Seeker | Arwen Elys Dayton

Gepost op 2 december 2016 door Iris in Boekrecensie / 0 Comments

Tags: , , , , , , , ,

Seeker | Arwen Elys DaytonSeeker door Arwen Elys Dayton
Mijn waardering: two-stars
Vertaald door Maria Postema
Serie: Seeker
Mijn waardering voor de serie: two-stars
Ook in deze serie: Blood of Gold
Pagina's: 384
ISBN: 9000329930
Uitgegeven door Van Goor, Best of YA, Unieboek | Het Spectrum | 29 Mei 2015
Genres: Young Adult, Fantasie
Bron: Gekocht
Goodreads

Quin, Shinobu en John ondergaan in Schotland al jaren een intensieve training om een Zoeker te worden. In tegenstelling tot John ronden Quin en Shinobu die succesvol af. Wanneer de twee echter de eed hebben afgelegd die hen tot een echte Zoeker maakt, komen ze erachter dat het nobele doel dat ze dachten na te streven, niet meer bestaat. Quin en Shinobu besluiten te vluchten om hun lot te ontlopen en kiezen allebei hun eigen pad. John is echter op zoek naar hen en de waardevolle athame die de Zoekers gebruiken, om recht te zetten wat er in het verleden met zijn familie is gebeurd. De allesbeslissende strijd om gerechtigheid barst los en Quin zal haar pad voor de toekomst moeten kiezen.

Seeker is een van die zeer gehypte boeken. Het werd vergeleken met de Game of Thrones en de Hungergames. Ik kwam hem werkelijk overal tegen en op een gegeven moment voelde ik me haast verplicht om hem te lezen. En als je tegen mij zegt dat iets moet… precies dan doe ik het tegenovergestelde! Want ondanks de hele coole cover voelde dit boek niet aan als iets dat mij zou bevallen. Ik zou het dan ook niet opgepakt hebben, ware het niet voor het YALFEST en mijn doel om van alle auteurs die kwamen minstens een boek te lezen. Aangezien Arwen Elys Dayton ook kwam… besloot ik maar eens te gaan uitvinden of dit boek de hype waard is of niet!

Seeker

Dat was het helaas niet. Seeker was langdradig, op sommige momenten zelfs saai en een ware beproeving om te blijven lezen. Oké, van tevoren waren mijn verwachtingen niet al te hoog, maar dit had ik niet zien aankomen. Want om eerlijk te zijn snap ik niet wat ik zojuist heb gelezen. Ik begrijp natuurlijk de betekenis van alle woorden, maar wat is de opbouw, wat is het doel? Waar wil de schrijfster met dit verhaal naar toe, wat wil ze bereiken? Ik kon niet echt een samenhangend geheel, een rode draad ontdekken, waardoor het zich als een wazig verhaal met schijnbaar willekeurige gebeurtenissen voordeed, dat me totaal niet tevreden achterliet.

De personages hielpen ook niet om iets zinnigs van dit boek te maken.  De een kiest macht boven alles en hoewel dit een verfrissende invalshoek kan zijn, kwam dit niet echt uit de verf. Net zoals de andere personages die gewoon vluchten. Vluchten voor hun verleden en hun verplichtingen en dit het grootste gedeelte van het verhaal blijven doen. Wat was dat toch boeiend om over te lezen…

Quin, Shinobu en John waren bovendien niet echt uitgewerkt. Tweedimensionaal. Ze groeiden niet met het verhaal mee, maar bleven hardnekkig aan hun overaanwezige, maar o zo verkeerde karaktertrekken vasthouden en weigerden eigenlijk om te veranderen.

Saving grace, wat me er van heeft weerhouden om met een geïrriteerde zucht dit boek op te geven, was het concept. Met zijn belofte van magie, spanning en onverwachte ontwikkelingen, hield dat mij aan het lezen. Om er tegen het einde echter achter te komen dat ook hier Seeker weer te kort in schoot, want de afwerking was verre van de mooie beloftes.

Oh en de Vrezen waren ook best wel interessant en leuk om over te lezen. Mysterieuze personen die met de Zoekers verbonden zijn. Zo raadselachtig dat je nog steeds niet weet wat ze nu met alles te maken hebben. Zij waren eigenlijk het enige wat een beetje goed uitgewerkt was, spanning en nieuwsgierigheid bij mij opwekten. Het waren de enige momenten dat ik geheel geconcentreerd het verhaal aan het lezen was…

Conclusie

Seeker is in mijn ogen de hype zeker niet waard. De vergelijking met Game of Thrones en de Hunger Games was in geen velden of wegen te bekennen. Het verhaal kwam voor mij niet tot leven en ik ergerde me groen en geel aan de hypocriete en onuitgewerkte personages. Bovendien was ik zoekende naar het geheel. Naar de rode draad die alle gebeurtenissen met elkaar verbond. Waar was die? Ik heb hem helaas niet kunnen vinden. Het concept was nog wel aardig, alhoewel slecht uitgewerkt en niet de moeite van het lezen van dit boek waard. Ben dan ook niet echt van plan om het volgende deel op te pakken.

two-stars

Reading this book contributed to these challenges:

Geef een reactie

CommentLuv badge