Mijn nieuwe e-reader: de Kindle Paperwhite

Gepost op 10 oktober 2015 door Iris in Boekenpraat / 6 Comments

Tags: , , ,

Een tijdje geleden heb ik vol blijdschap het doosje open gemaakt dat mijn meest recente, grote aankoop bevatte: een Kindle Paperwhite. Ziet hij er niet prachtig uit? Ik ben vooral blij dat ik het stevige hoesje erbij heb gekocht, aangezien ik hem binnen een uur al heb laten vallen *cue horror muziek* Ja ik weet… ik was echt maar heeeel even met mijn aandacht ergens anders… Nu kan ik er in ieder geval wel van uit gaan dat mijn hoesje zijn werk kan en zal doen 😀

Eigenlijk had ik niet nog een E-reader nodig, ik ben immers al de “trotse” eigenaresse van een Kobo Glo en een Kindle. Zoals je echter op de foto kunt zien is het een ouder model, zonder touchscreen. Het was de eerste e-reader die ik ooit heb gehad. Oh, nee dat klopt niet. Mijn eerste e-reader was een of ander merkloos, koeiegroot en zwaar apparaat dat de helft van de tijd niet werkte en PDF bestanden op een verschrikkelijke wijze weergaf. Ik had het echter van mijn ouders gekregen en vind het altijd moeilijk om aan te geven als ik een geschenk minder leuk vind of eigenlijk niet wil hebben… Gelukkig ging dat ding vrij snel kapot en kon ik mijn geliefde Kindle kopen.

 

Het was, en is, heerlijk lezen op mijn Kindle, maar sindsdien ik mijn Kobo Glo in huis heb gehaald was ik er een stuk minder tevreden over. Ik kon namelijk ineens vergelijkingen gaan trekken en opeens schoot mijn geliefde Kindletje te kort. Zo is de accu een stuk sneller leeg. Een paar uur lezen en ik zit al op de helft van mijn accu duur. Met de Kobo Glo kan ik met gemak een paar dagen intensief lezen zonder hem tussendoor te moeten opladen. Ik merkte ook dat mijn Kindle steeds langzamer werd. Het duurde best wel lang totdat hij was opgestart om nog maar te zwijgen over het downloaden en laden van boeken.

Wat ik toch wel het grootste struikelblok vond, was dat mijn Kindle geen touchscreen had. Als ik boeken wilde opzoeken of aantekeningen wilde maken was ik wel een tijdje zoet: Tap tap tap tap enter tap tap tap tap enter tap tap tap tap tap enter. Yes drie hele letters al getypt! Een tijdrovend proces dus. Vaak duurde het zo lang voordat ik woorden getypt had, dat ik eigenlijk mijn gehele gedachte alweer kwijt was, tot mijn grote frustratie. Ik merkte dan ook dat ik steeds vaker voor mijn Kobo koos om boeken te lezen en met steeds minder enthousiasme mijn Kindle. Het werd gewoon tijd voor een nieuwe, moderne versie, want ik wil nog steeds graag al mijn Amazon boeken (laatste telling over de 3000….) kunnen lezen en met een mobieltje is dat ook niet altijd even fijn, vooral buiten in het zonnetje.

Het speciaal ontworpen Bookerly lettertype

Toen ik vervolgens de, in dit jaar vernieuwde, grote broer tegen kwam was mijn keuze dan ook snel gemaakt. Dit zou mijn vakantiecadeautje voor mezelf worden dit jaar. Nou ja, het zoveelste. Ik hou er wel van om mezelf te verwennen zoals jullie in mijn terugblik van September hebben kunnen lezen 😉

