It’s my birthday! | Boekige feitjes met 25

Gepost op 16 april 2015 door Iris in Boekenpraat / 8 Comments

Tags: , ,


Jup, vandaag mag ik weer kaarsjes uitblazen. Vandaag ben ik namelijk een kwart eeuw oud geworden. Halverwege de 50… Wat gaat de tijd toch snel. Als kind zijnde was het al moeilijk om vijf minuten op een stoel te blijven zitten, omdat je weer eens iets had uitgehaald, laat staan dat je een heeeel jaar moest wachten op je verjaardag. Nu heb ik meer zoiets van:  nu al??? en lukt het me makkelijk om die vijf minuten vol te houden. Niet dat ik die straf nu nog krijg 😉

Vijfentwintig jaar oud vind ik toch wel speciaal, vandaar dat ik een lijstje opgesteld heb van boekige feitjes die allemaal met 25 te maken hebben. Had het liefste gezien dat het lijstje ook vijfentwintig punten lang was, maar op een gegeven moment had ik toch geen inspiratie meer ;). Klik op de plaatjes als je meer wilt weten over de schrijvers of boeken.

Divider

Titel bevat het woord vijfentwintig

Deze was toch wel het snelst gevonden. Even op Goodreads zoeken en voila: Fives and Twenty-Fives door Michael Pitre. Het gaat over een Amerikaanse soldaat ten tijde van de oorlog in Irak. De schrijver heeft zelf ook twee missies in Irak gedraaid, maar het verhaal is niet op waarheid berust. Echter niet een boek dat ik zal lezen. Ik hou niet zo van militaire verhalen. Geef mij maar liever magie, romantiek en gedaanteverwissellaars 🙂

Divider

Serie van vijfentwintig boeken

De Heartland serie, geschreven door Lauren Brooke. Ook ik heb een paar van deze boeken ergens op zolder staan. Ik heb een echte paardenfase gehad, zoals mijn ouders dat noemen. Helaas mocht ik niet op paardrijles, maar dat belette me niet om boeken erover te lezen en allerlei paardgerelateerde objecten te verzamelen. Pronkstuk was toch wel mijn Barbie-paard met stal 😀

Divider

Boek van vijfentwintig jaar geleden

De Dochter van de Waard door Cynthia Voigt. Voor het eerst gepubliceerd in 1990. Ik was als kind dol op deze serie en heb alle drie de boeken dan ook meerdere malen uit de bibliotheek mee naar huis genomen. Van de drie boeken, vond ik deze toch wel het leukste. In dit boek komt namelijk de meeste romantiek voor :D.

Divider
Boek dat gaat over iemand van vijfentwintig jaar

Deze had ik ook verrassend genoeg snel gevonden. Twenty-Five door Rachell Hamm gaat over de vijfentwintigjarige Abigail Bronsen en haar relatie met Ben Harris. De eerste date, de eerste kus, maar ook de eerste ruzie. Dan kijgt ze echter een baan aan de andere kant van de oceaan aangeboden. Hoe gaan Abigail en Ben hiermee om? Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar weet ook niet of ik dit zal doen. Beetje een twijfelgeval 😉

Divider

Boek met vijfentwintig hoofdstukken

Het Schnitzelparadijs door Khalid Boudou. Dit was wel wat moeilijker om achter te komen. Ik had niet echt zin om alle boeken die ik heb één voor één te openen om na te gaan uit hoeveel hoofdstukken ze bestaan. Het boek gaat over een jonge Marokkaan die als afwashulp begint en allerlei mensen ontmoet. Ook zonder magie en romantiek, dus komt ook niet op mijn TBR-pile voor.

Divider

Boek dat vijfentwintig jaar geleden een prijs won

De Eikelvreters door Els Pelgrom. Dit boek heeft in 1990 de Gouden Griffel gewonnen voor beste kinderboek. Het gaat over een jongen in het straatarme Spanje, enkele jaren na de burgeroorlog. Ik had, voordat ik het opzocht, nog nooit van dit boek, laat staan de schrijftster gehoord. Iemand wel?

Divider
Boek dat vijfentwintig euro kost

Zoon van de Schaduwen door Juliet Marillier is het tweede boek van een fantastische serie, geschreven door een geweldige schrijfster. Juliet Marillier weet namelijk als geen ander gedeeltes uit sprookjes en andere fantastische wezens met elkaar te verweven tot een spannen verhaal.

Divider

Verhaal dat vijfentwintig jaar geleden begon

Wat kom je toch allemaal leuke feitjes tegen als je eens dieper Goodreads en Wikipedia induikt! Wie wist (behalve de-hard HP fans 😉 ) dat het in juni vijfentwintig jaar geleden was dat J.K. Rowling tijdens haar trein reis op het idee van Harry Potter kwam? Ik in ieder geval niet!

Divider

Schrijver van vijfentwintig jaar oud

Dit is Thomas Heerma van Voss, die net als ik in 1990 geboren is. Hij heeft op zijn achttiende al zijn eerste boek geschreven: De Allestafel. Dit boek is door literair Nederland zeer goed ontvangen en hij is uitgeroepen tot een van Nederlands literaire talenten. Als non-Literatuur lezer zie ik me echter niet gauw aan een van zijn boeken beginnen.

Divider

Schrijver vijfentwintig jaar geleden overleden

Huh. Dit feitje kwam ik toevallig tegen tijdens mijn zoektocht naar items om mijn lijstje te vullen. Ik wist helemaal niet dat het dit jaar vijfentwintig jaar geleden is dat Roald Dahl is overleden! Hij is wel niet op 16 april, maar 23 november gestorven. Ik was altijd dol op de tekenfilm van de Grote Vriendelijk Reus. Ik weet niet hoe vaak ik die als kind gekeken heb 🙂

Divider

Zo, nu ga ik lekker genieten van de zon en mijn heerlijke stuk(ken) Limburgse Vlaai 🙂

8 responses to “It’s my birthday! | Boekige feitjes met 25

Geef een reactie

CommentLuv badge