Weekend in Dublin: PART TWO

Gepost op 14 februari 2016 door Iris in Persoonlijk / 4 Comments

Tags: , , , , , , ,

Het is zondag, oftewel tijd voor het volgende gedeelte van mijn reisverslag over een heel leuk weekend in Dublin, samen met mijn moeder. Waar waren we gebleven? O ja! Mijn moeder en ik hadden net de indrukwekkende gevangenis Kilmainham Gaol bezocht. Echt de moeite van het bezoeken waard als je ooit een keer in Dublin verzeild raakt. Onze volgende stop is, vooral voor de boekliefhebbers onder ons, ook een aanrader. Dit was namelijk de oudste nog operationele bibliotheek van Dublin!

Zaterdag 12 december

Marsh’s Library

Na dat toch wel ontnuchterende bezoek aan de gevangenis gingen we op weg naar het volgende punt op ons lijstje. Een oude bibliotheek genaamd Marsh’s Library. Wat bleek? Het was de oudste openbare bibliotheek van Dublin en ze waren nog steeds operationeel. Hoe cool is dat? Sinds 1707 worden daar boeken uitgeleend! Nou ja uitgeleend, je mag ze lezen, maar niet meenemen 😉 De boeken zijn te oud en te kostbaar om zomaar mee naar huis te worden genomen. Gelukkig mag je wel een blik binnen werpen en al die prachtige in leer gebonden bundels bewonderen. Wow… rijen en rijen vol met oude boeken. In prachtig afgewerkte kasten en fraaie details. Helaas voor jullie, mocht je geen foto’s maken in Marsh’s Library. Ik zou zo graag de prachtige houten kasten met die eeuwenoude boeken willen showen. Jullie zullen dus genoegen nemen met een foto van de ingang 😉

Jervis

Na een korte stop, wat ronddwalen, een leuk eettentje, restaurant en boekwinkel, waar ik de volgende keer uitgebreid over zal vertellen, kwamen mijn moeder en ik uiteindelijk aan in een mega groot winkelcentrum. Een van de velen die ze in Dublin hebben. Wat was het groot! Bovendien, wat was het prachtig versierd! Al die fonkelende lichtjes, mooi versierde paden en winkels. Wow, ik voelde me er meteen thuis. Ook al kenden mijn moeder en ik geen van de winkels, we hebben toch lekker rondgeneusd en geshopt. Wat dat betreft is Dublin ook een uitstekende stad!

Moe maar voldaan keerden we uiteindelijk naar onze B&B terug. Het was een hele leuke, natte en vermoeiende dag geweest. Nu was het tijd om te slapen en op te laden voor de volgende dag. De dag waarin we eindelijk naar DE plek toe gingen. De plek waar iedere leesfanaat van droomt : de leeszaal van Trinity College.

Zondag 13 december

Zondagmorgen strompelden we wederom fris en fruitig naar beneden. Waar Tom ons opnieuw trakteerde op een heerlijk Full Irish Breakfast, ja ik had de smaak te pakken, en tijdens het ontbijt bespraken we wat de plannen van de dag waren. Uiteindelijk begonnen we met een ochtendwandeling door Dublin, om de bijzondere plekken van de stad een beetje beter te leren kennen. We hadden namelijk de vorige dag een paar gratis routes gescoord bij het VVV-kantoor van Dublin, waar we even waren binnen geglipt.

Het was gelukkig een stuk droger dan zaterdag, alleen een beetje miezer regen, toen we met een volle buik aan onze wandeling begonnen. Het was echt een hele leuke wandelroute! Zo kwamen we langs het kasteel van Dublin, een prachtige kerk genaamd Dublinia en liepen we door het altijd bruisende Temple Bar district. Een van de oudste gedeeltes van Dublin en bekend om zijn vele kroegen, waaronder de Temple Bar, waar het overduidelijk zijn naam aan te danken heeft!

Trinity College

We eindigden uiteindelijk op DE plek die ik tijdens dit weekend moest en zou zien: Trinity College. Een prachtige, oude universiteit in het midden van het centrum. Aan de buitenkant razen auto’s, bussen en ik weet niet wat aan je voorbij, maar binnen is het een ware oase van rust. Dat was echter niet de reden waarom dit op mijn MUST SEE lijstje stond, nee! Dat was het Book of Kells en de magnifieke, eeuwenoude leeszaal van de universiteit. Die je allebei kon bezichtigen!

Vorig jaar was ik met mijn zusje hier al langs gekomen, maar toen stond er zo’n lange rij en was het veeeeeel te benauwd om naar binnen te gaan, dat we besloten om het voor een volgende keer te bewaren. Nu waren er door de regen en de periode een stuk minder mensen en konden we volop genieten van al de boekige pracht die de bibliotheek ons bood!

Het begon met een interessante tentoonstelling over hoe het Book of Kells, een van de oudste boeken in Ierland, gemaakt is. Er werd uitgelegd hoe het papier werd gemaakt. Welke verf en andere materialen de monniken gebruikten om het Book of Kells te schrijven en te versieren en als laatste hoe het werd ingebonden. Allemaal heel leuk om te weten! Ik had er nooit bij stil gestaan hoeveel tijd er wel niet in komt te zitten om woord voor woord iets over te schrijven en in te binden. Ontzag voor die monniken die niet eens fatsoenlijk licht hadden om bij te werken! Aansluitend mochten we een paar bladzijdes van het boek zien. Bijzonder mooi en indrukwekkend om te mogen aanschouwen. Ik bedoel, dat boek is meer dan 1200 jaar oud en ziet er nog zo goed uit! Helaas mochten we geen foto’s maken.

Vervolgens gingen we een trap op en werd ik overvallen door stilte. Door ontzag en blijdschap. Eindelijk. Eindelijk stond ik in de prachtige oude leeszaal die ik zo vaak op internet voorbij heb zien komen. Kon ik met eigen ogen de rijen, maar dan ook echt rijen kasten zien. De lucht van oude boeken en bibliotheek opsnuiven. Het was in één woord geweldig! Een aanrader voor iedere boekenwurm om hier je te begeven! Al die boeken…..

Maandagochtend 14 december

De volgende morgen was het alweer tijd om de koffers in te pakken, afscheid te nemen van Tom, die uiterst behulpzaam was geweest de afgelopen dagen en de bus te nemen naar het vliegveld. We waren aan de vroege kant, dus konden nog lekker rondneuzen in de winkels op het vliegveld en kwamen uiteindelijk na een rustige vlucht weer in het zonnige Brussel aan. Tijdens de trein naar Leuven, naar mijn zusje, en later op de avond naar huis, waren we stil. Het was gewoon moeilijk om te beseffen dat het weekendje voorbij was. Dat we allebei de volgende dag weer aan het werk moesten. Dat we niet meer in de leuke en gezellige stad Dublin waren. Een stad waar ik zeker nog een keer naartoe wil gaan. Ik heb nog steeds niet alles kunnen zien!


Volgende week komt het laatste gedeelte online, met shoptips, boekenwinkels en lekkere restaurants!

Waar ging jou weekendje weg de laatste keer naar toe?

4 responses to “Weekend in Dublin: PART TWO

    • Echt doen, het is een hele mooie en leuke stad. Ook als het regent 😉 Het is ook niet zo duur om er naar toe te gaan, zelfs goedkoper dan een retourtje Amsterdam-Zuid-Limburg 😀

Geef een reactie

CommentLuv badge