Vrees Me | Tahereh Mafi

Gepost op 16 september 2016 door Iris in Boekrecensie / 2 Comments

Tags: , , , , , , , , , ,

Vrees Me | Tahereh MafiVrees Me door Tahereh Mafi
Mijn waardering: three-stars
Vertaald door Merel Leene
Serie: Touching Juliette #1
Mijn waardering voor de serie: three-stars
Pagina's: 352
ISBN: 9789020679861
Uitgegeven door Blossom Books, Kluitman | September 2012
Genres: Young Adult, Romantiek, Dystopie
Bron: Gekocht
Goodreads

Ik ben een monster - Ik heb een gave
'Je kunt me niet aanraken,' fluister ik.
Ik lieg, hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen.
Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen.
Er gebeuren dingen als mensen me aanraken.
Vreemde dingen.
Slechte dingen.
Dode dingen.

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij.Maar Juliette heeft haar eigen plannen.Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Om eerlijk te zijn heb ik Vrees Me alleen opgepakt omdat het wordt uitgegeven door uitgeverij Blossom Books, die al een heleboel fantastische boeken hebben voortgebracht. Ook werd deze serie door zowat de hele blogwereld bejubeld en aanbeden. Meer was er eigenlijk niet nodig om dit boek in huis te halen, ik had niet eens de achterkant gelezen! Achteraf vraag ik me af ik hierdoor niet al te hoog van stapel ben gelopen en te grote verwachtingen heb gecreëerd. Want ook al was het verhaal vermakelijk, ik voelde nergens de WOW-factor.

Grootste boosdoener was denk ik de manier van schrijven en de vormgeving. Vooral van het laatste was ik niet de grootste fan. Ik vond het lettertype aan de kleine kant en de doorgestreepte woorden, hoewel uniek en knap gevonden om dit te gebruiken voor haar ware gedachten, wisten me niet echt te bekoren. Daarvoor werd het te vaak gebruikt.

De schrijfstijl was iets te… bloemrijk en te gedetailleerd? Te poëtisch? Ik snap denk ik wel welke richting de schrijfster hiermee op wilde, maar dan had ze met mij het verkeerde publiek. Ik hou meer van recht voor zijn raap, kort en duidelijk.

Het gevolg hiervan was dat ik een tijd nodig had om te wennen aan dit boek en daardoor, ondanks allerlei spannende en interessante ontwikkelingen, het begin behoorlijk saai vond. Het zorgde er ook voor dat ik moeite had om me in Juliette te kunnen verplaatsen en dat ik me meer een toevallig toeschouwer voelde dan iemand die oprecht begaan is met het verhaal en de personages. Het kwam totaal niet tot leven!

Gelukkig kwam daar tegen het einde verandering in. Dit was echter te laat voor mij en Vrees me om echt vrienden te worden. We zijn uiteindelijk in de ‘goede kennissen’ fase gestrand. Ik heb, zeker gezien de laatste paar pagina’s en wat ze met me deden, meer dan genoeg hoop dat het volgende boek onze relatie zal versterken!

Waar ik wel niets dan lof voor heb, hetgeen me ervan weerhield om het boek gefrustreerd weg te leggen, was het ijzersterke verhaal dat Tahereh Mafi in dit boek beschrijft. Over een meisje dat al haar hele leven lang niet in staat is om andere levende wezens aan te raken. Simpelweg omdat ze dan zullen sterven. Wat me overigens wel enorm aan Rogue van X-Men doet denken, ook al krijgt zij haar gaven op latere leeftijd.

Enfin, ik heb dan ook niets dan bewondering voor Juliette, hoe ze ondanks het gebrek aan liefde, aan simpele tekenen van genegenheid de hoop nooit opgeeft. De hoop op een plek waar ze zichzelf kan zijn, waar ze niemand kwaad kan doen. Wat alleen een beetje moeilijk is om te bewerkstelligen op de dystopische aarde waar ze zich bevindt. Op die aarde is alles verwoest, heeft het Herstel de macht gegrepen en heeft een van hun kwaadaardige leiders verschrikkelijke plannen voor haar… Wat zoals ik al aangaf op een heerlijke, meesterlijk wijze wordt uitgewerkt!

Conclusie

Vrees Me was niet het spectaculaire verhaal waar ik op hoopte. De schrijfstijl en ik boterden niet echt waardoor het me niet lukte om echt een binding te maken met het verhaal en de personages. Het is wel een leuk en goed geschreven boek over een dappere heldin die al zoveel mee heeft moeten maken…. Jammer, maar ik geef de moed nog niet op!

Yay of Nay? Lezen of Niet Lezen?
Hoe denk jij over Vrees me?

three-stars

Reading this book contributed to these challenges:

2 responses to “Vrees Me | Tahereh Mafi

  1. Sylvia

    Mooie recensie, zo voelde het boek ook voor mij. Kwam er eerst niet in, deed er ook heel lang over, toen een tijdje aan de kant gelegd en nadat ik na lange tijd weer ging lezen was hij zo uit. Maar het vervolg voelde beter, denk ook doordat de schrijfstijl toen niet meer helemaal nieuw was (en volgens mij ook iets minder doorgestreepte stukken tekst 😉 ) Alleen het laatste deel (Vertrouw Me) moet ik nog lezen (staat klaar op de plank), maar laat iedere keer andere boeken voorgaan.

Geef een reactie

CommentLuv badge