The Girl of Fire and Thorns | Rae Carson

Gepost op 23 maart 2016 door Iris in Boekrecensie / 4 Comments

Tags: , , , , , ,

The Girl of Fire and Thorns | Rae CarsonThe Girl of Fire and Thorns door Rae Carson
Mijn waardering: four-stars
Ook van deze auteur: The Crown of Embers, The Bitter Kingdom
Serie: Fire and Thorns #1
Mijn waardering voor de serie: four-stars
Ook in deze serie: The Crown of Embers, The Bitter Kingdom
Pagina's: 423
ISBN: 006202650X
Uitgegeven door Greenwillow Books, HarperCollins Children's Books, HarperCollins Publishers | August 21st 2012
Genres: Fantasie, Romantiek, Young Adult
Bron: Gekocht
Goodreads

Once a century, one person is chosen for greatness. Elisa is the chosen one. But she is also the younger of two princesses. The one who has never done anything remarkable, and can't see how she ever will. Now, on her sixteenth birthday, she has become the secret wife of a handsome and worldly king—a king whose country is in turmoil. A king who needs her to be the chosen one, not a failure of a princess.
And he's not the only one who seeks her. Savage enemies, seething with dark magic, are hunting her. A daring, determined revolutionary thinks she could be his people's savior. Soon it is not just her life, but her very heart that is at stake.
Elisa could be everything to those who need her most. If the prophecy is fulfilled. If she finds the power deep within herself. If she doesn't die young. Most of the chosen do.

Allereerst wil ik mijn complimenten aan Rae Carson geven voor het schrijven van zulk een realistisch aanvoelend verhaal met The Girl of Fire and Thorns! Oké, het speelt zich af in een fantasiewereld, maar het is zeer verfrissend om nu eens een keer geen bijna perfect personage in de hoofdrol te hebben. Om eens een keer niet te lezen over iemand die duidelijk uitverkoren is en zeker in staat is om de belangrijke rol van het redden van de wereld op zich te nemen.

Nee, in plaats daarvan krijgen we Elisa. Elisa die door een voor haar onbegrijpelijke reden door God is verkozen voor grootse dingen. Elisa die een beetje onbeholpen is en zich niet op haar gemak voelt in grote groepen. Elisa die zich vaak gegeneerd voelt en een zwak heeft voor eten, waardoor ze niet echt de slankste persoon is. Oftewel Rae Carson heeft voor de verandering eens een keer gekozen om een LEVENSECHT personage neer te zetten! Iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen!

Daarnaast vind ik het ook super dat we deze keer met een plus sized heldin te maken hebben! Eigenlijk raar om hier een punt van te moeten maken, maar het is gewoon een feit dat in de meeste YA, NA en romans het maar al te vaak gaat om normale vrouwen tot smalle latten. Dit terwijl er meer dan genoeg dames en meisjes op de wereld zijn die gewoon een maatje meer hebben. Prachtige en sterke vrouwen die het niet erg vinden om in niet de gangbare maten te passen. Maar ook, en dat wordt in The Girl of Fire and Thorns duidelijk naar voren gebracht, vrouwen die helaas kampen met een negatief zelfbeeld. Hun eenzaamheid weg eten. Vrouwen die naar voedsel grijpen om zich te troosten.

Dat komt helaas maar al te vaak voor en ook ik maak me hier schuldig aan door sneller naar chocola of ander lekkers te grijpen als ik niet helemaal lekker in mijn vel zit. Iets wat toch best wel veel vrouwen doen, maar wat ik nooit in boeken ben tegen gekomen, behalve dieetboeken natuurlijk. Nou ja in andere boeken werd er wel af en toe naar voedsel gegrepen, maar dit had nooit duidelijke gevolgen voor hun lichaam en lijn, frustrerend genoeg, wat natuurlijk niet echt een waarheidsgetrouw beeld schetst.

