Mijn relatie met boeken door de jaren heen

Gepost op 10 april 2016 door Iris in Boekenpraat, Persoonlijk / 11 Comments

Tags: , , , , , , , , , , ,

Graag wil ik aan jullie uitleggen waarom ik Carpe Libra ben begonnen. Waarom ik met alle plezier nu al meer dan een jaar achter mijn computer zit om recensie na recensie te schrijven. Allereerst zal ik proberen uit te leggen hoe hoe het allemaal begon en hoe onze relatie zich in al die jaren heeft stand gehouden. Nadruk op: proberen. Want mijn liefde voor boeken laat zich niet zo makkelijk omschrijven. Het is er gewoon en is in al die tijd eigenlijk alleen maar gegroeid!

Het Begin

Hij moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Zelf denk ik dat het komt omdat mijn vader een meesterlijke verteller is. Voordat hij mij, mijn zusje en broertjes in bed stopte, las hij meestal een verhaaltje voor. Wij zaten dan aan zijn lippen gekluisterd, want hij had, en heeft, echt zo’n levendige en boeiende wijze van vertellen en kan als geen ander stemmetjes nadoen!

Ik vond het natuurlijk super interessant dat de meest spannende avonturen van een paar bladzijdes papier af kwamen. Wat zou het leuk zijn om het ook zelf te kunnen beleven! Hier werd ik door mijn moeder mee geholpen. Als medeboekliefhebster en lerares, heeft ze van jongs af aan mijn liefde voor boeken gestimuleerd. Heeft ze me geholpen om te leren lezen, zodat ik al voordat ik in groep 3 zat kon lezen.

Mijn moeder bleef me daarna aanmoedigen om te blijven lezen door steeds voor nieuw leesvoer te zorgen, waardoor ik steeds beter en beter werd. Het had wel als nadeel dat klassikaal lezen hierdoor behoorlijk saai werd. Ik was al lang op de volgende bladzijde in de tijd dat sommige klasgenoten nodig hadden om een paar zinnen hardop voor te lezen, waardoor ik natuurlijk dikwijls een standje van de juf of meester kreeg omdat ik niet wist waar we waren 😉

De Bibliotheek

Natuurlijk was, toen ik eenmaal zelfstandig kon lezen, geen boek meer veilig en was ik zo door de voorraad boeken die we thuis en op school hadden heen. Mijn moeder maakte me toen gelukkig ook lid van de bibliotheek. Ik herinner me nog vaag de eerste keer dat ze me meenam om zelf mijn boeken uit te zoeken. Wat een keuze! Ik keek mijn ogen uit en had moeite om te beslissen welke boeken mee naar huis mochten. Ze had me gelukkig wel al uit gelegd dat ik over een paar weken terug kon komen om nieuwe boeken uit te kiezen!

Hoewel het een kleine bibliotheek was, beschikte hij toch over een zeer ruim aanbod kinderboeken, zelfs voordat er gericht boeken voor kinderen werden geschreven. Ik heb me de eerste paar jaren dan ook prima vermaakt. Ik ontdekte de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw en een hele slee aan boeken over paarden. Ja, ik was een echte paardengek! Op een gegeven moment was ik echter door de “leuke” boeken heen en ben ik de boeken maar op alfabetische volgorde gaan lezen. Minder fijn, maar daardoor heb ik wel een paar leuke verrassingen ontdekt en kwam ik ook steeds meer tot het besef welke boeken me wel en niet lagen. Ik geloof dat ik het tot de G heb weten te schoppen voordat ik eindelijk boeken uit de volwassenenafdeling mocht lenen!

Een ander hoogtepunt was toen ik voor het eerst ZELF naar de bibliotheek mocht fietsen. Wat een opluchting was dat! Meestal had ik de boeken namelijk al binnen een paar dagen uit en dan moest ik nog zoveel weken wachten voordat ik samen met mijn moeder nieuwe ging uitzoeken… Hoe kwam ik de tussenliggende dagen nu door? Aan die “marteling” was dus gelukkig een einde gekomen!

