Grishareadalong Wrap Up

Gepost op 11 november 2015 door Iris in Boekenpraat / 0 Comments

Tags: , , , , , , ,

Een dikke maand geleden begon ik vol enthousiasme aan de Grishareadalong. Hoe is het me vergaan? Wat vond ik er van? En natuurlijk het belangrijkste: hoe waren de boeken?

De Boeken

Schim en Schaduw

Ik had Schim en Schaduw al een keer gelezen. De eerste keer was het een beetje moeilijk om in het verhaal te komen door al die uitdrukkingen en uitleg over hoe de Grisha Universe in elkaar zit. Ik voelde me een beetje verdwaald. Nu bij het herlezen wist ik al hoe de wereld in elkaar zat en wat de Russisch ogende woorden allemaal betekenden en was het heerlijk vertoeven in dit spannende en uniek verhaal. Ik snakte naar meer!

Dreiging en Duisternis

Dreiging en Duisternis bevredigde voor een gedeelte mijn nieuwsgierigheid en bevatte opnieuw een spannend verhaal dat me naar adem happend achter liet. Het liet me bovendien kennis maken met  een van de geweldigste personages die ik ooit ontmoet heb: Nikolai. Ik zou in de zevende hemel zijn geweest als er niet een paar ontwikkelingen waren waar ik me aan ergerde. Ondanks dat heb ik heel erg van Dreiging en Duisternis genoten.

Val en Verlossing

Wat kan het toch raar lopen. Voor het begin van de #Grishareadalong had ik niet echt zin om verder te gaan met de serie na het lezen van het eerste deel. Drie weken later had ik juist weer moeite om met Val en Verlossing afscheid te nemen van deze leuke wereld, personages en Nikolai (ja hij verdient een aparte benoeming 😉 ) Het laatste deel zat boordevol actie, onverwachte wendingen en was gewoon heerlijk om te lezen. Val en Verlossing bevatte een van de best geschreven, tevreden stellende, mooiste en meest passende eindes die ik in tijden gelezen heb. Ik was totaal overdonderd. Alleen al voor dit einde kan ik iedereen aanraden om met deze serie te beginnen!

Korte Verhalen

Leigh Bardugo heeft naast de Grisha series ook nog een aantal korte verhalen, volksvertellingen van Rivka, geschreven en een scene geschreven vanuit het oogpunt van Dzjenya. De scene was een welkome aanvulling. Hierdoor begreep je een beetje meer haar beweegredenen en waarom ze sommige keuzes heeft gemaakt.

De vertellingen vond ik het leukst om te lezen. Elk is apart en elk heeft een grote twist op het einde. Ook al wist ik na mijn eerste vertelling te hebben gelezen wat ik kon verwachten en was ik al druk aan het gissen met wat er op het einde zou gebeuren, toch slaagde de schrijfster erin om me telkens weer te verrassen door een nog leukere en apartere wending te nemen. Geweldig! O ja, leuk detail is dat de volksvertellingen op de sprookjes Roodkapje, Repelsteeltje en Hans en Grietje gebaseerd zijn! Leigh Bardugo was zo aardig om dat tijdens de Bloggers Meet & Greet uit te leggen 🙂

Challenges en Sprints en Chats

Rondom het lezen van de boeken had uitgeverij Blossom Books natuurlijk heel veel leuke dingen gepland. Zo waren er veel challenges waar je aan mee kon doen, zorgden ze voor Sprints, zodat je niet vergat om te lezen en meters te maken, en kon je elke zondag met andere deelnemers praten over het boek dat je die week gelezen had.

Helaas niet gelukt, maar nog steeds heel lekker!

Ik zou graag willen zeggen dat ik overal met veel plezier aan mee heb gedaan, echter ik had helaas niet genoeg tijd om de challenges te voltooien. Nou ja, ik heb toch geprobeerd om er twee te voltooien. De eerste challenge, waar je in een boekhandel alle delen op de foto moest zien te krijgen, mislukte omdat ik, zelfs na vijf boekhandels te hebben bezocht, schandalig genoeg geen enkel Grisha boek had gespot! Daar mag wat aan gedaan worden. Ook de bakchallenge lukte niet helemaal omdat alle drie de keren dat ik het probeerde het bladerdeeg niet wilde plakken en de inhoud voor een groot gedeelte eruit liep… Bladerdeeg en ik gaan dus niet samen.

 Helaas had ik ook altijd wat op zondagavond gepland zodat ik niet deel kon nemen aan de groepchat en ik had de boeken meestal binnen een dag al uit (maar ze zijn ook zeer verslavend), zodat ik niet mee hoefde te doen met de sprints. Vooruitlezen wilde ik ook weer niet, zo kon ik tenminste met iedereen praten zonder te spoileren en opperen wat er in het volgende deel zou gebeuren.

Conclusie

Ook al heb ik niet overal aan deel kunnen nemen, het was hartstikke leuk om mee te mogen doen aan de Grishareadalong. Hierdoor heb ik een nieuwe favoriete serie en Nikolai ontdekt (zal hem nooit genoeg kunnen aanhalen 😉 ) Het was leuk om het met anderen tussen het lezen door over deze prachtige wereld, spannende verhaal en geweldige personages te kunnen hebben. Blossom Books bedankt voor het organiseren, ik heb genoten! Dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

CommentLuv badge