Ode aan power vrouwen in verhalen

Gepost op 8 maart 2016 door Iris in Boekenpraat / 6 Comments

Tags: , , , , , ,

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Een dag die geheel in het teken staat van vrouwen en hun rechten en elk jaar een ander thema heeft. Het thema van dit jaar is Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality. Helaas worden mannen en vrouwen nog niet overal ter wereld als gelijkwaardig beschouwd. Daarom wordt er dit jaar extra aandacht aan besteed. Een heel goed initiatief!

Vrouwen staan vandaag dus centraal. Vandaar dat ik de kans wil aangrijpen om ook iets voor fictieve vrouwen te doen. Met name acht bijzonder dames, die bijzonder veel moed, doorzettingsvermogen en kracht hebben getoond. Mij versteld hebben laten staan. Ondanks alle tegenslagen, van wat voor aard dan ook, gaven zij niet op. Staan ze hun vrouwtje en laten ze zien dat wij vrouwen ook wel degelijk wat kunnen bereiken! Ik hoop dan ook dat er meer van zulke power vrouwen in verhalen zullen verschijnen! Oh, de lijst is trouwens spoiler vrij 😉

Feyre

Op Feyre rust van jonge leeftijd al de verantwoordelijkheid om eten op tafel te zetten. Zonder haar zouden haar luie en verschrikkelijke zussen en kreupele vader omkomen. Hierdoor was ze genoodzaakt om sneller dan anders op te groeien. Om in haar eentje het jagen onder de knie te krijgen en tochten te maken naar het gevaarlijke woud, waar de Fey ook vertoeven. Dit allemaal zodat haar familie niet verhongert. Ze is zelfs meer dan bereid om haar leven te geven als een Fey dit op komt eisen. Wat een toewijding! Zoiets kom je tegenwoordig niet vaak meer tegen, vandaar dat Feyre een plekje in deze lijst heeft verworden 🙂

Penryn

Penryn heeft net als Feyre op jonge leeftijd al de zorg voor haar gehandicapte moeder en haar… knotsgekke moeder. Op zich al moeilijk genoeg, maar dan volgt er ook nog een ware apocalyps op aarde. Engelen vallen de mensheid aan en overleven wordt een kunst. Dan wordt tot overmaat van ramp haar zusje door die monsters meegenomen en moet Penryn alles op alles zetten om haar terug te halen. Zelfs als dit betekent dat ze samen moet werken met een van hen.

Penryn bewijst telkens opnieuw dat ze bereid is om oneindig ver te gaan voor haar familie. Wat ze allemaal niet over heeft en opoffert! Hoeveel gevaarlijke situaties ze wel niet doorstaat. Dat is nog eens ware liefde en verdient zeker een applausje en vermelding!

Sam

De titel van het eerste boek zegt het al: Here Be Sexist Vampires. Oftewel ook onder de vampiers bevinden zich genoeg chauvinistische mannen die niet denken dat een vrouw ergens anders goed voor is dan het aanrecht. Nou, Sam is daar om het tegendeel te bewijzen! Wat niet echt makkelijk blijkt te zijn, sommige vooroordelen zijn diep geworteld, zeker in eeuwenoude wezens. Gelukkig is Sam meer dan vrouws genoeg voor deze taak. Ze doet het bovendien op een heerlijke, ludieke wijze. You go girl! Laat die mannen maar eens een flink poepie ruiken! Laat ze maar eens zien wat wij vrouwen allemaal kunnen!

Shannon

Shannon is een eenvoudige lerares Engels die door de zelfzuchtige daad van een ander totaal onverwacht in een andere wereld terecht komt. Oké, ze is nu wel de personificatie van een of andere godin, maar het lijkt er niet op dat ze ooit nog terug kan naar haar eigen wereld. Bovendien wordt ze binnen een paar uur na aankomst uitgehuwelijkt aan een immens grote en levensechte centaur?! OMG!