De afdeling voor volwassenen

Toen was eindelijk de dag aangebroken dat ik ook boeken mocht lezen van de afdeling voor volwassenen. Halleluja! Eindelijk weer nieuw leesvoer om uit te kiezen! Nieuwe schrijvers en verhalen om te ontdekken. Als eerste stortte ik me op de historische romans, die vond ik toch het leukst om te lezen, had ik op de jeugdafdeling ontdekt. Toch stapte ik vrij snel over op fantasyboeken. Niet dat er weinig romans waren, integendeel, maar ik ontdekte dat ik fantasy toch leuker vond om te lezen. Bovendien waren al die boeken lekker dik!

Op dat moment zat ik namelijk in de fase van hoe dikker hoe beter. Het was ook fantastisch om me in andere werelden te begeven, bloedstollende avonturen te beleven, tal van aparte wezens tegen te komen met de meest uiteenlopende gaven en gebruiken. Halverwege de middelbare school zakte mijn interesse echter en kon ik met moeite boeken vinden die me interesseerden. Boeken waarin ik me kon verplaatsen. Gelukkig kwam deze keer mijn zusje tot mijn redding!

Manga

Mijn zusje is namelijk dol op tekenen en op zoek naar nieuwe stijlen, was ze achter het bestaan van manga gekomen. Zelf was ik, als trouwe fan van het tijdschrift W.I.T.C.H. (wie kent dit nog?)  hier al een beetje in aanraking mee gekomen. Dit tijdschrift was namelijk een beetje in dezelfde stijl getekend en dat had ik altijd heel mooi gevonden. Op zoek naar een verjaardagscadeautje voor mijn zusje kwam ik ergens de manga Alice 19th tegen en voor ik het wist was ik verknocht en was mijn liefde voor lezen opnieuw aangewakkerd.

Manga is ook heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling, in de zin dat ik door manga in het Engels ben gaan lezen. Er waren namelijk niet heel veel vertaalde manga, waardoor ik eigenlijk min of meer werd gedwongen om ze in het Engels te gaan lezen. De overgang van Nederlands naar Engels viel reuze mee, aangezien in een manga de tekeningen ook nog uitleg geven aan wat er gebeurd. Dus als ik een woord niet begreep, kon ik makkelijk de betekenis raden door wat er gebeurde. Ideaal!

Zo rolde ik dus langzaam maar zeker in de manga & anime wereld, totdat ook dit me een beetje begon te vervelen. Want hoewel prachtig getekend, zeer onderhoudend en vol knappe mannen (ook heel belangrijk 😉 ), was ik toch toe aan verhalen met meer inhoud, waar ik zelf kon inbeelden hoe de personages er uit zouden zien. Fantasy sprak me echter nog steeds niet zo aan en verder kwam ik ook geen andere leuke boeken tegen.

Studeren

De volgende periode vond plaats op het moment dat het tijd voor mij was om te gaan studeren. Om op kamers te gaan en studieboeken in het Engels te moeten lez(/r)en. Hierdoor kwam ik er achter dat manga en (studie)boeken in het Engels lezen toch wel van elkaar verschilden. Reden voor mij om eens Engelse boeken aan te schaffen. Ik begon veilig met boeken waarvan ik enorm had genoten in het Nederlands en ontdekte zo dat ik de Engelse versies fijner vond! Zoveel was veranderd door de vertaling naar het Nederlands en nu begreep ik opeens een stuk beter welke kant de auteur met het verhaal uit wilde!

Bovendien kwam tijdens het eerste semester van mijn studie de film Twilight uit, die ik samen met mijn zusje en moeder ben gaan zien. Ik wist niet dat er ook een boek van was, pas na de film kwam ik dit te weten en werd toen best wel nieuwsgierig. Na het lezen van het eerste deel was ik verkocht en had ik weer voor een tijdje leesvoer. Het lezen van deze serie zou me later ook leiden naar Goodreads en zorgen voor een hele nieuwe wereld die open ging.

