Simon vs de Verwachtingen van de Rest van de Wereld | Becky Albertalli

Gepost op 14 oktober 2016 door Iris in Boekrecensie / 1 Comment

Tags: , , , , , , , , ,

Simon vs de Verwachtingen van de Rest van de Wereld | Becky AlbertalliSimon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld door Becky Albertalli
Mijn waardering: four-stars
Vertaald door Astrid Staartjes
Pagina's: 272
ISBN: 9020679945
Uitgegeven door Blossom Books, Kluitman | 14 Februari 2016
Genres: Young Adult, Romantiek, Hedendaags, GLBT
Bron: Gekocht
Goodreads

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.
Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?
Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Door de boekpresentatie was ik nog enthousiaster geworden voor dit prachtig vormgegeven boek met zijn lange titel en belangrijke boodschap. Ik popelde dan ook om in Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld te beginnen. Om net zoals vele anderen voor Simon te vallen. Het enige wat ik me nog wel afvroeg of het voor mij het juiste moment was om een lief liefdesverhaal te kunnen waarderen. Iets waar ik niet altijd voor in de stemming ben, voor die zoetsappige verhalen. Over het andere aspect, een jongen die verliefd wordt op een jongen, maakte ik me eigenlijk totaal niet druk. Daar heb ik al meer dan genoeg boeken over verslonden 🙂

Simon vs de Verwachtingen van de Rest van de Wereld

Simon vs. begon al goed met Simons geweldig droge humor, waar hij ons vanaf de eerste bladzijde al op trakteert. Voeg daar zijn gevatte opmerkingen en zijn schattigheid (ja dat woord zal je nog vaker tegenkomen deze recensie) aan toe en voor ik het wist was ik voor hem gevallen. Vond ik het geen probleem om ook luidkeels I love you Simon, I love you te roepen. Hij verovert gewoon zo makkelijk je hart. Ik heb al twee broertjes, maar hem zou ik er ook nog wel bij willen hebben. Oh, wat is hij toch heerlijk!

Het verhaal gaat dus over de über geweldige Simon die verliefd wordt. Die gechanteerd wordt en daardoor grote stappen moet maken in zijn leven. Wat op een hele goede en integere wijze door Becky Albertelli wordt neergezet. Ze heeft echt een geweldige schrijfstijl en laat de personages tot leven komen. Laat ze stralen!

Zoals Myrthe van uitgeverij Blossom Books al tijdens de presentatie had aangegeven gebeurt er niet echt veel in Simon vs.. Normaal gesproken zijn dit soort verhalen dan ook niet mijn ding. Daar ben ik te ongeduldig voor. Door de humor en de cuteness, het onderwerp en de personages liet de schrijfster me dit boek echter bijna in een keer uitlezen. Liet ze me kennis maken met geweldige, onvergetelijke en natuurlijk schattige personages van wie ik zo veel ben gaan houden en die het leuk maakten om door te blijven lezen.

Daarnaast houdt Becky Albertalli je ook aan het boek gekluisterd door de grote vraag: wie is nu eigenlijk Blue? Ik zat er in ieder geval mijlenver naast, waardoor ik geneigd ben om het boek nog een keer te gaan lezen. Want nu ik weet wie Blue is, wil ik natuurlijk zien of er onderweg hints waren gedropt, waardoor ik al had kunnen raden wie het was. En Blue zelf? Daar heeft de schrijfster me opnieuw aangenaam mee verrast!

De boodschap

Dan nu het onderwerp… Tsja, met al de aandacht die eraan gegeven is kan ik daar een beetje moeilijk omheen. Zeker omdat het zo belangrijk is. Want Simon valt nu eenmaal op jongens. Zoals ik al aangaf heb ik eerder dit soort boeken gelezen en kan ik er prima mee uit de voeten. Zoals Tim van Killing my Darlings aangaf: “In ieder hoofdpersonage herken ik een beetje van mezelf, waardoor ik me in hem of haar kan verplaatsen.” Dat gold voor Simon ook zo. Ook al heb ik zelf geen ervaring met het uit de kast komen (100% hetero), toch waren tig andere aspecten o zo herkenbaar.

De mensen die vanwege het onderwerp dit boek niet willen oppakken wil ik dus vragen om er open voor te staan. Want wie weet kom jij jezelf wel in Simon tegen. Daarmee bedoel ik niet dat jij misschien ook niet hetero bent, maar dat jij jezelf kan herkennen in een van zijn andere aspecten, zoals volwassen worden, vrienden issues, hopelijk niet gechanteerd worden. Noem maar op, Simon bestaat uit zoveel meer dan dat hij op jongens valt en dat is nu juist de mooie boodschap van dit boek 🙂 En wie weet val je dan net zo hard voor hem net als ik en de rest van de wereld. Want geloof me, hij is het houden van meer dan waard!

Ik vind het dan ook geweldig dat Becky Albertalli heeft besloten om dit boek te schrijven. Om ons, zonder al te veel nadruk er op te leggen, stof tot nadenken te geven. Ik ben dolblij dat uitgeverij Blossom Books de kans heeft aangegrepen om voor meer diversiteit in boeken te zorgen. Hierdoor vergroot je alleen maar je wereld! Niet iedereen is immers blank en hetero, er is zoveel meer diversiteit te bekennen!

Conclusie

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is alles wat uitgeverij Blossom Books op de presentatie beloofde en meer. Op een integere wijze wordt anders zijn besproken en aan de kaak gesteld hoe moeilijk het is om af te wijken van de norm. Wordt een boodschap meegegeven, die iedereen wel mag in zijn geheugen mag prenten. Bovendien bevat het een van de schattigste, maar dan ook schattigste personages ooit. Simon, I truly love you!

four-stars

Reading this book contributed to these challenges:

One response to “Simon vs de Verwachtingen van de Rest van de Wereld | Becky Albertalli

Geef een reactie

CommentLuv badge