Deze Kindle had eigenlijk alles wat ik maar wilde hebben: verlichting, touchscreen. Hij zou veel sneller zijn door de laatste technologie en Amazon had zelfs een speciaal lettetype ontwikkeld dat heerlijk zou lezen. De accu zou ik wekenlang mee kunnen doen (eerst zien dan geloven…) en ik kon er zelfs meer boeken in kwijt! Niet dat ik daar echt het nut van in zag, aangezien je eigenlijk alles in de cloud hebt staan, maar ik KAN het wel als ik wil 😉

De Kindle Paperwhite bevat ook twee geheel nieuwe functies: WordWise en Xray. Wordwise is een handig hulpmiddel voor mensen die bijvoorbeeld een andere taal willen leren of moeilijke teksten lezen. Het laat boven de woorden namelijk een makkelijkere manier zien om hetzelfde te zeggen. Je kunt zelf het aantal hints dat je wil ontvangen instellen, oftewel de moeilijkheidsgraad instellen. Ik heb het eigenlijk meteen uitgezet, omdat ik inmiddels zo veel Engels heb gelezen dat ik alles kan volgen. En anders klik ik gewoon op een woordje en krijg ik de definitie te zien 😉

Wat Xray precies is ben ik nog niet helemaal uit. Amazon zelf beschrijft het als ‘exploring the bones of a book.’ Het werkt op dit moment alleen nog voor Engelstalige boeken en dan nog niet eens altijd. Het laat je zien waar in het boek verwezen wordt naar plaatsen, personages, historische figuren en ik weet niet wat. Ik testte het uit op Wait for You van J. Lynn (in het Nederlands ‘Wacht op mij’ en een boek dat ik zeker kan aanraden!) en ik vond het wel grappig wat het me toen liet zien. Ik kreeg een beschrijving van hoe Cam er uit zag (6’3” with striking blue eyes) en hoe vaak hij in het boek vermeld werd. Verder kon ik uitleg krijgen over de Corona Borealis (een sterrenbeeld)  en wat plaatsen zoals Europa en Kroatië. Wel geinig allemaal, maar ik denk niet dat ik er veel gebruik van zal maken. Alhoewel… als het een boek met veel verschillende personages is, is het wel handig om je geheugen even op te frissen over het personage dat je nu aan het lezen bent.

Ik heb helaas nog niet veel tijd gehad om mijn nieuwe Kindle helemaal te ontdekken, maar met wat ik tot nu toe ervaren heb ben ik heel blij mee! Het nieuwe, speciaal gemaakte lettertype leest heerlijk en ik blader vliegensvlug door alles heen. Ook highlighten, notities maken en boeken opzoeken heb ik nu in een mum van tijd gedaan. De batterij gaat ook een stuk langer mee. Ik heb hem nog niet één keer hoeven opladen, terwijl ik er toch intensief mee bezig ben geweest.

Als je al een Kindle met touchscreen hebt, heeft het niet echt meerwaarde om de Paperwhite ook aan te schaffen, maar anders… denk er eens over na 😉 !

Welke e-reader(s) gebruiken jullie?

6 responses to “Mijn nieuwe e-reader: de Kindle Paperwhite

 1. Gefeliciteerd met je nieuwe aankoop! Ziet er mooi uit!
  Ik was erg nieuwsgierig naar dit artikeltje van je.
  Ook al heb ik een eReader die mij goed bevalt, de Sony PRS-T2 (met touchscreen 😉 ), ik ben altijd benieuwd naar ervaringen met andere merken. En een Kindle staat hoog op mijn lijstje van een eventuele volgende aanschaf.
  Mijn eerste was trouwens de BeBook One. Prima ding waar ik heel veel plezier van gehad heb en die ik heeeel soms nog gebruik.

  • *googlet sony T2* Die ken ik nog niet, maar zie dat hij ook geen touchscreen heeft. Vind je dat niet vervelend bij het maken van notities enzo? Dat is een van de redenen waarom ik een nieuwe Kindle heb aangeschaft 🙂
   O hoesje met een lichtje… Tsja zo had ik het ook kunnen aanpakken 😀

Geef een reactie

CommentLuv badge