Een wereld waarin ik eindelijk de genres vond die op dat moment perfect bij me pasten. Waar ik me op dat moment het beste in kon verplaatsen, die mijn liefde voor lezen opnieuw deden opbloeien. Dat was enerzijds natuurlijk het young adult genre, dat op dat moment in Amerika bezig was aan een opmars en anderzijds het paranormal romance genre, waar ook steeds meer boeken over te verkrijgen waren.

Ebooks

Helaas stopte ik na een paar maanden met mijn studie. Het was niet wat ik voor ogen had en ik kwam weer naar huis, terug naar mijn kleine kamertje, waardoor het moeilijk werd om mijn grote liefde en hobby actief uit te oefenen. Ik had namelijk geen plek meer om boeken te plaatsen! Hierdoor kwam ik op het fenomeen ebooks en dankzij Goodreads kwam ik zo bij twee van mijn geliefde genres terecht.

Ebooks waren bovendien een stuk goedkoper dan hun fysieke tegenhangers, iets wat natuurlijk ook belangrijk is voor het budget van een arme student. Tel daarbij op dat de dollar op dat moment heel zwak stond vergeleken met de euro en ik beleefde gouden tijden wat het aanschaffen van nieuwe boeken betreft. Daarbij ontdekte ik ook het bestaan van freebies. Gratis e-books die op Amazon en elders gemakkelijk te verkrijgen waren. Opeens bezat ik duizenden boeken om te lezen!

Baan

Toen ik studeerde had ik tijd in overvloed om naast mijn studie ook nog de nodige boeken te verslinden. Echter dat veranderde op het moment dat ik een fulltime baan kreeg. Deze overstap was voor mij best wel moeilijk, met als gevolg een leesdip die redelijk lang heeft geduurd. Uiteindelijk wisten sommige van mijn favoriete boeken en het New Adult genre me hier weer uit te halen. Ik was ondertussen, zonder dat ik het echt in de gaten had, even uitgekeken op YA en PNR. Gelukkig had ik nu weer een nieuw genre om me op te focussen, was ik gewend geraakt aan de geringere vrije tijd en kon ik me wederom volop op mijn grote liefde storten!

Nu

Dit is eigenlijk waar ik me nu begeef. Ik zorg dat ik ondanks mijn drukke baan genoeg tijd vrij maak om te kunnen lezen en geniet er daardoor ook bewuster van. Ik lees nog steeds YA en PNR, maar stop er om de zoveel tijd een NA tussen om de genres “fris en interessant” te houden! Deze mengeling werkt voor mij prima en zorgt ervoor dat ik lezen nog steeds even leuk vind als toen ik mijn eerste boek oppakte!

Dat ben ik natuurlijk ook van plan om zo te houden. Door de jaren heen heb ik ondertussen geleerd wat wel en niet werkt en wat ik moet doen op mindere momenten. Alles om te voorkomen om nog een keer in een gigantische leesdip terecht te komen. Dat was echt verschrikkelijk!


Zo ziet dus de relatie van het boek in ik door de jaren heen uit. Hoewel de post een stuk langer is geworden dan ik in eerste instantie had gepland, was het zeer leuk om hem te schrijven! Door het bewust stilstaan bij wat voor belang boeken en lezen in mijn leven hebben, kon ik pas beseffen hoe veel ik er van hou. Hoe diep de liefde tussen mij en boeken ondertussen is geworden, ondanks de mindere periodes, en dat was echt een eye-opener.

Nu weet ik ook zeker dat ik deze liefde nooit meer kwijt wil. De gedachte om nooit meer tussen de pagina’s van een boek te kunnen verdwalen? Dat zou pas ware marteling voor mij zijn! Gelukkig heb ik nog meer dan genoeg boeken op mijn TBR, dus voorlopig zal dit echt niet gebeuren!

Carpe Libra heeft ook haar steentje bij gedragen om die liefde niet te laten verkillen. Hier zal ik in een volgend artikel bij stilstaan. Want jullie weten nu immers hoe belangrijk boeken en lezen voor me zijn, maar waarom ben ik eigenlijk gaan bloggen?

