toe in de boeken ben tegen gekomen. Ze is overduidelijk ijdel en verwaand. Heeft daadwerkelijk als beroep het vermoorden van mensen. Iets wat ze bovendien niet onder stoelen of banken steekt en waar ze zo te zien ook totaal geen moeite mee heeft. Ze is ook geen moordenaar die alleen maar slechte mensen vermoord. Nee ze doet het gewoon voor het geld. Waarom zou ik me om iemand als haar moeten bekommeren? Moet ik eigenlijk niet blij zijn dat ze in een soort van gevangenis zit?

Kortom Sarah J. Maas heeft op zijn zachtst gezegd een uniek personage weten te scheppen. Een personage dat niet de meest voor de hand liggende persoon is voor de rol die voor haar is weggelegd. Uiterlijk kan echter bedriegen. Gaandeweg het verhaal kom je er namelijk achter dat er veel meer achter Celeana schuilt dan je aanvankelijk dacht. Dat ze in werkelijkheid een heerlijke puzzel is, die ik heel graag opgelost zie en wil begrijpen. Dan pas kan ik een volwaardig oordeel vellen of ze haar straf wel of niet verdiende. Tot die tijd zijn zij en ik een “partnerschap” aangegaan en kunnen we het prima met elkaar vinden.

De mannen zijn een ander verhaal. Ook al hebben ze allebei hun tekortkomingen, toch heb ik ze allebei in mijn armen gesloten. Wat zijn het toch een schatjes! De aanwezigheid van twee mannen betekent natuurlijk ook dat er een liefdesdriehoek in dit verhaal zit. Meestal een grote bron van ergernis voor mij. Deze was echter briljant uitgevoerd. Op een heel andere manier aangepakt waardoor ik elke keer versteld stond van de laatste ontwikkelingen. Het zorgde ervoor dat ik het ene moment voor de een was en het volgende voor de ander. Zelfs nu ben ik er nog niet uit wie van de twee ik Celeana gun, of zij eigenlijk een van beide waardig is. Dit ligt nog helemaal open, oftewel nog een reden om het volgende boek zo spoedig mogelijk op te pakken!

Dus, mocht het niet duidelijk uit wat ik hierboven geschreven heb naar voren komen: Srah J. Maas heeft leuke en veelzijdige personages bedacht die je aan het lezen houden. Wat nog meer? Wat dacht je van de wereld? De wereld waar een wrede koning heerst en magie is verbannen? Waarin elven voorkomen? De wereld die de de schrijfster bedacht heeft is o zo goed uitgewerkt. Het zorgde ervoor dat ik alleen maar dieper in het verhaal werd gezogen. Er is zelfs een kaart aanwezig, wat ik hartstikke fijn vind bij fantasieboeken. Dan kan ik tenminste ook een beeld vormen waar het avontuur zich allemaal afspeelt.

Het avontuur, waarvan ik eerder al had aangegeven dat het groots was, zit super in elkaar, vol spanning en boordevol raadselachtige gebeurtenissen, die alleen maar nog meer vragen opriepen en waardoor ik nog meer door het verhaal werd gegrepen. Waardoor de Glazen Troon me nog meer bezig hield, waardoor ik nu ongeduldig wacht tot ik het volgende boek open kan slaan. Ik wil weten hoe het verder gaat!

Ten slotte nog even een korte vergelijking met Hof van Doorns en Rozen, wat eigenlijk de reden is dat ik in dit boek begon. Hoewel het allebei twee geheel op zichzelf staande verhalen zijn moet ik toegeven dat mijn voorkeur op dit moment uitgaat naar de Glazen Troon. Het is een stuk… wispelturiger, onzekerder. Bevat grotere en incompletere puzzels dan Hof van Doorns en Rozen, dat voor een degelijke afsluiting zorgde, in plaats van de talloze vragen waarmee dit boek me achterlaat. Dat neemt niet weg dat het allebei super boeken zijn om te lezen!

Conclusie

De Glazen Troon is een fantastisch debuut van een talentvolle schrijfster. Binnen een paar zinnen wist ze me mee te nemen naar een fascinerende en unieke wereld en een spannend en geweldig avontuur. Met anders dan anders personages die je zullen intrigeren en versteld doen staan. Oftewel de ideale mix voor een op zijn zachts gezegd bijzonder verhaal!

four-stars

Reading this book contributed to these challenges:

Geef een reactie

CommentLuv badge