Mijn eerste kennismaking met Simon

Gepost op 28 februari 2016 door Iris in Boekenpraat / 2 Comments

Tags: , , , , , , , , ,

Op een druilerige ochtend stapte ik in alle vroegte op de trein om naar mijn eerste release party ooit te gaan! Hiervoor reisde ik vanuit het zuidelijkste puntje van ons land helemaal naar Arnhem, naar boekhandel het Colofon. Best wel een eindje, maar gelukkig vloog de tijd voorbij. Zeker toen het op een gegeven moment begon te sneeuwen. I heart snow! Jammer genoeg bleef het wel niet liggen.

De reden voor deze lange reis was het boek Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld, een hele mondvol, van schrijfster Becky Albertalli. Simon dus, om het lekker kort te houden 😉 Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Blossom Books en deze was van begin af aan vol lof en super enthousiast. De reden? Simon is toch een beetje anders dan andere boeken die tot nu toe zijn uitgekomen in het YA genre.

Waarom? Dit boek gaat namelijk over Simon, een jongen. Een jongen die toevallig op jongens valt. Dit is echt het eerste Nederlandstalige YA boek dat ik ken waar dit ter sprake komt. Waar het een belangrijk onderdeel is van het verhaal. Zeer uniek dus en naast de oreo’s die er zouden zijn, reden genoeg voor mij om bij de boekpresentatie aanwezig te zijn. Ik wilde wel meer over dit boek te weten komen!

Waarom Simon?

De boekpresentatie werd gestart door Myrthe, een van de dames van Blossom Books, die kort uitlegde waar Simon over ging en waarom ze besloten om het boek uit te geven. Nou naast dat Simon blijkbaar een heel schattig liefdesverhaal is, zette het boek haar ook aan het denken. Aan het denken over het verplicht uit de kast komen, wat eigenlijk alleen mensen moeten doen die niet hetero zijn. Over het moeten verantwoorden van je geaardheid. Want waarom krijgen alleen mensen die “afwijken” van de “norm” hier mee te maken? Is niet iedereen hetzelfde, ongeacht waar hij of zij op valt?

Om dat laatste te onderstrepen besloten de dames daarom tot het publiceren van dit boek met twee verschillende prachtige covers en maar één ISBN (product code). Zo zouden de boekhandels en mensen die het boek online bestelden niet weten welke versie ze toegestuurd zouden krijgen. Dit om te benadrukken dat het om de inhoud gaat. Dat je geaardheid, geslacht, afkomst helemaal niet van belang zijn, maar dat het gaat om wie JIJ bent, om je persoonlijkheid!

#Jointhesimonmovement

De dames waren echter nog niet klaar. Ze wilden ook op de release party het startsein geven voor #jointhesimonmovement. Met deze hashtag en campagne willen ze meer bewustzijn creëren. Meer bewustzijn over het uit de kast komen en dat niet iedere man op een vrouw hoeft te vallen of iedere vrouw op een man. Ze roepen iedereen op om ook uit de kast te komen, ook al ben je hetero!

Het is ook een roep voor meer diversiteit. Meer diversiteit in boeken en in onze samenleving. Om meer begrip hier voor. Voor mensen die niet binnen de norm passen, door hun huidskleur, geloof, cultuur of wat dan ook. Die zich net als Simon en Blue steeds moeten verantwoorden voor hun acties, terwijl we ze eigenlijk horen te accepteren zoals ze zijn. We horen te kijken naar wie ze van binnen zijn in plaats van alleen de buitenkant te beoordelen.

Discussie over diversiteit

Daarna was het tijd voor een heel interessante discussie over diversiteit in boeken en waarom het  zo belangrijk is om deze te hebben. De discussie vond plaats tussen Tim van Killing my Darlings in de rol van blogger, Sanne van boekhandel het Colofon in de rol van lezer en boekverkoper, Myrthe in de rol van uitgever en Marieke Nijkamp in de rol van schrijver. Ook het publiek deed goed mee.

Het was al snel duidelijk dat iedereen het belangrijk vond dat er meer diversiteit in boeken moest komen. Niet iedereen is namelijk blank, gezond, hetero en slank. Heel raar dus dat in boeken voornamelijk deze norm centraal staat. Dat is toch niet meer geloofwaardig? Ook al dachten we dat in de Middeleeuwen misschien wel, maar niet alles draait om de blanken, wij zijn helemaal niet superieur!