Hoe is jou relatie met boeken door de jaren heen?

11 responses to “Mijn relatie met boeken door de jaren heen

  • Ja de ontwikkeling van e-books was voor mij ook van groot belang! Nu kon ik opeens honderden boeken tegelijk bezitten en nog steeds ruimte over in mijn kamer hebben 😉

  • Is eigenlijk niet meer dan logisch, naarmate je ouder wordt, ga je anders in het leven staan, vind je andere dingen belangrijker. Waarom zou je dan ook niet andere dingen gaan zoeken in de verhalen die je leest?
   Ik ben eigenlijk alleen maar blij dat ik door al die jaren heen de liefde en het plezier om te lezen heb verloren. Dat ik er nog steeds tijd voor vrij maak, want als ik soms de verhalen om me heen hoor…. Boeken en lezen zijn me veel te kostbaar om te verliezen!

 1. Erg leuk artikel! Mijn ouders zijn net als ik allebei gek op lezen dus misschien komt het wel daardoor dat ik in mijn vrije tijd niks anders doe dan lezen 😉 Ik weet nog dat ik tijdens het eerste bezoek aan de bib allemaal boeken met glitters uitkoos. Later toen ik wat ouder werd, werd het maximum aantal boeken mee naar huis meegenomen (om weer na een paar dagen terug gebracht te worden). Nu koop ik best wel vaak boeken. Maar ik ga ook wel eens in 2 weken snel heen en weer naar de bib. 🙂

  • Glitters! Kan niet zeggen dat ik op basis daarvan ooit boeken heb uitgezocht 😉
   Ja, het maximum aantal zat ik ook altijd op, was dan ook heel blij toen ze dat verdubbelden van 6 naar 12, waarna ik nog binnen korte tijd weer terug was om nieuwe uit te zoeken 🙂

 2. Ik merk vooral dat er echt wel wat dingen veranderd zijn in mijn leesgedrag. Zo ben ik de laatste tijd kritischer geworden in mijn selectieproces dat aan de aankoop van nieuw leesvoer vooraf gaat. Daarnaast lees ik ook heel andere boeken als vroeger en probeer ik voldoende te wisselen tussen de genres die ik graag lees. Vroeger las ik echt in blokken: een paar maanden of jaren thrillers, dan romans, … Ik ga ook minder vaak naar de bibliotheek omdat ik eerst wat eigen leesvoer wil lezen én lees af en toe ebooks. Daar ben ik nog niet zo heel lang mee bezig, een kleine twee jaar denk ik.
  zwartraafje heeft onlangs Eerlijkheid en directheid geplaatst…My Profile

  • Kritischer ben ik zeker ook geworden. Door al die leeservaring lukt het me steeds beter om in te schatten of een boek voor me weg is gelegd, ook al probeer ik nog steeds om buiten mijn comfort zone te lezen.
   In blokken lezen heb ik gemerkt, dat doe ik ook, ook al lijkt het bij mij langer te duren dan een paar maanden. Op dit moment heb ik echter een heerlijke mix van YA, NA en PNR ontdekt die perfect voor me werkt, zodat ik nooit om een boek verlegen zit!

 3. Zo leuk om te lezen en dat bibliotheekstuk is ook lekker herkenbaar. Ik zei altijd tegen mijn moeder: “Ik heb alle leuke boeken hier al gelezen, dus nu moet ik er zelf maar een schrijven zodat anderen niet dat probleem krijgen.” Maar inmiddels kom ik er niet meer zo vaak, gezien de TBR bovenop mijn boekenkast.

  • Haha, nee zover heb ik er nooit over nagedacht 😉 Tegenwoordig kom ik er ook minder vaak, vanwege hetzelfde probleem. Bovendien hebben ze, ook al zijn er tegenwoordig veel meer young adults te vinden niet echt boeken meer in mijn smaak, jammer genoeg.

Geef een reactie

CommentLuv badge