Shannon laat zich hierdoor echter niet al te veel uit het veld slaan en blijft ondanks alles haar lekker nuchtere, zeer gevatte, hilarische en optimistische zelf. Iets wat niet veel vrouwen denk ik voor elkaar krijgen en daarom heb ik haar een plekje op de lijst gegund. Shannon, je bent een waar voorbeeld van hoe je in uitzichtloze situaties er het beste van kan maken!

Kelsea

Van jongs af aan wordt Kelsea in het allergrootste geheim opgeleid om op een dag de troon van haar moeder te bestijgen. Om koningin te worden. Wat niet zonder slag of stoot gaat. Want zal het haar wel lukken om deze te behouden? Zelfs tijdens haar eigen kroning weet de vijand binnen te dringen en haar bijna het leven te beroven. Dat blijkt echter nog maar het begin te zijn van haar moeilijke strijd om overeind te blijven in een vijandig hof, waar iedereen maar al te graag bereid lijkt te zijn om haar in de rug te steken of te zien vallen. Toch houdt ze haar hoofd hoog, haar rug recht en laat ze zich niet kisten! Kudos voor jou Kelsea!

Elisa

Elisa heeft de grote eer om een drager van een Godstone te zijn. Wat betekent dat ze ooit een belangrijke rol zal vervullen. Ze twijfelt echter of ze dit wel kan. Vervolgens wordt ze ook nog eens uitgehuwelijkt aan de koning van een ander land. Een land dat zoveel anders is als haar eigen en waar ze een beetje een buitenbeentje wordt en zich te midden van allemaal vreemden staande moet zien te houden. Staande in een koninkrijk waarin zowel van binnen als buitenaf dreigingen zijn. Onrust en talrijke vijanden. Hoe zal dat haar ooit lukken? Ze probeert het in ieder geval en gedurende de serie zie je haar dan ook groeien. Van onzeker en stille boeknerd bloeit ze op tot een ware koningin. Een koningin die alles over heeft om haar volk te beschermen. Voor alle inspanningen en vooral het niet opgeven heb ik haar gekozen voor een plekje. Zulke inzet mag beloond worden!

Mercy

De serie waar Mercy Thompson een hoofdrol in speelt is onlangs naar het Nederlands vertaald. Ik kende deze geweldige vrouw echter al wat langer. Als vrouwelijk monteur heb je het namelijk niet makkelijk in een echte mannenwereld, laat staan als vrouwelijke shifter. Ze kan namelijk de gedaante van een coyote aannemen! Met een roedel weerwolven als buren en andere bovennatuurlijke vrienden is het leven nooit saai en ook onheil weet haar keer op keer te vinden. Ze raakt bij verschillende gevaarlijke paranormale zaken betrokken, maar weet ondanks alles om haar hoofd koel te houden en de mannen te leren dat een vrouw die weet wat ze met auto’s moet doen niet moeten onderschatten. Mercy, je bent geweldig en ga vooral zo door!

Rachel

Rachel Morgan is de laatste vrouw waaraan ik een ode wil geven. Ze is een heks en runt samen met een vampier en een pixy een soort veiligheidsbureau voor bovennatuurlijke wezens, op een alternatieve aarde waar de mensheid voor een groot gedeelte door een plaag is uitgeroeid. Door haar werk raakt ze bij de meest uiteenlopende zaken betrokken, die ze natuurlijk allemaal tot een goed einde wil brengen! Ze bijt zich dan ook helemaal vast en rust niet tot de case is opgelost. Bovendien komt ze op voor diegenen die dat niet kunnen en schroomt ze niet om haar krachten aan te wenden om verschrikkelijke gebeurtenissen te voorkomen. Een zeer toegewijd persoon dus!

Welke power vrouwen in verhalen verdienen volgens jou een ode?

6 responses to “Ode aan power vrouwen in verhalen

Geef een reactie

CommentLuv badge