De discussie ging er dan ook meer over dat we ons er onbewust toch schuldig aan maken om aan de ongeschreven norm vast te blijven houden. Een eyeopener voor mij. Ik heb mezelf altijd al als ruimdenkend getypeerd. Zolang het niemand anders kwaad berokkend, wie ben ik dan om iemand niet zichzelf te laten zijn? Te laten houden van wie hij of zij houdt?

Tijdens de discussie besefte ik echter dat ik toch niet van de norm ben afgeweken. Dat, ook al lees ik wel vaker een boek waarin meer diversiteit voorkomt, mijn denken er niet door is veranderd. Ik ga nog steeds braaf met de stroom mee en label iedereen die dat niet doet toch onbewust als “anders” en “vreemd,” om maar niet ook anders gevonden te worden. Een houding waar ik, nu ik me er van bewust ben geworden, zeker wat aan ga doen! Eerste stap is al gezet door het hele leuke tasje te kopen en daar trots mee rond te paraderen!

Oreo tijd!

Vervolgens was het tijd voor een pauze, waarin overal lekker cakejes en of course oreo’s klaar stonden om verorberd te worden. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Ook konden we als een van de eersten Simon in huis halen. Het kiezen tussen de verschillende kaften bleek voor sommige aanwezigen best wel moeilijk. Zelf had ik van tevoren al bepaald dat ik graag de rode versie op de plank wil hebben staan. Hoe prachtig ze allebei ook zijn, rood heeft bij mij toch altijd een streepje voor. Ook het tasje ging naar huis, zodat ik, zoals ik al aangaf, bewuster bezig was met meer diversiteit in mijn leven.

Skypen met Becky

Na snel nog een laatste oreo gepakt te hebben was het tijd voor het laatste punt op de agenda. Een skype gesprek met Becky Albertalli, de schrijfster van Simon. Becky is echt een enthousiaste en hartelijke vrouw. Ze liet vanaf het begin al blijken hoe dol ze was op de Nederlandse versie van Simon. Ze vond hem echt geweldig. Dit werd nog groter toen ze als verrassing de dwarsligger (pocketversie) van Simon te zien kreeg. Ze vond hem zo schattig!

Het was een heel leuk gesprek waarin we haar van alles konden vragen. Zo vertelde ze over hoe Simon is ontstaan. Hoe zijn beeld, zijn verhaal met de tijd gegroeid is. Verder verklapte ze dat ze veel te vaak als Hermelien verkleed is gegaan en dat zelfs haar ouders de Nederlandse versie in hun kast willen hebben, ook al lezen ze geen letter Nederlands. Zo mooi vinden ze hem.

Becky gaf ons ook nog twee tips over “diverse” boeks: More happy than not door Adam Silvera. Een boek dat veel van Simon weghad, maar dan donkerder en Tell me again how a crush should feel door Sara Farizan, waarin in plaats van twee jongens, de hoofdrollen zijn weggelegd voor twee dames. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik ze ga lezen, want qua verhaal trekt het me niet echt aan. Ik heb op dit moment geloof ik iets teveel hedendaagse verhalen gelezen en snak naar wat meer magie en avontuur 😉

Het leukste van alles was dat Becky een valentijnskaart voor ons had gemaakt. Met oreo’s erop natuurlijk! Hoe lief?! Ik heb dan ook heel veel zin om deze hartelijke vrouw in april te mogen ontmoeten op Yalfest. Dat gaat geweldig worden!

Met het gesprek was ook een einde gekomen aan deze hele leuke middag. Ik heb nog even in de boekhandel rond geneusd. Ze hadden een prima selectie YA, Fantasie en Engelse boeken, waaronder Glass Sword, het vervolg van de Red Queen, die ik natuurlijk mooi heb meegenomen. Toen was het tijd om door de sneeuw weer richting het station te gaan. Tijd om weer naar het zuiden af te reizen, al nagenietend van deze super leuke middag. Bedankt dames van Blossom Books voor het organiseren!

Heb jij Simon al gelezen?

2 responses to “Mijn eerste kennismaking met Simon

Geef een reactie

CommentLuv badge