Mijn relatie met bloggen door de jaren heen

Gepost op 25 april 2016 door Iris in Persoonlijk / 5 Comments

Tags: , , , , ,

Waarom ik zo van lezen hou en hoe dit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, heb ik al een post over geschreven. Maar hoe zit het nu met bloggen? Wat heeft me ertoe aangezet om dagelijks achter mijn computer te zitten en artikels te schrijven, reacties op mijn blog te beantwoorden en andere blogs te bezoeken? Wat is mijn relatie met bloggen door de jaren heen? Daar ga ik in dit artikel op in!

Twilight

De reden dat ik ben begonnen met bloggen kan ik eigenlijk helemaal terug herleiden naar dat ene bioscoopbezoek: naar Twilight. De bioscoopervaring zelf was verre van goed. Ik werd namelijk door het bioscooppersoneel aangesproken dat er klachten waren, omdat ik zo vaak lachte. Eerste keer dat me dat overkwam. Sinds wanneer mag je niet meer lachen als je iets grappig vindt in een film? Bovendien heb ik niet eens zo’n harde lach! Ik wist ook van wie de klacht afkomstig was, zij was met haar gezelschap ook behoorlijk aanwezig, maar daar hoor je mij niet over klagen. Enfin, heb me groot gehouden, daar niets over gezegd en ben gewoon doorgegaan met kijken en met LACHEN!

De film zelf was aardig om naar te kijken. Het acteerwerk was niet echt denderend, maar het hele concept vond ik wel heel interessant. Het ging over een meisje van mijn leeftijd, bevatte romantiek en vampiers werden neergezet op een wijze die me wel aanstond. Ik was dan ook blij verrast toen ik opmerkte dat de film op een boek was gebaseerd! Dit heb ik dan ook voor mijn verjaardag gevraagd, en gekregen. Om vervolgens vanaf de eerste bladzijde verknocht te zijn.

Zo’n boek als dit was ik nog niet eerder tegen gekomen! Ik wilde meer! Twilight was de eerste Young Adult die ik las, in een tijd dat het genre hier in Nederland nog niet echt bekend was. Voor het eerst sinds tijden kon ik me weer helemaal verplaatsen in de personages. Voelde ik weer een band! In het volgende jaar heb ik alle boeken verslonden en werd zelfs nog enthousiaster toen er weerwolven werden geïntroduceerd. Die deze keer geen monster waren, maar een prachtige versmelting van mens en mijn lievelingsdier de wolf. OMG! Dit was waar ik al die jaren naar op zoek was geweest! Hoe kon ik aan soortgelijke boeken komen?

Goodreads

Deze zoektocht bracht me volkomen onverwacht op Goodreads. Een website gemaakt door en voor boekliefhebbers over de hele wereld. Waar je de boeken die je hebt gelezen kunt bijhouden, beoordelen en natuurlijk bespreken met andere enthousiastelingen! Bovendien gaf deze website eindelijk het verlossende woord over het soort boeken waarnaar ik op zoek was: young adults! Daarnaast ontdekte ik ook nog het geweldige genre paranormal romance en mijn dag kon niet meer stuk. Geen wonder dat ik binnen de kortste keren lid werd of niet?

Na deze ontdekking had ik de tijd van mijn leven. Zoveel nieuwe boeken om te ontdekken en natuurlijk te lezen. Ik kon eindelijk overzichtelijk en makkelijk bijhouden wat ik allemaal gelezen had en aangeven wat ik ervan vond!

Hierdoor stuitte ik ook op een gegeven moment op het fenomeen boekenblog. Veel medeboekbloggers plaatsten hun recensies namelijk op Goodreads (zelf doe ik het ook) en een hele nieuwe wereld ging voor me open. Wat een fantastische manier om je liefde voor boeken te delen. Om met mensen in contact te kunnen komen en boeken te bespreken!

Mijn eerste blog

Nadat ik achter het bestaan van boekenblogs was gekomen, was er geen weg meer terug. Op dat moment speelde ik al wat langer met de gedacht om ook mijn mening over boeken te delen, maar dan in de vorm van recensies op Goodreads. Een blog zou me echter de mogelijkheid geven om mijn eigen, persoonlijke touch eraan toe te voegen!

