Studie van Vuur | Maria V. Snyder

Gepost op 23 juni 2015 door Iris in Boekrecensie / 2 Comments

Tags: , , , , ,

Studie van Vuur | Maria V. SnyderStudie van Vuur Mijn waardering: three-stars
Serie: Studie #3
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: Studie van Gif, Studie van Magie
Pagina's: 368
ISBN: 9789024530991
Uitgegeven door Luitingh-Sijthoff, Luitingh Fantasy, Veen Bosch en Keuning | Juli 2010
Genres: New Adult, Romantiek, Fantasie
Bron: Bibliotheek
Goodreads

Nu Yelena haar nieuwe rol als zielvinder heeft geaccepteerd, zorgt dat voor veel onrust onder de leden van de Sitische Raad. En daar is een goede reden voor. De laatste zielvinder richtte honderdvijftig jaar geleden een leger van ondoden op, met alle gevolgen vandien. Dus ondervindt Yelena flink wat tegenstand nu iedereen veronderstelt dat zij dezelfde weg zal volgen.

Om haar goede bedoelingen te onderstrepen, stemt Yelena toe zich te laten onderwijzen door een van de vier meestermagiërs - helaas voor haar valt de keuze op Roos Vedersteen, de enige die er zonder voorbehoud van overtuigd is dat Yelena kwaad in de zin heeft.

Dan ontvangt Yelena onverwacht een opmerkelijk bericht van haar verhaalwever, Maanman: Ferde Daviian, de zielendief die elf meisjes vermoordde, is ontsnapt uit de gevangenis van de Magiërsveste en wel, zo blijkt algauw, met de hulp van Cahil Ixia, de krijgerszoon die aanspraak wil maken op de troon van Ixia. Spoorslags reist Yelena met haar broer Leif en Maanman af naar het Daviianplateau, waar Ferde en Cahil zijn gesignaleerd. Het tweetal moet hoe dan ook worden uitgeschakeld voordat zij een oorlog kunnen uitlokken tussen Sitia en Yelena's geliefde Ixia...

Opnieuw heeft Maria V. Snyder met Studie van Vuur een zeer spannend en intrigerend verhaal geschreven, alhoewel ik minder van dit boek heb genoten dan de vorige twee. De objectieve en simpele manier van vertellen begon toch mijn aandacht van het verhaal af te leiden en irriteerde me af en toe mateloos. Ik kon me daardoor niet helemaal in Yelena verplaatsen, waardoor het verhaal voor mij niet tot leven kwam. De manier van schrijven en ik, klikten in dit derde deel op de een of andere manier niet. Er werd te weinig aandacht besteed aan de emoties die bij sommige gebeurtenissen van belang waren. Het was gewoon te zakelijk geschreven. Wel jammer, want het verhaal mocht er wezen!

Ook Yelena zorgde ervoor dat ik af en toe een geërgerde zucht slaakte. Wat was ze veranderd in dit boek! Ik herkende haast de onverschrokken heldin van de afgelopen twee boeken niet meer terug! Na één minder goede ervaring is ze plots, van het ene op het andere moment, verandert in een angsthaas. Met alle gevolgen van dien. Plotseling maakt ze door haar angst de ene na de andere verkeerde beslissing. Duwt ze iedereen, zelfs Valek, weg en maakt ze de situatie van kwaad tot erger… Zeer frustrerend om haar elke keer weer het verkeerde te zien doen of zeggen, 300 bladzijdes lang. Af en toe verbaasde het me dat ik nog steeds zin had om door te lezen, na het zoveelste Yelena fiasco.

Want Studie van Vuur uitlezen, dat wilde ik maar al te graag! Het verhaal en de wonderlijk interessante wereld die Maria V. Snyder heeft geschetst, dat was waardoor ik het niet opgaf. Met vuurbuigers, onbekende vijanden (of zijn het toch vrienden?), dubbelspionnen en overlopers was het geen moment saai. Voeg hier nog een flinke dosis vreemde magie en een leuk paard aan toe en je hebt iets wat zo leuk is dat je het hele boek wil lezen, ongeacht hoe vlak de personages overkomen en de capriolen van de heldin.

Conclusie

Studie van Vuur is een minder geslaagd boek dan de vorige twee delen. De korte en bijna zakelijke manier van schrijven is niet iets waar ik van hou. Ook Yelena’s fratsen maakten het lezen er af en toe niet leuker op. Gelukkig is het verhaal en de magische wereld meer dan interessant genoeg om je aandacht er bij te willen houden en het boek uit te lezen.

Lezen of Niet Lezen? Yay of Nay?
Hoe denk jij over Studie van Vuur?
three-stars

2 responses to “Studie van Vuur | Maria V. Snyder

  1. Wat ik vooral erg mooi vond van deze serie waren de namen en benamingen. Ze gaven deze boeken iets magisch.
    Die simpele manier van vertellen was juist wat me aantrok, maar ik vraag mij wel eens af of ik er, als ik ze nu weer zou gaan lezen, nog net zo van zou genieten als toen.
    Dat geldt trouwens voor meer boeken/series hoor, mijn smaak is hier en daar toch wat veranderd door de grote hoeveelheid boeken die ik in de loop der jaren verslonden heb 😉
    Maar het blijft een serie waar ik met veel plezier aan terug blijf denken!

    • Ja dat klopt! Over de namen was heel goed nagedacht. De simpele manier van vertellen was ook wat aanvankelijk me aantrok, maar in dit laatste boek stoorde het me toch wel zoals je kan lezen 😉

Geef een reactie

CommentLuv badge