Rae Carson heeft er voor gekozen om dat dus wel te doen met Elisa, om haar wel een stuk waarheidsgetrouwer neer te zetten. Hierdoor kon ik me zoveel beter in haar verplaatsen. Haar begrijpen en met haar mee leven (tip: tissues!!). Elisa, die zo’n geweldige groei doormaakt in dit verhaal dat ik niet anders kon doen dan haar aanmoedigen met elke stap die ze zette. Niet anders kon doen dan met elke stap meer en meer om haar geven. Met Elisa die een steeds sterkere ruggengraat ontwikkeld bij elke moeilijke beslissing die ze genoodzaakt is te nemen en door alle gebeurtenissen die plaatsvinden.

Oftewel Rae Carson laat zeer duidelijk merken dat het leven van een prinses niet altijd over rozen gaat, althans voor deze prinses niet. Dat is ook meteen een van de sterke punten van The Girl of Fire and Thorns. Dat is de reden waarom dit boek me zo in zijn greep hield, naast de fantastische Elisa natuurlijk. Het is de levensechtheid waar ik eerder al op duidde. Want dit boek is overduidelijk geen sprookje met happy ending. Nee, dit is een realistisch verhaal dat Rae Carson hier verteld, waar niet iedereen helaas zijn HEA krijgt. Hoezeer hij of zij dit ook verdient. Wat voor de verandering ook fijn was om over te lezen, hoe hartverscheurend het af en toe ook was.

Het zorgde er ook voor dat de spanning er goed inzat. Je was als lezer namelijk niet zeker of al je favoriete personages de eindstreep zouden halen. Het zorgt ervoor dat je de prachtige personages die in dit boek hun verhaal vertellen nog meer lief hebt. Het liet ook zien dat hoewel het leven op sommige momenten zwaar kan zijn, er nog steeds genoeg redenen zijn om door te gaan. Om te blijven vechten en niet op te geven. Hoe zwaar het ook is.

Hoe geweldig en uniek, hoe pakkend en spannend,  hoezeer ik de personages ook in mijn hart draag en hoezeer ik mensen ook zal benadrukken om vooral dit boek op te pakken, toch miste dit boek net dat beetje om tot mijn favorieten te gaan behoren. Op dit moment in ieder geval. Misschien dat ik na nog een paar keer het boek gelezen te hebben er anders over denk. Nu ben ik gewoon net niet genoeg overdonderd. Ik heb echter hoop, want dit was pas het debuut van Rae Carson. Ik kijk dan ook heel erg uit naar het vervolg en andere boeken van deze schrijfster. The Girl of Fire and Thorns heeft namelijk een verpletterende eerste indruk op me gemaakt!

Conclusie

The Girl of Fire and Thorns is een verhaal dat ik met harte kan aanbevelen. Een verhaal over een heerlijk verfrissend en realistische meid zoals jij en ik. Die eens een keer niet de perfecte keuze is, maar moeite moet doen om niet ten onder te gaan. Daarnaast heeft Rae Carson een spannend en mysterieus verhaal weten te schrijven waar een mysterieuze Godstone en zijn even mysterieuze krachten centraal staan. Een verhaal waarvan je niet weet welke kant het op zal gaan en wie op de laatste bladzijde nog in leven zal zijn… Klinkt goed hè? Lezen dus!

Yay of Nay? Lezen of Niet Lezen?
Wat vind jij van The Girl of Fire and Thorns?

four-stars

4 responses to “The Girl of Fire and Thorns | Rae Carson

  1. Klinkt als iets wat heel groot zou kunnen worden. Door mijn enorme leeslijst laat ik ‘m zelf even liggen, maar klinkt lang niet verkeerd. Heb nu trouwens wel het “Girl on fire” van Alicia Keys in m’n hoofd ;p

    • Haha, ja dat had ik ook toen ik de eerste dit boek las. Gelukkig verdween het na een tijdje. Bij het boek Let the Sky Fall van Shannon Messenger (goed boek trouwens! ) had ik dus wel de hele tijd het liedje in mijn hoofd. Nu ook dus weer 😛

Geef een reactie

CommentLuv badge