Riders | Veronica Rossi

Gepost op 4 mei 2017 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , ,

Riders | Veronica RossiRiders door Veronica Rossi
Mijn waardering: four-stars
Vertaald door Merel Leene
Serie: Riders #1
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Pagina's: 379
ISBN: 9789000345618
Uitgegeven door Van Goor | May 4th 2016
Genres: Young Adult, Bovennatuurlijk
Bron: Gekocht
Goodreads

De achttienjarige Gideon Blake is commando in opleiding. Bij een van zijn eerste oefeningen valt hij uit een helikopter. Hij overleeft de val op wonderbaarlijke wijze, maar vanaf dat moment is alles anders.Gideon ontdekt dat hij een incarnatie is van een van de legendarische vier ruiters van de Apocalyps. De ruiters worden bij elkaar gebracht door het mooie maar vreemde meisje Daryn, omdat zij weet dat de wereld in groot gevaar is. Samen kunnen ze de wereld redden, maar zal iemand hen geloven?
Riders is het eerste deel uit de gelijknamige fantasy-serie.

Sinds ik met mijn werk met militairen in aanraking ben gekomen en mensen ken die daadwerkelijk zijn uitgezonden om hun leven op het spel te zetten voor de vrijheid en veiligheid van anderen, denk ik heel anders over het leger en wat voor taak zij hebben. Ik merk ook dat ik veel meer geïnteresseerd ben om over dit onderwerp te lezen en had dan ook meteen zin om Riders op te pakken. Oké het vlammende paard had daar natuurlijk ook een grote invloed op (eens een horselover, altijd een horselover 😉 )

Ik werd nog enthousiaster toen er werd gesproken over de vier Ruiters van de Apocalypse die, in tegenstelling tot wat ik altijd had gehoord, nu hun best deden om de wereld te redden in plaats van te vernietigen. Hoe zou de schrijfster dat in het verhaal verwerkt hebben?

Riders

Zo. Het is even geleden dat ik een boek las met een onderwerp waar ik niet echt eerder over heb gelezen. Wat eigenlijk, achteraf gezien, best raar is. Het is natuurlijk een fantasieboek, maar ik heb het nu even niet over de fantastische aspecten van dit boek. Over een vernieuwende manier om demonen te portretteren of mythische beesten op te roepen. Nee ik doel op iets waar sommige mensen toch wel mee geconfronteerd kunnen worden. Eigenlijk past dit boek perfect in de strijd voor diversiteit! Ik weet dat ik er nu een beetje omheen aan het dralen ben, maar om het te verhullen is een beetje te spoilery. In ieder geval Kudos voor Veronica Rossi om dit erin te verwerken!

Daarnaast was Riders ook op een andere manier verfrissend: de vertelstijl. Je beleeft het grootste gedeelte van het verhaal namelijk door middel van flashbacks die Gideon vertelt, terwijl hij ergens zittend op een stoeltje ondervraagd wordt door mensen van het leger. Door middel van een of ander serum wordt hij gedwongen om de waarheid te vertellen en niets achter te houden over wat hem de afgelopen tijd overkomen is.  Het verhaal wisselt dan ook de hele tijd tussen het heden en het verleden.

Als ik dit van tevoren had geweten, had ik waarschijnlijk iets minder staan trappelen om dit boek te lezen. Tot mijn verbazing merkte ik echter dat deze vertelstijl precies bij dit boek past. Het verhaal werd bovendien bijna altijd op het juiste moment onderbroken. Hierdoor werd het nooit te langdradig, maar juist spannender of was er juist een moment om even op adem te komen.

Ook had ik verwacht dat het me minder zou boeien om erachter te komen wat er gebeurde voordat Gideon in die stoel terecht kwam. Dat ik juist wilde dat de focus meer lag op het nu. Hoe zou hij zich namelijk uit zijn situatie redden? Dat was echter helemaal niet het geval. Door de perfecte timing merkte ik dat ik even graag over het heden als het verleden las en ik alles wat ik voorgeschoteld kreeg lekker opsmulde 🙂

Ik had eigenlijk ook niet verwacht dat ik ooit het volgende zou kunnen zeggen: ik hou van Oorlog. Althans van deze personificatie genaamd Gideon. Ook al is hij soms snel op zijn teentjes getrapt, is hij door en door een jongen die de meest simpele dingen over het hoofd ziet en lekker awkward als het gaat om meiden, toch is hij hartstikke leuk om over te lezen. Hij heeft een heerlijke droge en zakelijke verteltrant waar ik zeker van hou. Lekker recht voor de raap en niets verbloemen. Ook heeft hij een super gevoel voor humor. Ik lag dan ook herhaaldelijk in een deuk. Eigenlijk deed hij me denken aan een tweede Jace, even cynisch en koppig, maar wel daar als het nodig is. Gideon gedraagt zich bovendien ook wat volwassener, gelukkig 😉

De vier Ruiters van de Apocalypse maakten me ook helemaal blij. Ze waren nog beter uitgewerkt dan ik had kunnen hopen. Zo had ieder van hen een prachtig paard, ieder met eigenschappen die perfect bij de Ruiter pastten. Dan had je nog de attributen van de Ruiters zelf, die hun innerlijke ook precies weerspiegelden. Veronica Rossi heeft hier zo goed over nagedacht!

Al die elementen die ik hierboven noem, en nog vele meer, zorgden voor een goed lopend en lekker spannend avontuur. Een avontuur waar je het grootste gedeelte in het ongewisse werd gelaten, maar langzaam maar zeker wel begon te ontrafelen wat er precies gebeurd was. Alleen op het einde werd het me iets te snel afgerafeld en kreeg ik over bepaalde zaken niet echt duidelijkheid. View Spoiler » Daardoor hadden ze ook niet de impact op me die de auteur voor ogen had, wat jammer is. Toch heb ik van elke bladzijde gesmuld en kijk ik zeker uit naar het volgende boek, dat hopelijk meer duidelijkheid schept.

Conclusie

Het lezen van Riders heeft me helemaal happy gemaakt. Niet omdat het zo’n vrolijk verhaal is om te lezen, nee de spanning, adrenaline en angst zaten er op momenten zeer goed in. Nee, het maakte me blij van binnen omdat ik helemaal dol ben geworden op de personages. Op het verhaal dat zeer goed in elkaar zat en het idee van de vier Ruiters op een fantastische manier implementeerde. Want ook al was het einde wat minder in vergelijking met de rest, ik ben hartstikke blij dat ik iedereen heb mogen leren kennen en deze wereld heb mogen betreden. Ik kijk nu al uit naar het vervolg. Voor de mensen die eens een ander dan anders fantasieverhaal willen lezen: dit is het boek voor jullie!

four-stars

Reading this book contributed to these challenges:

Geef een reactie

CommentLuv badge