YALFEST 2016 verslag van een hele leuke zondag

Gepost op 3 mei 2016 door Iris in Boekenpraat / 0 Comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Op zondag 24 april 2016 zal ik terugkijken als een vermoeiende, maar vooral heel gezellige en toffe dag! Waarom? Nou ik heb verscheidene awesome auteurs mogen ontmoeten en ontzettend veel aardige en gezellige mede-boekliefhebbers. Ook heb ik een interessante Instagram workshop gevolgd, gave foto’s gemaakt in een fotodoos en een onvergetelijke tijdelijke tattoo laten zetten! Oftewel ik heb het reuze naar mijn zin gehad op YALFEST!

Het Verslag

De zondag begon voor mij wel vroeg. Vanuit het zuiden ben je namelijk jammer genoeg niet zo snel in Utrecht. Onderweg had ik met wat andere Yalfestgangers afgesproken en door al ons geklets vloog de reis echter voorbij. Voor we het wisten stonden we dan ook voor de Winkel van Sinkel, klaar om binnengelaten te worden!

Een van de foto’s die ik tijdens de Instagram workshop heb gemaakt 🙂

Na ons feloranje of felblauwe toegangsarmbandje ontvangen te hebben, werden we meteen al getrakteerd op een goedgevulde goodiebag (foto volgt onder 🙂 ). Vervolgens zochten we met een verfrissend drankje een plaatje voor het hoofdprogramma. Zo spannend! Nou zouden we eindelijk de auteurs ontmoeten!

Het hoofdprogramma werd gepresenteerd door Bart Boonsma, die alles op een leuke manier aan elkaar praatte. Hij liet de schrijvers onder daverend applaus naar voren komen en begon vervolgens een levendige discussie met hen. Bart stelde allerlei vragen zoals wat het verschil tussen YA communities was en hoe iedereen de Nederlandse communitie vond. Wij waren natuurlijk de beste, klonk het volmondig, zeker omdat we wafels hadden (Ransom Riggs 🙂 ). Wij verschilden van de anderen door onze enthousiaste, maar coole houding, ha! Dan wil ik wel zien hoe andere communities zijn als ze onze reacties cool noemden!

De vraag wat ze van de vertalingen vonden werd ook gesteld. Ransom Riggs vond het cool dat iemand die niet dezelfde taal sprak als hij toch een kijkje in zijn gedachten kon nemen. Volgens Stephenie Perkins behoudt je door vertalingen de “intimate feeling” die de tekst heeft en verlaagt het de drempel om het boek op te pakken. Ook verbreedt het je wereld als je daarna ook nog de Engelse versie leest! Tom Ellen vond het fijn, want door een vertaling wordt de humor behouden, die anders door culturele verschillen verloren zou gaan. Zelf vond ik het leuk om nu eens van de auteurs zelf te horen wat zij ervan vinden 🙂

Ook gaven de auteurs tips over fantastische boekhandels die we zeker een keer mogen bezoeken, zoals eentje in Mineapolis waar levende dieren, zoals kippen, aanwezig zijn en gewoon tussen de kasten doorlopen!

Na de discussie volgde een quiz die ik helaas niet zo goed meekreeg. Niet dat ik niet oplette, maar het was me niet helemaal duidelijk wat nu precies de bedoeling was en wat de auteurs als antwoord gaven. Dat kon je van waar ik zat niet zien. Desalniettemin waren het hilarische vragen met soms nog meer hilarische, correcte antwoorden. Leukste vraag vond ik die aan Tom Ellen gesteld werd: Hoe maak je bij hem het beste indruk tijdens een date? Nou das eigenlijk heel simpel: ga verkleed als Alicia Silverstone uit Clueless!

Op het einde mocht het publiek ook nog enkele vragen stellen en was het vervolgens tijd om te lunchen. Vroeg opstaan, een lange treinreis en aandachtig luisteren zorgden er we voor dat we flinke honger hadden. Na alles verorbert te hebben dwaalden we wat rond tussen de andere activiteiten alvorens naar onze workshops te gaan.

Mijn tijdelijke tattoo!

Zelf had ik voor de Instagram workshop gekozen. Deze werd gegeven door Sjoukje van Lemontierres. Ze legde niet zozeer uit hoe Instagram werkt, maar gaf handige tips over hoe je het beste foto’s kan maken in een mooie en interessante compositie. We mochten ook zelf aan de slag met haar tips en ondertussen gaf ze ons aanwijzingen. Normaal gesproken ben ik niet altijd zo geïnspireerd als het gaat om het maken van foto’s met mijn boeken, maar vond dat het deze keer niet zo slecht ging 🙂

Voor het fotomoment was er nog even een halfuurtje pauze waarin ik een coole, wel tijdelijke, tattoo heb laten zetten. Een quote van een van mijn lievelingspersonages, namelijk Nikolai uit de Grisha serie van Leigh Bardugo. Zo leuk om die nu een paar dagen op mijn arm te hebben! Met z’n allen hebben we ook nog in de fotodoos hilarische foto’s genomen. Dat was nog eens leuk om te doen!

Toen was eindelijk het moment supreme aangebroken! Iedereen kon op de foto met alle YALFEST auteurs. Helaas kon door de grote hoeveelheid aanwezige boekliefhebbers niet echt een gesprekje met de auteurs aangegaan worden, maar was het Hi *flits* Thanks en de volgende. Wat ik een beetje onpersoonlijk en awkward vond en niet echt leuk voor de schrijvers. Hoop dan ook dat ze dit volgend jaar op een andere manier aanpakken 🙂 We hebben daarna nog een keer de fotodoos bezocht en een bitterbal meegepikt om vervolgens het pand te verlaten. YALFEST was voor ons teneinde, maar wat was het leuk!

Ons avontuur in Utrecht was nog niet helemaal ten einde, want natuurlijk hebben we ook nog een bezoekje gebracht aan de boekwinkel aan de overkant waar ik Fangirl meenam. Aangezien ik Carry on afgelopen vrijdag via Celebratebooks heb gekregen, kan ik daar natuurlijk niet in beginnen zonder het verhaal te lezen waar Carry On op is gebaseerd! Ook kwam ik eindelijk de 1 € editie van van het prachtige verhaal Oorlogswinter liggen, die dus tevens mee naar huis ging.

De echte afsluiting was bij Dogma, waar we getrakteerd werden op een overheerlijke hotdog en verse frieten. Vervolgens was het tijd om naar het station te sjokken en de trein terug te nemen. Natuurlijk nog veel gekletst onderweg hoe leuk het wel niet was en onze tijdelijke tattoos aan elkaar geshowd. Thuis aangekomen ben ik wel meteen naar bed gegaan, want het was toch wel vermoeiend, maar o zo fantastisch!

Wat vonden jullie van YALFEST?

P.S. Goed nieuws, er komt een volgende editie op 23 april 2017!

Kaartverkoop gaat 22 mei van start. Voor meer informatie kijk op de website

Geef een reactie

CommentLuv badge