Niet veel later had ik dan ook een eigen blogje, met de geweldige naam Witchmag’s Boekenplank. Nu weet ik echt niet meer wat me bezielde om mijn blog zo te noemen, maar toen was ik er best trots op. Het was mijn eerste stap om ook een hele leuke plek op het net te creëren waar boekliefhebbers samen konden komen en hun liefde voor boeken konden delen!

Op Witchmag’s Boekenplank heb ik zo’n anderhalf jaar in het Engels geblogd. Het enige wat er eigenlijk verscheen waren recensies en af en toe een blogtour. Het had een lekker eenvoudig, gratis wordpress thema en veel bezoekers had ik niet, maar toch heb ik een hele leuke tijd gehad. Ook heb ik van deze periode veel geleerd. Hoe ik het beste recensies schrijf, wat wel en niet haalbaar is qua tijd en nog veel meer.

Helaas kwam mijn studie ten einde en kreeg ik een fulltime baan. Deze overgang van studeren naar werken was groot. Zo groot dat ik geen fut meer had om nog echt tijd aan mijn blog te besteden. Ik had zelfs een periode geen zin om te lezen!

Carpe Libra

Gelukkig duurt een blog- en leesdip niet eeuwen. Toen ik echter uit mijn dip kwam merkte ik dat ik Witchmag’s Boekenplan was ontgroeit. Het was niet meer wat ik wilde en ik ben op zoek gegaan naar wat ik wel voor ogen had. Om tot de ontdekking te komen dat, hoe leuk ik het bloggen in Engels ook vond, ik veel meer zin had om in het Nederlands te gaan bloggen. Qua schrijven is dit natuurlijk een stuk makkelijker en ik wilde ook graag de Nederlandse boekenmarkt ondersteunen! Deze had ook het Young Adult genre omarmt en was met het New Adult genre in opmars. Perfecte tijd om een Nederlandstalig boekenblog te beginnen! Bovendien was ik ook wel benieuwd naar Nederlandse boekbloggers! Zouden daar veel van zijn? (Antwoord: JA)

Deze keer besloot ik het wel wat “professioneler” aan te pakken. Geen wordpress.com account meer voor mij, maar een echte site, waar ik helemaal zelf kan bepalen wat ik wil! Met een veel betere naam natuurlijk en zo zag Carpe Libra het levenslicht.

We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en deze blog is een soort tweede thuis voor mij geworden. Hier kan ik mijn ei kwijt over alle boeken die ik lees, samen met iedereen fangirlen en nog meer mensen ontmoeten die net als mij dol zijn op lezen! Een online boekenhemel op aarde zou ik het haast noemen, mede mogelijk gemaakt door jullie natuurlijk 😉


Hoe zijn jullie begonnen met bloggen?
Willen jullie gaan bloggen?

5 responses to “Mijn relatie met bloggen door de jaren heen

  1. Voor mij was mijn blog in het begin een klein onderdeel van mijn site. In die beginperiode lag de nadruk vooral op gedichten, recepten en een online boeken, -muziek -en filmplank. Na een tijdje kwam daar ook een blog-pagina bij. In het begin gewoon een soort dagboek waar ik bijhield wat ik gelezen had en wat ik van het betreffende boek vond. Verder schreef ik ook op dezelfde manier over de films die ik zag en wat ik deed. Alleen schreef ik die periode slechts heel sporadisch. Zodra ik een WordPress-account ben ik veel frequenter gaan bloggen en nu is het net omgekeerd. De blog is het grootste onderdeel van mijn site en met de overige pagina’s ben ik minder intensief bezig.
    zwartraafje heeft onlangs Aanwinsten April 2016 geplaatst…My Profile

  2. Wat een leuk artikel! Bij mij was Twilight misschien ook wel het eerste Young Adult boek dat ik las – en de reden waardoor ik enorm fan werd van paranormal romance. Ondertussen is die fase alweer voorbij, maar toch heb ik enorm genoten van al die verschillende vampierverhalen..
    Marcia heeft onlangs “Dit boek moet iedereen lezen” geplaatst…My Profile

    • Waren het bij jou de vampieren? Bij mij de weerwolven en andere “shifters.” Het leek me altijd veel leuker om in een dier te kunnen veranderen dan bloed te moeten drinken 😉

Geef een reactie

CommentLuv badge